Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περίεργες μεθοδεύσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εξόφθαλμη και προκλητική είναι η προσπάθεια της εργοδοσίας του Ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ, να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και να αποτρέψει τους εργαζόμενους από τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία ενάντια στις απολύσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Με έγγραφο που απέστειλε προς το Σωματείο Εργαζομένων, ο διευθυντής προσωπικού, Μ. Προύντζος, εφιστά ιδιαίτερη προσοχή «στην τήρηση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας». Και πιο κάτω συμπληρώνει: «Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στην τήρηση, κατά την ημέρα της απεργίας, τόσο από την πλευρά των μελών του ΔΣ του Σωματείου αλλά και όσων συμμετέχουν στην απεργία, των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας, κατά την προσέλευση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας και κυρίως στην αποφυγή ενεργειών (όπως π.χ. παρεμπόδιση της εισόδου των εργαζομένων που επιθυμούν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας για να εργαστούν κ.λπ.) που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακείμενες οδούς ή και πιθανά σοβαρά τροχαία ατυχήματα (η υπογράμμιση είναι του συντάκτη του κειμένου), αναλαμβάνοντας από τώρα και τις όποιες ευθύνες (αστικές ή/και ποινικές) από τέτοιου είδους ενέργειες».

Με απαράδεκτα φιρμάνια και δήθεν «συστάσεις», η εργοδοσία προσπαθεί να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να περιφρουρήσουν την απεργία, δηλαδή να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους από την εργοδοτική πίεση και τρομοκρατία που θα τους ασκηθεί, προκειμένου να σπάσουν την απεργία και να δουλέψουν. Ενώ η υπογραμμισμένη αναφορά της εργοδοσίας για πιθανότητα σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και, ότι την ευθύνη γι' αυτά θα έχουν οι απεργοί, δημιουργεί πολλά και σοβαρά ερωτήματα... Γεγονός παραμένει ότι με την επαγρύπνηση και την αποφασιστικότητά τους, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να ρίξουν στο κενό τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις.

Πού τέτοιες παρεμβάσεις;

«Το 65% των ανδρών και το 40% των γυναικών με υπέρταση δε λαμβάνουν θεραπεία», διαπιστώθηκε σε διεθνές συμπόσιο που έγινε στην Αθήνα. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις (απώλεια βάρους, κατάλληλη δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο και φτωχή σε λίπη, φυσική δραστηριότητα, περιορισμός του αλατιού, περιορισμός του αλκοόλ) αποτελούν τον θεμέλιο λίθο κάθε παρέμβασης, ακόμη και όταν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

Μόνο που για να γίνουν αυτά χρειάζονται οι απαραίτητες δομές, οι οποίες δε θα είναι επιχειρήσεις για να χαρατσώνουν τον κόσμο. Θα πρέπει να είναι ένα ολόκληρο δίκτυο τέτοιων δωρεάν υπηρεσιών που θα είναι ενταγμένες σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.

Κατάθεση στεφάνων... αξημέρωτα!

Πριν ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου, προχτές το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο εκ μέρους της κυβέρνησης και της ΝΔ, ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του (αλήθεια σε ποιον τις έκανε αφού στο Πολυτεχνείο εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ψυχή;) είπε μεταξύ άλλων ότι «το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο κοινών προσπαθειών για καλύτερη Παιδεία (...) Αυτή την Παιδεία επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο νέο Ελληνα». Αν πράγματι προσπαθούν να βελτιώσουν την Παιδεία κατά τα οράματα του «Πολυτεχνείου», τότε γιατί άραγε πήγε αξημέρωτα να καταθέσει στεφάνι φοβούμενος τη λαϊκή οργή για το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης;

Το ασύμφορο και το συμφέρον

Την αναστολή της ασπιρίνης C αποφάσισε η εταιρεία «Bayer Ελλάς», καθώς «κρίθηκε ασύμφορη εμπορικά η διάθεσή της στην ελληνική αγορά» αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η εταιρεία, ενώ επιχειρεί να συγκαλύψει την κυνική απόφασή της, αναφέροντας ότι «κανονικά θα συνεχιστεί η κυκλοφορία των υπολοίπων πέντε τύπων ασπιρίνης που ήδη κυκλοφορούν».

Κυκλοφορεί, δηλαδή, ό,τι συμφέρει οικονομικά. `Η, μ' άλλα λόγια, εκείνο που αφήνει το αναμενόμενο κέρδος. Κι ύστερα διακηρύσσουν πως ό,τι κάνουν το κάνουν για τη δημόσια υγεία.

«Γιατροσόφια» του συστήματος

Είναι πλέον καθημερινός ο βομβαρδισμός του λαού, μέσω του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με δημοσκοπήσεις και διάφορα σενάρια προσφυγής στις κάλπες, που συνοδεύονται με την καλλιέργεια μιας στάσης αναμονής, προσδοκίας αλλά και αγωνίας για το τι ακριβώς και πότε θα το πράξει ο πρωθυπουργός. Είναι γεγονός ότι το αστικό πολιτικό σύστημα αναζητεί εναγωνίως εργαλεία διαμόρφωσης της ψυχολογίας των λαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να ανακτήσει τις απώλειες λόγω έντασης της λαϊκής δυσαρέσκειας, να διαμορφώσει προϋποθέσεις ενίσχυσης της δικομματικής εναλλαγής σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων.

Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της άρχουσας τάξης, με αυτήν την ταχτική αποπροσανατολίζουν από το κύριο που είναι η οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, αφού προβάλλουν ως διέξοδο τις εκλογές και χειραγωγούν. Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική αλλά και αυτή του ΠΑΣΟΚ μένουν στο απυρόβλητο. Η κυρίαρχη προπαγάνδα εστιάζει στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και μάλιστα έξω από την ουσία του, που είναι η αγοραπωλησία γης με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ποιο από τα δύο κόμματα έχει καλύτερη πολιτική ενίσχυσης των τραπεζών, του κεφαλαίου.

Αυτό που στοχεύουν είναι σαφές. Το ζητούμενο γι' αυτούς είναι η απομάκρυνση της προσοχής των λαϊκών στρωμάτων από την ουσία των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, και της πολιτικής για τη λύση τους με βάση τα συμφέροντά τους, με ευθύνη όλων εκείνων που υποτίθεται θα έρθουν να τον σώσουν, προβάλλοντας «εναλλακτικές» λύσεις τύπου ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρούν ν' αξιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όχι ως δύναμη και μοχλό ανατροπής αυτής της αρνητικής για τα λαϊκά συμφέροντα κατάστασης, αλλά να την αξιοποιήσουν στο πλαίσιο κυβερνητικής εναλλαγής για διαχείριση του συστήματος.

Ενα τέτοιο κλίμα προσφέρει το κατάλληλο έδαφος, πάνω στο οποίο προχωράει ακάθεκτη η αντιλαϊκή πολιτική και σπρώχνει στη σκιά τα πραγματικά προβλήματα του λαού. Πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες, που έχει προστεθεί στην προπαγάνδα τους και στην πολιτική τους πρακτική το στοιχείο της αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Την επικαλούνται και τη χρησιμοποιούν για να περάσουν ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα του «να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για να ξεπεραστεί η κρίση». Τίποτα ψευδέστερο και πιο απατηλό.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλα αυτά τα σενάρια εξαπάτησής τους. Δεν τους αφορούν οι μανούβρες του συστήματος και οι τυχόν αβαρίες, στις οποίες μπορεί να προσφύγουν οι καπιταλιστές, για να σώσουν το πλοίο, το σύστημα. Ολη αυτή η κατάσταση, αν δε σημαδευτεί από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα χειρότερη θέση.

Γι' αυτό, άμεση είναι η ανάγκη για ανασύνταξη και ανάπτυξη των δυνάμεων του μαζικού λαϊκού κινήματος, πρώτα απ' όλα του συνδικαλιστικού, ώστε μέσα από το δυνάμωμα των μαζικών αγώνων να υπάρξει παρέμβαση στις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση. Να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά σχέδια, να ωριμάζει για να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της διεκδίκησης το ζήτημα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Ακριβώς εδώ είναι ο πυρήνας του όλου προβλήματος. Αυτήν την αναγκαιότητα το ΚΚΕ φέρνει στο πεδίο της πολιτικής πάλης, καλώντας το λαό να στρατευτεί στο δικό του Μέτωπο πάλης, για ν' ανοίξει μια άλλη, πραγματικά εναλλακτική του εκμεταλλευτικού συστήματος προοπτική.


ΚυριάκοςΖΗΛΑΚΟΣ

Τα «Οσκαρ» δικομματικής υποκρισίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΟΧΙ, ΚΥΡΙΟΙ, πού να βγάλει άκρη η περίφημη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, με τηλεόραση μόνον 60 ιντσών!

Είναι προφανές ότι πρέπει να σταματήσει να συνεδριάζει στο Κοινοβούλιο και άμεσα να ...επιταχθεί κάποια μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας.

Ετσι θα μπορούν να προβάλλονται με άνεση ταινίες του είδους «Ο Εκβιαστής Κουμπάρος», «Πάπιστας Νο 3» ή ο «Καλόγερος της συμφοράς» και να προκύπτουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

(Το δωρεάν ποπ-κορν δεν το συζητάμε, κατατάσσεται στα αυτονόητα).

Στο τέλος φυσικά πρέπει να αποδώσουμε και τα ...«Βραβεία Οσκαρ» της όλης υπόθεσης και θα έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό.

Πού να δώσει κανείς το ...Οσκαρ της Ξεφτίλας; Στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ; Δύσκολο να διαλέξει κανείς με αυτά που βλέπουμε και ακούμε.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ νέες αστυνομικές «σκούπες» στην Αθήνα. Φαινόμενα βίας και ευτελισμού μεταναστών θα μπορείς να δεις σε κάθε γωνιά της πόλης...

Ανήμερα του γιορτασμού του Πολυτεχνείου κάνανε μαζικές εκφοβιστικές έρευνες επί ώρες πριν την πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Αδειάζανε τσάντες, σπρώχνανε και βρίζανε...

Στον Κορυδαλλό τις προάλλες συλλάβανε δύο μαθητές στο πλαίσιο των ...ελέγχων γύρω από τη φυλακή της περιοχής.

Είδατε κανένα τηλεοπτικό κανάλι να ασχολείται με όλα αυτά; (Παρότι ξέρουν ότι συμβαίνουν!) Φυσικά όχι...

Για τον Καρβέλα και την Πάνια όμως ακόμα λένε και ξαναλένε. Συνεχίζει να τους φαίνεται ...σοβαρή είδηση.

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΜΑΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕ ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να βρει «ασύμβατο» το νομοσχέδιό του με το οποίο δίνει 28 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες.

Λες και υπάρχει νομοσχέδιο το οποίο να δίνει προνόμια στο κεφάλαιο που μπορεί να απορρίψουν οι Βρυξέλλες.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο εάν ενισχυθεί η «Ολυμπιακή», η όποια δημόσια επιχείρηση έχουν πρόβλημα. Για ενίσχυση των αγροτών ή των εργαζομένων δεν το συζητάμε. Εκεί βγάζουν σπυράκια...

Δικομματική συνενοχή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ζαλίζουν και μπερδεύουν οι εκατέρωθεν καταγγελίες των δύο μονομάχων για τους ψευδομάρτυρες και τις διασυνδέσεις τους με ανθρώπους της νύχτας αλλά και με τα κόμματα εξουσίας, τα υποκλαπέντα βίντεο, κ.ο.κ. Είναι δύσκολο από την άποψη αυτή για τον απλό εργαζόμενο που δίνει τη μάχη του μεροκάματου και της επιβίωσης να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ισως όμως είναι και περιττό, με την έννοια ότι εδώ και καιρό έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αδιάσειστα στοιχεία για να βγάλουν τα πολιτικά συμπεράσματά τους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν εκχωρήσει δημόσιες εκτάσεις, δάση και λίμνες στη Μονή του Βατοπεδίου, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων. Στο φαγοπότι που ακολούθησε, ενεπλάκησαν, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, επιχειρηματικά συμφέροντα και άνθρωποι της εξουσίας, που μυρίστηκαν άφθονο ψητό και φιλέτα... Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις, για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να τα εκμεταλλευτούν όσο μπορούν τα σκάνδαλα, πριν τα κουκουλώσουν. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός πρέπει να βγάλει την ετυμηγορία του, ότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Και πρέπει να τους τιμωρήσει όπως τους αξίζει.

«Πνεύμονες» πρασίνου σε κίνδυνο

Πάνω από 6.500 στρέμματα ελεύθερων χώρων, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «πνεύμονες» πρασίνου για το Λεκανοπέδιο, διεκδικούνται από διάφορες επιχειρήσεις, αλλά και την Εκκλησία, με στόχο την εμπορευματοποίησή τους. Αυτό δείχνουν, από μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία αναλυτικού ψηφιακού χάρτη που έχει αναρτηθεί στο Ιντερνετ (www.attiko-prasino.gr) και ο οποίος συντάχτηκε από ειδικούς επιστήμονες για λογαριασμό της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, εκτός των άλλων, υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι ελεύθεροι χώροι (Ελληνικό, Γουδή, Υμηττός, Ορος Αιγάλεω), που διεκδικούνται από διάφορους φορείς για ...«αξιοποίηση». Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα αναλογούν, κατά μέσο όρο, μόλις 2,55 τετραγωνικά μέτρα αστικού πρασίνου ανά κάτοικο. Μάλιστα, για κάποιες από τις περιοχές αυτές, η αναλογία πέφτει ακόμη περισσότερο, όπως, για παράδειγμα, στο 1 τ.μ. ανά κάτοικο στον Πειραιά και στο 1,31 τ.μ. στη Δυτική Αθήνα.

Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα των χώρων αυτών κόβοντας την όρεξη των επίδοξων διεκδικητών, αλλά παραδίδουν, η μία μετά την άλλη, τους δημόσιους ελεύθερους χώρους στο μεγάλο κεφάλαιο; Το Κτήμα ΘΩΝ μετατράπηκε σε τσιμεντένιο μεγαθήριο, ο Ιππόδρομος Φαλήρου παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα Νιάρχου, ο Ελαιώνας στην ΠΑΕ ΠΑΟ, το Γουδή τεμαχίζεται εν ονόματι ποικίλων ιδιωτικών συμφερόντων και στο Ελληνικό ετοιμάζονται να φυτρώσουν ...οικόπεδα!

Η εμπορευματοποίηση σε όλο της το μεγαλείο...

Εγκλημα σε εξέλιξη

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένας από τους παλαιότερους και πιο υψηλόβαθμους δικαστές της Βρετανίας χαρακτήρισε τη Δευτέρα παντελώς «λανθασμένα» τα νομικά επιχειρήματα που είχαν παρουσιαστεί το 2003 στον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τα οποία δικαιολογούσαν την επέμβαση στο Ιράκ.

Στην ομιλία του στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικής Νομοθεσίας (BIICL), ο λόρδος Τόμας Μπίνγκαμ δήλωσε ότι η ανακοίνωση που είχε παρουσιάσει το 2003 ο λόρδος Πίτερ Γκόλντσμιθ, τότε υπεύθυνος της νομικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, ήταν «λανθασμένη σε δύο βασικά σημεία». Σύμφωνα με τον δικαστή, στο κείμενο αυτό αποσιωπήθηκε η απουσία χειροπιαστών αποδείξεων για το ότι το Ιράκ δεν είχε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση από ΗΠΑ και Βρετανία. «Ο Χανς Μπλιξ (τότε επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ) και η ομάδα του δεν είχαν βρει όπλα μαζικής καταστροφής, συνέχιζαν τις έρευνές τους και προέβλεπαν ότι θα χρειάζονταν ακόμη μερικούς μήνες για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε ο Μπίνγκαμ. Δηλαδή, αυτό που διαπίστωσε μετά από τόσο καιρό ο Βρετανός υψηλόβαθμος δικαστής είναι αυτό που ο πιο απλός κοινός νους το έχει αντιληφθεί από την αρχή. Πως ο ιμπεριαλισμός έκανε άλλο ένα έγκλημα, καταστρέφοντας και ληστεύοντας μία ολόκληρη χώρα με χιλιάδες νεκρούς και αθώα θύματα, που ακόμα είναι σε εξέλιξη, ενώ οι κύριοι υπεύθυνοι συνεχίζουν να απειλούν τους λαούς ολόκληρου του κόσμου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να αντεπιτεθεί η αγροτιά

Να αντεπιτεθεί στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, που επιβάλλουν κυβερνώντες, νέα ΚΑΠ, ΠΟΕ, πολυεθνικές και εμποροβιομήχανοι, καλείται η μικρομεσαία αγροτιά. Καλείται με τον αγώνα της να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να διεκδικήσει το μέλλον της και την ύπαρξή της στον τόπο της και τα χωράφια της. Μπρος στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της αγροτιάς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κι από κοντά και ο ΣΥΝ, επιχειρούν να δημιουργήσουν αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις και να ψαρέψουν σε θολά νερά.

Η κυβέρνηση εξάγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση, τάχα, των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων και ο πρωθυπουργός πήγε μέχρι την Κοζάνη για να τα διαλαλήσει επικοινωνιακώς. Μόνο που μέτρα, όπως η άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και άτοκο δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να παρέμβουν στην αγορά δημητριακών, δεν αποτελούν ούτε ασπιρίνες και δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η ουσία που απέκρυψε ο πρωθυπουργός είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, ενώ από την άλλη φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Στο αρνητικό σκηνικό προστίθεται και το γεγονός ότι τέθηκαν προς ψήφιση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδριάζει από χτες, οι αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν για το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ.

Μπρος στην κατάσταση αυτή, η ΠΑΣΥ, συνεχίζοντας τη μάχη προάσπισης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, έδωσε αγωνιστικό προσανατολισμό για κινητοποιήσεις στους αγροτικούς νομούς της χώρας στις αρχές του Δεκέμβρη. Ηδη, συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στα Τρίκαλα για την 1η του Δεκέμβρη και στις 3 του Δεκέμβρη ακολουθούν Καρδίτσα και Λάρισα. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας καλούνται να διεκδικήσουν τιμές επιβίωσης και καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μιαν ελάχιστη προστασία: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Επίσης, καλούνται να διεκδικήσουν να δίνονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, όπως και να καταργηθούν οι όποιες παρακρατήσεις έχουν επιβληθεί.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ακόμα ότι ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει μόνο στα παραπάνω. Χρειάζεται να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να κάνει ποιοτικά άλματα, να είναι συνεχής και να έχει σταθερή και σαφή πολιτική στόχευση. Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να συντονίσει την πάλη της με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, καλούνται αυτήν την περίοδο να αντεπιτεθούν. Η πάλη κατά της ΚΑΠ, η απειθαρχία γενικά στις αποφάσεις της ΕΕ, είναι ο δρόμος να μην πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ