Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ
Τώρα προτείνει ... πειράματα!

«Να πειραματιστούμε» ήταν η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα - στο πλαίσιο συνέντευξής του την Κυριακή στη ΝΕΤ - σε ό,τι αφορά την ανίχνευση από μέρους τους διεξόδου απ' την οικονομική κρίση σε μοντέλα διαχείρισης που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον της ΕΕ, εξαιτίας της διογκούμενης δυσαρέσκειας των λαών, καλώντας μάλιστα τους ηγέτες των χωρών - μελών της να αλλάξουν ρότα, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως «χρεοκόπησε η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού» και εναπέθεσε στους ηγέτες της ΕΕ την ευθύνη «να χαράξουν μια ριζικά διαφορετική πολιτική», με στόχο το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να περάσει η νομισματική πολιτική στα χέρια των κυβερνήσεων από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η ίδια η ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών ήταν αποκαλυπτικός, όταν δήλωσε πως «εν τοιαύτη περιπτώσει, αν χρειάζεται εγγύηση, να μας ενημερώσουν και να μας πουν ποιοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν πρόβλημα, πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε». Επανέλαβε δε τη γνωστή πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αφορά σε «μια άλλη αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος», στο πλαίσιο της οποίας το Δημόσιο να ελέγχει τρεις τράπεζες και «να καθοδηγηθεί ο ανταγωνισμός προς τα κάτω και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων τραπεζών»!

Συμπλήρωσε επ' αυτών: «Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Οι προτάσεις μας βασίζονται σε επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης προηγούμενων δεκαετιών»...! Οταν του επισημάνθηκε ότι αυτά τα μοντέλα εφαρμόστηκαν «με άλλα οικονομικά δεδομένα και σε μια άλλη οικονομική πραγματικότητα», απάντησε: «Καταλαβαίνω πού το πάτε. Αυτό που πρέπει να συνομολογήσουμε σήμερα είναι ότι ναι, χρειάζεται να πειραματιστούμε»! Να συμπληρώσουμε πως τα ...πειράματα που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σε συνθήκες «αποστείρωσης» από τα «μικρόβια» της εργατικής - λαϊκής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ