Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη

Στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ

Από τις προετοιμασίες για τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τις προετοιμασίες για τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη
Ανοίγει σήμερα η Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων που είναι αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ και που φιλοξενεί η ΚΟΘ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα προϊόν πολύμηνης και σκληρής δουλειάς μελών και στελεχών του Κόμματος, που από σήμερα το πρωί θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα γνωρίσει την ίδια και - γιατί όχι; - μεγαλύτερη επιτυχία από αυτή που γνώρισε στο χώρο που πρωτοπαρουσιάστηκε, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος" του Δήμου της Νίκαιας», δήλωσε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες από την ΚΟΘ του ΚΚΕ στο χώρο της έκθεσης.

Ο Μ. Μαΐλης κάλεσε, πρώτα απ' όλους, τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα τους νέους εργάτες και μαθητές - φοιτητές να πάρουν μια εικόνα από την ιστορία του ΚΚΕ, την ιστορία που δε διδάσκεται στα σχολεία γιατί τη φοβούνται, όπως σημείωσε. Πρόσθεσε, αναφερόμενος στο θέμα της αξιοποίησης του Αρχείου του ΚΚΕ, ότι μετά την περιπέτεια που πέρασε το Αρχείο πριν από 14 χρόνια, έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό η αξιοποίησή του.

Περίπου 100.000 ψηφιοποιημένες σελίδες, είπε, βρίσκονται στο Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» και είναι στη διάθεση ερευνητών και άλλων ενδιαφερομένων, μαζί με 2.500 τίτλους βιβλίων. Πρόσφατα, υπενθύμισε, κυκλοφόρησαν υλικά του Κομματικού Αρχείου, ενώ σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει ο 10ος τόμος των Επίσημων Κειμένων.

Με τα δεδομένα αυτά, συνέχισε ο ομιλητής, το Κόμμα προχωρά στην ανοικοδόμηση τετραώροφου κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστεί το Αρχείο του Κόμματος και για την υλοποίησή του προετοιμάζει το ΚΚΕ μεγάλη οικονομική εξόρμηση.

Η Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων καθώς και Αντικειμένων από την 90χρονη θυελλώδη πορεία του ΚΚΕ, που παρουσιάζεται στο μεγάλο χώρο του περιπτέρου 10 της ΔΕΘ, περιλαμβάνει 7 ενότητες. Μέσα από 1.429 εικόνες, 150 ιδεολογικοπολιτικά κείμενα και 17 ποιήματα ξαναζωντανεύουν οι πλέον ηρωικές στιγμές του ελληνικού και εργατικού κινήματος, χρόνο με το χρόνο μαθαίνει ή ξαναθυμάται ο επισκέπτης τη δράση του ΚΚΕ, μια σκληρή πορεία, αλλά και μια ιστορία ατέλειωτης προσφοράς του Κόμματος στον τόπο, στο λαό, καθώς και τις κορυφαίες στιγμές της λαϊκής πάλης στη χώρα μας.

Επίσης στις 311 επιφάνειες που βρίσκονται σε 92 ταμπλό και στις 17 κατασκευές, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε το διεθνές και εργατικό κίνημα, καθώς και το Κόμμα από την εποχή που ο σοσιαλισμός μετεξελίσσεται από ουτοπία σε επιστήμη, τις μεγάλες επαναστάσεις του 19ου και 20ού αιώνα και κύρια τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, μέχρι τις σεισμικές δονήσεις της αντεπανάστασης του 1989-1991.

Την έκθεση, που θα λειτουργεί για ένα μήνα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8μμ, πλουτίζουν 16 προθήκες, στις οποίες βρίσκονται έντυπα υλικά και αντικείμενα από την παράνομη δουλειά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org