Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας σωσίβια για την αυτοκινητοβιομηχανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Μέχρι εσχάτων υπερασπίστηκαν το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον και ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου. Απολύτως φυσικό να στηρίζουν το σύστημα που υπηρετούν. Εξάλλου, ο αμερικανικός λαός θα πληρώσει το κόστος.

Πάντως, την ίδια στιγμή αμφότεροι εμφανίστηκαν αρνητικοί στη χορήγηση βοήθειας προς την καταρρέουσα αυτοκινητοβιομηχανία από τον «κουμπαρά» των 700 δισ. δολαρίων για τη χρηματοπιστωτική κρίση, «στήριξη» που έχουν ζητήσει οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αίτημα που έχει αποδεχτεί το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο, αλλά και ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου, οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 100 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 25 δισ. δολαρίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, αύξηση κατά 10% της επισιτιστικής βοήθειας για τους άπορους και δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υποδομών και της οικοδομής και παρά την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών και του Λευκού Οίκου.

Εντούτοις, το ζήτημα της διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ξεπεράσει τα σύνορα των ΗΠΑ και ευλόγως. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χτες ότι τυχόν αμερικανική κρατική βοήθεια στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, με τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας, «σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πλήξει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη». Τόνισε επίσης ότι και η ΕΕ μπορεί να δανείσει στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση που χρειαστεί. Παράλληλα, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής «στρατηγικής διάσωσης» του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ: «Εάν η αμερικανική κυβέρνηση σώσει τις "Ford", "General Motors" και "Chrysler" από την πτώχευση, δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τις ευρωπαϊκές κατασκευαστικές μόνες τους».

Τέλος, διεθνές οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διεθνούς φήμης οικονομολόγων πρόκειται να διοργανώσει το Γενάρη η Γαλλία - μετά την παράδοση της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ - με τη συνδρομή του Τόνι Μπλερ, σε συνέχεια της συνόδου της G20 για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως ανακοινώθηκε από γραφείο της γαλλικής προεδρίας. Στο φόρουμ, το οποίο θα φέρει τον τίτλο «Νέος κόσμος: αξίες, ανάπτυξη και ρύθμιση» θα συμμετέχουν πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και οικονομολόγοι, όπως οι τιμημένοι με βραβείο Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς και Αμάρτια Σεν.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα αρχίζουν να εμφανίζονται απαιτήσεις από κινεζικές εταιρείες στις επαρχίες της Σαντόγκ και της Χουμπέι - ζητούν άδεια από το κράτος να προχωρήσουν σε απολύσεις. Μόνο στην επαρχία Σαντόγκ, φέτος έχασαν τη δουλειά τους περίπου 700.000 εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ