Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Διέξοδος» στη δικομματική εναλλαγή...

Την αδιατάραχτη και αιώνια δικομματική εναλλαγή «δείχνουν» οι «φρέσκες» δημοσκοπήσεις, συνεισφέροντας στον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας από τους δύο μονομάχους.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών μαζών αποδοκιμάζει την κυρίαρχη πολιτική και το «σχέδιο» διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που στηρίζουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η «διέξοδος» που προβάλλεται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις κινείται στην κατεύθυνση της «αλλαγής φρουράς» στην εξουσία. Το «ενδιαφέρον» πλέον των δημοσκοπήσεων μετατοπίζεται στο προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και κατά πόσο αυτό «παγιώνεται»... Στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται μεταξύ 0,4% και 3,7%. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 32,9%, η ΝΔ 29,7%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,8%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,4%. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης (σ.σ. «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές») το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 52,5% έναντι 36,1% της ΝΔ. Κι όμως, στο ερώτημα «αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πιστεύετε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, χειρότερα, ή τα ίδια», το 74% απαντά τα ίδια και χειρότερα. Την ίδια στιγμή ορατή γίνεται η σκιά της κρίσης στη συμπεριφορά της «κοινής γνώμης». Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,7%) θεωρούν πιθανό να μειωθούν οι οικονομικές αποδοχές τον επόμενο χρόνο, το 31,5% πιστεύει ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του, ενώ το 25,2% πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης. Ηδη το 75% έχει περιορίσει τα έξοδά του σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια στιγμή το 68,3% αποδίδει την κατάσταση αυτή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έναντι 25,3% που την αποδίδει στη διεθνή οικονομική κρίση. «Οχι» στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών λέει το 57,1%, έναντι 31,1% που τάσσεται υπέρ.

Σε άλλη δημοσκόπηση, της MRB, για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,0%, η ΝΔ 29,7%, το ΚΚΕ 6,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4%. Στην «παράσταση νίκης», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 43,8%, έναντι 38,1% της ΝΔ. Στην έρευνα της «Rass» για την εφημερίδα «Παρόν» το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,6%, η ΝΔ 31,2%, το ΚΚΕ 7,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,6%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 10%. Στην «παράσταση νίκης» προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 47% έναντι 41% της ΝΔ. Ο γραμματέας της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση. «Θα κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να ανατρέψουμε αυτά τα αποτελέσματα», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ