Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Προσπάθεια «ξηλώματος» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Η ΠΓΔΜ επιχειρεί να δημιουργήσει τα περιθώρια, ώστε να διεκδικήσει την αναγνώριση ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τον ΟΗΕ

Η Αθήνα θα προσέλθει στη Χάγη, προκειμένου να αντικρούσει τη σε βάρος της προσφυγή από την ΠΓΔΜ για αθέτηση της «ενδιάμεσης συμφωνίας», που από το 1995 ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι κατηγορεί την Ελλάδα ότι, κατά παράβαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, αρνήθηκε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τα περί της ελληνικής τακτικής για την αντιμετώπιση των κινήσεων της ΠΓΔΜ συζήτησαν χτες σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βεβαίως θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τη δύναμη των επιχειρημάτων της, τα οποία είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα για το θέμα της μη τήρησης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια». Σε άλλο σημείο της δήλωσής της, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε της προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη «τακτικισμό του κ. Γκρούεφσκι στην ουσιαστική προσπάθειά του να μην προσέλθει στη διαπραγμάτευση, για να οδηγήσει σε λύση στο θέμα του ονόματος».

Η εκτίμηση, στην οποία καταλήγει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη, έχει δύο σκέλη:

  • Τα Σκόπια επιλέγουν τακτική «ρήξης», πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζονται ακόμη περισσότερο τα περιθώρια υιοθέτησης μιας συμβιβαστικής λύσης.
  • Τα Σκόπια μεθοδεύουν την υπονόμευση της ενδιάμεσης συμφωνίας, έτσι ώστε να αποκτήσουν το περιθώριο να διεκδικήσουν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, την αναγνώρισή τους με τη συνταγματική τους (Δημοκρατία της Μακεδονίας) ονομασία.
Ο Νίμιτς

Σχετικά με τις εξελίξεις, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν ενημερωμένος για την κίνηση και πως έχει διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

«Είχα ενημερωθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι είχε κινήσει διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία της 13ς Σεπτεμβρίου 1995, μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι η ενέργεια αυτή δε μειώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της "ονομασίας", και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να ορίσει νέο εκπρόσωπο στις συνομιλίες του ΟΗΕ», δήλωσε ο διαμεσολαβητής.

  • Την κυβέρνηση, γιατί με την τακτική που ακολούθησε «άνοιξε την πόρτα της προσφυγής της ΠΓΔΜ στη Χάγη» κατηγόρησε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ