Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μη φοβάσαι... !

Ο Νοέμβρης της μεγάλης γένεσης, της επανάστασης και της δημιουργίας. Από τις αετοφωλιές του Γοργοπόταμου, στα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Εχει το δικό του χρώμα, τη δική του κόκκινη ακτινοβολία. Είναι ο δικός σου Νοέμβρης, μη φοβάσαι.

Μη φοβάσαι σύντροφε, όπως δε φοβήθηκαν αυτοί που έζησαν στο σκοτάδι των μπουντρουμιών.

Μη φοβάσαι σύντροφε, όπως δε φοβήθηκαν αυτοί που μ' ένα πινέλο και μια μπογιά ξενυχτούσανε γράφοντας στους τοίχους συνθήματα για την Ειρήνη και τη Λευτεριά, κάτω από τον ήχο ενός ακορντεόν.

Μη φοβάσαι σύντροφε, όπως δε φοβήθηκαν αυτοί που βάδισαν το δρόμο του θανάτου. Το δρόμο προς το εκτελεστικό απόσπασμα με το κεφάλι ψηλά για μια πίστη κι ένα ιδανικό.

Μη φοβάσαι σύντροφε, όπως δε φοβήθηκαν αυτοί που έδωσαν τον οβολό από το στέρημά τους κάνοντας δικό τους το μέλλον του κόσμου. Συμπόνεσε τους θρήνους και τους αναστεναγμούς των μαυροφορεμένων γυναικών έξω από τις φυλακές, τα στρατόπεδα και τα νεκροτομεία.

Μη φοβάσαι σύντροφε, στοχάσου τη δύναμη της ανυψωμένης γροθιάς, της ανοιχτής σου αγκάλης, των σφιγμένων σου χεριών, της δυνατής σου φωνής. Στοχάσου τη δύναμή σου. Μη φοβάσαι τα φουσκωμένα μπράτσα και τις άγριες μουτσούνες των σπιούνων. Μη φοβάσαι αυτούς που σε φοβούνται. 90 χρόνια και η σπορά είναι γερή, στη θέση του ζευγά, άλλος ζευγάς, στου θεριστή άλλος θεριστής και στου τρυγητή άλλος τρυγητής.

Στη θέση της καρδιάς μας όλοι αυτοί, επώνυμοι κι ανώνυμοι αγωνιστές και πρωτοπανηγυριώτες των μεγάλων κατακτήσεων που έφυγαν δίνοντας τα πάντα. Στάσου προσοχή, στη μνήμη και στη θυσία τους.

Μη φοβάσαι σύντροφε παρ' ότι ο δρόμος μακρινός, στρωμένος με τ' αγκάθια, είναι δικός σου αυτός ο δρόμος... Δικό σου και το δίκιο, όπως δικός σου είναι ο πλούτος που παράγεις. Μη φοβάσαι τα ξόανα και τ' αργυρώνητα τσιράκια, τους εσταυρωμένους χαμαιλέοντες, τα ερπετά και τρωκτικά της Γης.

Μη φοβάσαι τη βροχή και το χαλάζι. Μη φοβάσαι να πάρεις στα χέρια σου τα ηνία της ζωής και του αγώνα. Το αλάτι της Γης, το ψωμί, το κρασί, το γάλα και το μέλι... Εμείς της Γης οι κολασμένοι.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ