Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ούτε ασπιρίνες τα μέτρα για τους αγρότες

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται αγωνιστικά να διεκδικήσουν ικανοποιητικές τιμές και επιδοτήσεις

Ούτε ασπιρίνες δεν αποτελούν τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση για τους αγρότες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), απευθύνοντας κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά να αντιταχθεί, μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τάχα των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων, όπως την άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κατοίκους των ορεινών και νησιωτικών περιοχών και το άτοκο δάνειο των 150 εκατομμυρίων ευρώ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, δεν αποτελούν ούτε ασπιρίνες, γι' αυτό δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τις εξευτελιστικές τιμές, που είναι αποτέλεσμα της κατάργησης και του εκφυλισμού των κατώτερων εγγυημένων τιμών, με συνέπεια να μην υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών. Της δραστικής μείωσης των δασμών, με συνέπεια να ευνοηθούν οι αθρόες εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές. Της συρρίκνωσης των συνεταιρισμών και της ενίσχυσης των εμποροβιομηχάνων που κυριαρχούν στην εμπορία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των συνεταιρισμών και των καταναλωτών.

Τις ίδιες ευθύνες με αυτές της κυβέρνησης έχει και το ΠΑΣΟΚ, που το 2003 ψήφισε τον κανονισμό για τα σιτηρά και το καλαμπόκι που ισχύει μέχρι το 2013 με τιμή παρέμβασης το εξευτελιστικό ποσό των 10 λεπτών/κιλό. Ψήφισε τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που μείωσε δραστικά τους δασμούς και άνοιξε διάπλατα τα σύνορα στις αθρόες εισαγωγές. Χρεοκόπησε και περιθωριοποίησε τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις και έδωσε τεράστια εθνικά και κοινοτικά κίνητρα στους εμποροβιομήχανους.

Γι' αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα πρέπει να παρασυρθούν από τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να υφαρπάξει την ψήφο τους για να συνεχίσει την ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει τις ευθύνες της, για τις εξευτελιστικές τιμές των δημητριακών, στους ίδιους τους αγρότες, με το σαθρό επιχείρημα ότι καλλιέργησαν 600.000 στρέμματα περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά, είναι προκλητική και αποδείχνει την επιμονή της στην ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση με την αμέριστη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον κανονισμό για το βαμβάκι που μειώνει τη βαμβακοκαλλιέργεια κατά 1.000.000 στρέμματα. Ψήφισε τον κανονισμό για τον καπνό που αποδεκάτισε την καλλιέργεια και αποδέσμευσε 300.000 στρέμματα. Εφαρμόζει τον κανονισμό για τη ζάχαρη που μείωσε την τευτλοκαλλιέργεια κατά 250.000 στρέμματα. Ψήφισε τον κανονισμό για τα αμπέλια που δίνει ισχυρά κίνητρα για τη μαζική εκρίζωση των αμπελώνων κ.ά. Με αποτέλεσμα οι αγρότες αναγκαστικά να στραφούν στην καλλιέργεια των δημητριακών που έφτασε στα όρια της αυτάρκειας.

Η στροφή των αγροτών στα δημητριακά, που θα συνεχιστεί και την προσεχή χρονιά, δυσαρέστησε την κυβέρνηση, επειδή δεν εφάρμοσαν την πρότασή της, που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια μερικών εκατομμυρίων στρεμμάτων και με τα αγροπεριβαλλοντικά κίνητρα να τα δασώσουν.

Αυτήν την πρόταση που είναι προκλητική και ανήθικη, επειδή μειώνει τα δημητριακά που αποτελούν το βασικότερο διατροφικό προϊόν, σε μια περίοδο που αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται και αγγίζει το 1 δισ., με περισσό θράσος, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου την προβάλλουν ως αγροπεριβαλλοντική και εγκαλούν όσους αποκαλύπτουν την υποκρισία τους και την απανθρωπιά τους, για έλλειψη περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Η ΠΑΣΥ πιστεύει ότι οι εξευτελιστικές τιμές των δημητριακών και όλων των αγροτικών προϊόντων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της αντιαγροτικής πολιτικής, που οι συνέπειές της δεν περιορίζονται στους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά αφορούν όλα τα λαϊκά στρώματα, επειδή αυτή η πολιτική προκαλεί τις λεγόμενες διατροφικές κρίσεις, με συνέπειες την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων, την όξυνση του διατροφικού προβλήματος και τα προκλητικά κέρδη των εμποροβιομηχάνων.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους αγρότες αγωνιστικά να διεκδικήσουν την άμεση απορρόφηση και πληρωμή όλων των δημητριακών με κατώτερες τιμές 40 λεπτά/κιλό για το σιτάρι και 27 λεπτά/κιλό για το καλαμπόκι.

Ενωμένοι να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων σε όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα να αντιταχθούν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μετατρέπει τα τρόφιμα σε εμπορεύματα και αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Αγωνιστικά να διεκδικήσουν μια αγροτική πολιτική, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα εξασφαλίζει φτηνά, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα στο λαό μας, θα σέβεται το περιβάλλον και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών που θα στηρίζονται πολύπλευρα από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ