Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Υποχώρηση 2% τον Ιούλη

Μεγάλη πτώση 3,4% και στα καταστήματα διατροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

Η πολύπλευρη επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα των εργαζόμενων - λαϊκών στρωμάτων, άρχισε να αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που καταγράφουν πτώση της λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, τον Ιούλη του 2008 συγκριτικά με τον Ιούλη του 2007, ο όγκος λιανικών πωλήσεων εμφανίζει μείωση 2%. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, πως την ίδια περίοδο η ΕΣΥΕ κατέγραψε μείωση ακόμη και του τζίρου στα μικρά αλλά και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Σε μέσα επίπεδα (περίοδος Αυγούστου 2007 - Ιούλη 2008, συγκριτικά με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) η πτώση της κατανάλωσης για τρόφιμα φτάνει σε 3,4%. Στα «καταστήματα εκτός διατροφής» η πτώση διαμορφώνεται σε 0,8%. Σε αυτό το πλαίσιο και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι τα λαϊκά στρώματα αναγκάζονται να ξοδεύσουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά τους για να αγοράσουν ολοένα και λιγότερα εμπορεύματα.

Η μείωση του όγκου λιανικών πωλήσεων -αποπληθωρισμένες τιμές- για τον μήνα Ιούλη του 2008 επιμερίζεται:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): Πτώση 2,3%
  • Τρόφιμα, ποτά, καπνός: Πτώση 7,2%, πολύ πάνω από τα σούπερ μάρκετ. Είναι φανερό ότι τα μικρότερα καταστήματα και επαγγελματίες «γεύονται» με ιδιαίτερη ένταση τις επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική.
  • Ενδυση - υπόδηση: Πτώση 1,4% κ.ά.

Ο όγκος λιανικών πωλήσεων κινήθηκε αυξητικά στα πολυκαταστήματα (3,3%) και στα φαρμακευτικά - καλλυντικά (5,2%).

Σε τρέχουσες τιμές ο τζίρος (Ιούλης 2008) των καταστημάτων λιανικής εμφανίζει αύξηση 1,6%.

Σε μέσα επίπεδα Γενάρη - Ιούλη 2008 ο όγκος λιανικών πωλήσεων εμφανίζει οριακή ενίσχυση μόλις 1,2% και σε τρέχουσες τιμές αύξηση 4%. Είναι φανερό ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων θα οδηγήσει στους επόμενους μήνες σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της κατανάλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ