Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ
Προτάσεις για τους κρατούμενους - χρήστες

Προτάσεις για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων παρουσίασε χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Παράλληλα, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τη χορήγηση υποκαταστάτων, που είναι και βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης. Οπως υπογραμμίστηκε, όμως, το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την «αποσυμφόρηση των φυλακών» επιδιώκει να εκτονώσει προσωρινά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, πάνω από το 50% των κρατουμένων έχει εμπλοκή με τα ναρκωτικά. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς, είπε ότι χρειάζεται επέκταση των προγραμμάτων συμβουλευτικής και θεραπείας μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα και αποσυμφόρηση των φυλακών από χρήστες ουσιών «με την παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος και με τη δυνατότητα όσων έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα συμβουλευτικής και κινητοποίησης μέσα στη φυλακή να συνεχίσουν την απεξάρτησή τους σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εκτός φυλακής».

Επιπλέον τονίστηκε από τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ ότι η απεξάρτηση συμβάλλει στην αποφυγή της υποτροπής στην εγκληματικότητα. Σχετικά με τα προγράμματα συντήρησης με υποκατάστατα στο πλαίσιο της φυλακής, ειπώθηκε ότι παρουσιάζουν περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη, χωρίς να ικανοποιούν το αίτημα για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Ακόμα σημειώθηκε ότι η εμπειρία από χώρες του εξωτερικού έχει δείξει ότι οι χρήστες που έχουν παρακολουθήσει προγράμματα μεθαδόνης στη φυλακή, στην πλειονότητά τους υποτροπιάζουν και συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητες όταν αποφυλακιστούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ