Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σε προτεραιότητα οι ιμπεριαλιστικές αποστολές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την ιμπεριαλιστική - επεμβατική πολιτική της ΕΕ επαναβεβαίωσε χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, επιδοκιμάζοντας το σύνολο των πολιτικών ή στρατιωτικών - κατασταλτικών αποστολών της ΕΕ, στα Βαλκάνια, στην Αφρική και τη Γεωργία.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των «27» της ΕΕ, ενέκριναν την αποστολή «αντιπειρατικών περιπολιών» στη Σομαλία, στο πλαίσιο της «παγκόσμιας δράσης για τη σταθεροποίηση της χώρας». Στην επιχείρηση «Αταλάντα», που θα είναι υπό βρετανική διοίκηση, θα λάβουν μέρος τόσο ναυτικές δυνάμεις, όσο και αεροπορικές δυνάμεις ναυτικής συνεργασίας, σε μια διαδικασία «διαδοχής» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή. Η «ευρωπαϊκή» επιχείρηση θα ξεκινήσει το Δεκέμβρη, περιλαμβάνοντας στην αποστολή και ακόμα μια ελληνική φρεγάτα.

Οσον αφορά τη ΛΔ Κονγκό, η Γαλλία δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή της για επιπλέον αποστολή στρατευμάτων, στην περιοχή, καθώς συνάντησε σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Γερμανίας κυρίως και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ετσι, στο Κονγκό παραμένουν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές δυνάμεις, παρατείνοντας την παρουσία τους έως τις 30 Ιούνη του 2009.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε τη στήριξή του σε όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ, στο Τσαντ, την Κεντρο - αφρικανική Δημοκρατία, τη Γουινέα - Μπισάο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και τη Γεωργία, όπου σημειώνεται ότι υπήρξε άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση των δυνάμεων των παρατηρητών της Ενωσης. Θετική είναι η εκτίμηση της ΕΕ και για τις ευρωπαϊκές κατοχικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, χαιρετίζοντας τον «εκπαιδευτικό και μεταρρυθμιστικό τους ρόλο», στην αναδιάρθρωση της αφγανικής αστυνομίας, ενώ εύσημα αποδόθηκαν και στις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Το Συμβούλιο επισήμανε την «ανάγκη» να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε το Συμβούλιο και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση «πολιτικών αποστολών», σε τρίτες χώρες, που αναλαμβάνουν την ενσωμάτωση του πολιτικού τομέα του κράτους στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, η ΕΕ δεν αμελεί να επαναλάβει τις αναφορές της και στις στρατιωτικές υποχρεώσεις των κρατών - μελών απέναντί της, προκειμένου να υπάρχουν ετοιμοπόλεμες ευρωπαϊκές στρατιωτικές μονάδες, που θα υλοποιούν επεμβάσεις, άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες. Ομάδες που δημιουργούνται στο όνομα της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ, ωστόσο δεν έχουν άλλο προσανατολισμό παρά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ενωσης. Σε αυτά τα σχέδια προστίθεται και η ανάπτυξη δυνάμεων ανεφοδιασμού, που θα συμβάλουν τόσο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Βελτίωση συνιστάται και για τις δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της ΕΕ.

Ακόμα, το Συμβούλιο υπογράμμισε την «ανάγκη» ανάπτυξης μιας Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, ανταγωνιστικής και ικανής να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των κρατών - μελών και της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας.

Καταλήγοντας, το Συμβούλιο σημείωσε τη σημασία της «καλής συνεργασίας» ευρωπαϊκών δυνάμεων και ΝΑΤΟ και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τις δυνάμεις της «Συμμαχίας», αλλά και μεταξύ των δυνάμεων των κρατών - μελών.

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ - Ρωσίας

Σχεδόν ομόφωνη ήταν η στήριξη στην πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας και όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ μόνο η Λιθουανία ήταν αντίθετη με το «ξεπάγωμα» των συνομιλιών, καθώς υποστήριζε ότι η Μόσχα δεν έχει ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ στο θέμα της Γεωργίας.

Σύμφωνα με την επίτροπο Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, μια πιθανή ημερομηνία θα μπορούσε να οριστεί μετά τις 18 Νοέμβρη, οπότε θα υπάρξει διάσκεψη για τον πρόσφατο πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας στη Γενεύη.

Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας που θα γίνει στη Νίκαια της Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ