Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ ΠΡΟΣ ΠΓΔΜ:
«Μην αναγνωρίσετε το Κοσσυφοπέδιο»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου κάλεσε χτες ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς τον Σκοπιανό ομόλογό του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στο περιθώριο συνάντησής τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, επισείοντας τον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, ο Σέρβος πρόεδρος προειδοποίησε τα Σκόπια, αλλά και άλλους γείτονες με αντίποινα. Ο Τσερβένκοφσκι απ' την πλευρά του (που είχε προηγουμένως συναντηθεί με Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών δεχόμενος νέες πιέσεις για αναγνώριση της Πρίστινας...) απάντησε ότι τα Σκόπια θα αποφασίσουν επί του θέματος «υπολογίζοντας όλα τα υπέρ και τα κατά»...

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι αν και το Βελιγράδι έχει την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων μεγάλων δυνάμεων «δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο Κοσσυφοπέδιο δίχως την κατανόηση των ΗΠΑ». Αναγνώρισε πάντως ότι δύσκολα η Ουάσιγκτον θα έπαιρνε πίσω την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής...

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας.

  • «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» ονόμασε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς (πρώην αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος που αποχώρησε απ' το κόμμα λόγω διαφωνιών με τον πρόεδρο Βόισλαβ Σέσελι) τον πολιτικό οργανισμό που συγκρότησε με τη βοήθεια πρώην στελεχών και βουλευτών των «Ριζοσπαστών».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ