Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καρμανιόλα για τους μετανάστες

Οσους μετανάστες χρειάζονται τα μονοπώλια θα μπαίνουν πλέον στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προβλέπουν οι οδηγίες που ψηφίστηκαν χτες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι οποίες δένουν χειροπόδαρα τους μετανάστες θέτοντάς τους στην υπηρεσία και στο έλεος της εργοδοσίας. Μια απόφαση που έρχεται να βάλει το δικό της κομμάτι στο παζλ της βαθιά αντεργατικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς προσαρμόζει τέλεια τη μετανάστευση στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Πολιτική που λέει: Εισάγω όσους μετανάστες συμβάλλουν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, τους κρατώ όσο τους χρειάζεται η εργοδοσία. Για τους υπόλοιπους: Καταστολή, απελάσεις, διαρκής διωγμός και κλίμα τρομοκράτησης.

Η οδηγία για την «μπλε κάρτα» έρχεται να καλύψει κενά σε υψηλά ειδικευμένο αλλά πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που έχει η ΕΕ, προκειμένου να γίνει η οικονομία της πιο ανταγωνιστική. Αποκαλυπτική σε αυτό είναι η επιχειρηματολογία της ίδιας της Επιτροπής: Το 55% των πτυχιούχων μεταναστών επιλέγουν να ζήσουν στις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 5% διαλέγει την Ευρώπη. Αντίθετα, η Ευρώπη φιλοξενεί το 85% των μεταναστών που δεν έχουν πραγματοποιήσει ανώτερες σπουδές. Εν ολίγοις συνιστά κλοπή εγκεφάλων από τις τρίτες χώρες, καταλήστευση πλάι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους και των ανθρώπινων πόρων τους.

Ετσι, προϋπόθεση για την μπλε κάρτα είναι η ύπαρξη συμβολαίου εργασίας και η υψηλή εξειδίκευση. Ενδεικτικό της ασφυκτικά επιλεκτικής και ελεγχόμενης μετανάστευσης που επιθυμεί η ΕΕ είναι και το γεγονός ότι θα δίνεται στον μετανάστη άδεια παραμονής τριών ετών, με δυνατότητα επέκτασης ακόμα δύο, εφόσον διαθέτουν συμβόλαιο εργασίας. Εφόσον, δηλαδή, θα το επιθυμεί η εργοδοσία. Από αυτήν αποκλειστικά θα εξαρτάται η παραμονή ή όχι του μετανάστη σε ένα κράτος - μέλος.

H κεντρική κατεύθυνση και των δύο οδηγιών είναι η εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης για τα μονοπώλια, η νομιμοποίηση της άγριας εκμετάλλευσης, ο περιορισμός των δικαιωμάτων αλλοδαπών και ντόπιων εργαζομένων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Οι αμοιβές των μεταναστών θεσμοθετείται να είναι μικρότερες από αυτές των ντόπιων εργαζομένων, συμπιέζοντας τους μισθούς όλων. Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτό δεόντως, με πρόσχημα την οικονομική κρίση...

Η δεύτερη οδηγία για την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας ταυτίζει τη διαμονή σε μία χώρα της ΕΕ με την εξασφάλιση της άδειας εργασίας. Μόνο όποιος έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένη δουλειά (σ.σ. συμβόλαιο εργασίας) θα μπορεί να εισέρχεται νόμιμα στην ΕΕ. Οι μετανάστες βρίσκονται έτσι στο έλεος των εργοδοτών, θύματα των ωμών εκβιασμών και των απειλών τους, αφού η απόλυσή τους θα ισοδυναμεί με την απέλασή τους. Για τους δε «παράνομους», υπάρχει ο πέλεκυς της 18μηνης κράτησης, της απέλασης και της απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ για 5 χρόνια.

Οι δύο οδηγίες αποκαλύπτουν με τη σειρά τους την αντίληψη της ΕΕ για τη μετανάστευση, ως μια ευκαιρία για το κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν κι οι εργαζόμενοι από τη δική τους σκοπιά. Να αντιπαλέψουν, με στόχο να την ανατρέψουν, και με αφορμή αυτές τις οδηγίες, τη βαθιά αντεργατική και ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ σε κάθε κράτος - μέλος της, πέρα από τις γνωστές «φιγούρες» της περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ευαισθησίας» απέναντι στους μετανάστες και άλλα τέτοια που διαδίδονται από κάθε τύπου «αριστερούς» και ευρωλάγνους.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ