Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΒΕ
Δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα και η ΟΒΣΑ καλούν σε συγκέντρωση στις 13 του Οκτώβρη στην Ομόνοια και συντονίζουν τη μεγάλη προσπάθεια για τη μαζικοποίηση του αγώνα

Αποψη από την προχτεσινή σύσκεψη
Αποψη από την προχτεσινή σύσκεψη
Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο! Συνδικαλιστικά στελέχη που συγκροτούν τις αγωνιστικές δυνάμεις των επαγγελματοβιοτεχνών, βρίσκονται ήδη στους δρόμους της Αθήνας. Με την προκήρυξη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στο χέρι. Με ένα διεκδικητικό πλαίσιο διεξόδου. Με τις αφίσες να μπαίνουν στις βιτρίνες. Με την κουβέντα μαγαζί το μαγαζί, συνεργείο το συνεργείο, στα σωματεία, στις ομοσπονδίες, σε σπίτια και αγορές. Παλεύουν για να δοθεί μια ισχυρή αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική που μαραζώνει την Κοινωνική Ασφάλιση και ληστεύει τις τσέπες τους με τα φορολογικά μέτρα. Στόχος είναι να δυναμώσει η συμμετοχή στο πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και στην απεργία που θα γίνει στις 13 του Οκτώβρη, να πετύχουν τη μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει τελευταία στην Αθήνα από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Η σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) το βράδυ της Δευτέρας είχε αυστηρά πρακτικό χαρακτήρα. Η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε στο τι, αλλά στο πώς, καθώς οι αποφάσεις είχαν ληφθεί. Αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές που πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα, επιδίδονται σε μια από τις πιο οργανωμένες και μαζικές προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για να χτυπηθεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Στην κατάμεστη αίθουσα βρέθηκαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι διοικήσεων σωματείων από ένα πλήθος κλάδων. Από το μέταλλο, τους ηλεκτρολόγους, τις Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας, Ιλίου, Ζωγράφου, τους κομμωτές, τους φωτογράφους, τους τεχνικούς ανελκυστήρων, τους καυστηρατζήδες, τους αλουμινάδες, το ξύλο, τη λαϊκή τέχνη, τους εκδότες - βιβλιοπώλες, τα στεγνοκαθαριστήρια, τους αργυροχρυσοχόους.

Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, από τη Γραμματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την ξεχωριστή από τη ΓΣΕΒΕΕ συγκέντρωση, στην οποία καλεί η Επιτροπή στις 13 του Οκτώβρη, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Οι βασικότεροι είναι δύο: η διαφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, αφού η ΓΣΕΒΕΕ προβάλλει αποσπασματικά και αναποτελεσματικά αιτήματα, και η ένταξη αυτής της κινητοποίησης από τη Συντονιστική Επιτροπή σε ένα γενικότερο πλαίσιο αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προηγουμένως υλοποιούνταν από το ΠΑΣΟΚ. Οσο για τις πιθανές αντιδράσεις στην πρωτοβουλία της Επιτροπής, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι απέναντι σε αυτούς που μπορεί να μιλήσουν για διάσπαση, η απάντηση είναι ότι δε διασπά το κίνημα αυτός που καλεί σε αγώνα για τη λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ και σε αντίσταση στα μέτρα που τους απειλούν, αλλά εκείνος που προτιμά τους διαδρόμους, το συμβιβασμό και την υποταγή. Σκοπός των αγωνιστικών δυνάμεων είναι να αποκαλυφθεί η πηγή των προβλημάτων, τόνισε, ποια πολιτική τα γεννά, να αναζητηθεί διέξοδος έξω από τα όρια που αυτή βάζει. Γι' αυτό και «δεν μπορεί να λείψει κανείς από τη συγκέντρωση», όπως είπε, «μας μετράμε και κυρίως μας μετράνε».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και ο ελιγμός που προσπάθησε να κάνει η διοίκηση της ΕΣΕΕ, όταν προχτές πρότεινε κλείσιμο των καταστημάτων στις 22 του Οκτώβρη, ελπίζοντας ενδεχομένως ότι η πρόταση θα ...απορριπτόταν. Ωστόσο, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» υπερψήφισε την πρόταση, σημειώνοντας ότι θα συμμετέχει και στις δύο κινητοποιήσεις με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα.

Ο Π. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, αναφέρθηκε στα οργανωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιτυχία της κινητοποίησης. Από το περασμένο Σάββατο τα συνεργεία των ΕΒΕ «οργώνουν» το κέντρο της Αθήνας και τις γύρω συνοικίες. Μεταφέρουν το μήνυμα της κινητοποίησης και τις θέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής παντού και θα συνεχίσουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι τελευταίες οδηγίες για τις περίπου δύο βδομάδες που απομένουν, ήταν σαφείς και οι συγκεντρωμένοι υπερθεμάτισαν. Οι διοικήσεις των σωματείων πρέπει να συνεδριάσουν και να συζητηθεί το πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα, να ληφθούν αποφάσεις. Οι αποφάσεις συμμετοχής πρέπει να σταλούν στον Τύπο, κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει και η ΟΒΣΑ. Στα μέλη των κλαδικών σωματείων πρέπει να σταλούν επιστολές, να γίνουν ενημερωτικά τηλεφωνήματα, πάνω απ' όλα να υπάρξει προσωπική επαφή.

Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη και πριν οι συνδικαλιστές μοιραστούν τα υλικά για την κινητοποίηση, προκηρύξεις, αφίσες διαφόρων μεγεθών, ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης τόνισε ότι και στην κινητοποίηση η συμμετοχή πρέπει να είναι συγκροτημένη, με προσυγκεντρώσεις από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, με πανό κάθε κλάδου. Κατέληξε ότι η προσπάθεια είναι σοβαρή και δύσκολη, οπότε υπάρχει αρκετή δουλειά για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνηση αγώνων από την πλειοψηφία(2008-05-30 00:00:00.0)
Βήμα συντονισμού ενάντια στον κοινό αντίπαλο(2007-12-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τον αγώνα των ΕΒΕ, οικοδομεί συμμαχίες(2007-06-17 00:00:00.0)
Σήμερα το πρωί ο αποκλεισμός του υπουργείου Ανάπτυξης(1999-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ