Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Γιατροσόφια» του συστήματος

Είναι πλέον καθημερινός ο βομβαρδισμός του λαού, μέσω του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με δημοσκοπήσεις και διάφορα σενάρια προσφυγής στις κάλπες, που συνοδεύονται με την καλλιέργεια μιας στάσης αναμονής, προσδοκίας αλλά και αγωνίας για το τι ακριβώς και πότε θα το πράξει ο πρωθυπουργός. Είναι γεγονός ότι το αστικό πολιτικό σύστημα αναζητεί εναγωνίως εργαλεία διαμόρφωσης της ψυχολογίας των λαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να ανακτήσει τις απώλειες λόγω έντασης της λαϊκής δυσαρέσκειας, να διαμορφώσει προϋποθέσεις ενίσχυσης της δικομματικής εναλλαγής σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων.

Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της άρχουσας τάξης, με αυτήν την ταχτική αποπροσανατολίζουν από το κύριο που είναι η οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, αφού προβάλλουν ως διέξοδο τις εκλογές και χειραγωγούν. Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική αλλά και αυτή του ΠΑΣΟΚ μένουν στο απυρόβλητο. Η κυρίαρχη προπαγάνδα εστιάζει στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και μάλιστα έξω από την ουσία του, που είναι η αγοραπωλησία γης με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ποιο από τα δύο κόμματα έχει καλύτερη πολιτική ενίσχυσης των τραπεζών, του κεφαλαίου.

Αυτό που στοχεύουν είναι σαφές. Το ζητούμενο γι' αυτούς είναι η απομάκρυνση της προσοχής των λαϊκών στρωμάτων από την ουσία των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, και της πολιτικής για τη λύση τους με βάση τα συμφέροντά τους, με ευθύνη όλων εκείνων που υποτίθεται θα έρθουν να τον σώσουν, προβάλλοντας «εναλλακτικές» λύσεις τύπου ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρούν ν' αξιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όχι ως δύναμη και μοχλό ανατροπής αυτής της αρνητικής για τα λαϊκά συμφέροντα κατάστασης, αλλά να την αξιοποιήσουν στο πλαίσιο κυβερνητικής εναλλαγής για διαχείριση του συστήματος.

Ενα τέτοιο κλίμα προσφέρει το κατάλληλο έδαφος, πάνω στο οποίο προχωράει ακάθεκτη η αντιλαϊκή πολιτική και σπρώχνει στη σκιά τα πραγματικά προβλήματα του λαού. Πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες, που έχει προστεθεί στην προπαγάνδα τους και στην πολιτική τους πρακτική το στοιχείο της αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Την επικαλούνται και τη χρησιμοποιούν για να περάσουν ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα του «να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για να ξεπεραστεί η κρίση». Τίποτα ψευδέστερο και πιο απατηλό.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλα αυτά τα σενάρια εξαπάτησής τους. Δεν τους αφορούν οι μανούβρες του συστήματος και οι τυχόν αβαρίες, στις οποίες μπορεί να προσφύγουν οι καπιταλιστές, για να σώσουν το πλοίο, το σύστημα. Ολη αυτή η κατάσταση, αν δε σημαδευτεί από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα χειρότερη θέση.

Γι' αυτό, άμεση είναι η ανάγκη για ανασύνταξη και ανάπτυξη των δυνάμεων του μαζικού λαϊκού κινήματος, πρώτα απ' όλα του συνδικαλιστικού, ώστε μέσα από το δυνάμωμα των μαζικών αγώνων να υπάρξει παρέμβαση στις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση. Να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια, να ωριμάζει για να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της διεκδίκησης το ζήτημα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Ακριβώς εδώ είναι ο πυρήνας του όλου προβλήματος. Αυτήν την αναγκαιότητα το ΚΚΕ φέρνει στο πεδίο της πολιτικής πάλης, καλώντας το λαό να στρατευτεί στο δικό του Μέτωπο πάλης, για ν' ανοίξει μια άλλη, πραγματικά εναλλακτική του εκμεταλλευτικού συστήματος προοπτική.


ΚυριάκοςΖΗΛΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ