Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προετοιμάζεται το νέο σκηνικό

Επιμένει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, στην εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, την οποία συνοδεύει από δήθεν αιχμές προς την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν ανακοίνωσε δέσμη ενεργειακών μέτρων και με πρόσχημα την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ απαιτεί εντονότερη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, μιλώντας χτες σε ενεργειακή εκδήλωση:

  • Σημείωσε ότι «με το να απαξιώνουμε τη ΔΕΗ, μεταθέτουμε στο μέλλον τις οδυνηρότατες συνέπειες γιατί απλώς δε θέλουμε να πάρουμε σήμερα, με πολύ μικρότερο κόστος, τις αποφάσεις που σίγουρα θα υποχρεωθούμε να πάρουμε στο μέλλον».
  • Επανέλαβε ότι το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο από την τιμή πώλησης.
  • Καταφέρθηκε εναντίον της υποχρέωσης της ΔΕΗ να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα ως «τελευταίο καταφύγιο» και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου καλύπτονται με κρατικά ομόλογα οι απώλειες των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής από τη διαφορά κόστους παραγωγής και τιμών πώλησης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ακόμη κι έτσι τα τιμολόγια είναι 30 και 40% ακριβότερα.

Η παρέμβαση Αθανασόπουλου αποτελεί ιδανική «πάσα» για την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο προσπαθεί να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της ΔΕΗ σε ένα σημαντικό βαθμό, αλλά εξετάζει ανάμεσα στα άλλα και τη δημιουργία αυτόνομης εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία θα μετατίθεται η όποια ζημιά, που θα καλύπτεται από το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση όλοι οι παραγωγοί και η ΔΕΗ μαζί, θα πουλάνε στο σύστημα με την τεχνητά υψηλότατη χονδρική τιμή που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για να στηρίξει την «απελευθέρωση» της αγοράς, θα γεμίζουν υπερκέρδη οι τσέπες των μετόχων, και ο λαός θα πληρώνει διπλά, και από τους λογαριασμούς και από τους φόρους.

Νέα μέτρα από ΕΕ

Στο ίδιο πλαίσιο της υπερκερδοφορίας του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου κινήθηκε χτες η Κομισιόν. Ο πρόεδρός της Χ. Μπαρόζο ανέφερε ότι λόγω των εισαγωγών, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν στην ΕΕ το 2007 κατά μέσο όρο 15%. Πάνω σε αυτή τη βάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει πέντε πεδία μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής με στόχο πρώτα απ' όλα την τόνωση των επενδύσεων. Περιλαμβάνει, ενεργότερη στήριξη της κατασκευής υποδομής για να διευκολυνθούν οι ιδιώτες παραγωγοί, καλύτερη χρήση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ