Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ζητούν τα πάντα για την κερδοφορία τους

Προκλητικός για μια ακόμη φορά χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας

«Το κράτος είμαστε εμείς», διαμήνυσαν χτες οι ακτοπλόοι εφοπλιστές. Με στήριγμα τον κανονισμό - εξάμβλωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνολικά την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αξίωσαν να γίνουν αυτοί οι απόλυτοι κυρίαρχοι στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, να καθορίζουν πότε θα δρομολογούν τα πλοία, πού και με πόσους ναυτεργάτες. Το κράτος απλώς να τους αυξάνει τις επιδοτήσεις, δηλαδή το «ζεστό χρήμα» από τις τσέπες των εργαζομένων, για να ταξιδεύουν τα σαπάκια τους, που ορισμένα από αυτά ξεπερνούν σε επικινδυνότητα ακόμα και το «ΣΑΜΙΝΑ»! Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν «τσεπώσει» 226 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και φέτος προσδοκούν άλλα περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ!

Χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) Απ. Βεντούρης, στη διάρκεια «γεύματος εργασίας» με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, δήλωσε ότι αυτό που απαιτούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές είναι «ο κανονισμός 3577 (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Ενωσης) να ισχύσει στην ελληνική νομοθεσία». Πρόκειται για τον κανονισμό, που το μόνο που ορίζει είναι η πλήρης ελευθερία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οι εφοπλιστές, ήδη, αυτήν την περίοδο δίνουν μια «γεύση» τού τι σημαίνει πλήρης εφαρμογή του κανονισμού 3577. Ακινητοποιούν παράνομα τα ακτοπλοϊκά πλοία, πετούν μαζικά τους ναυτεργάτες στη στεριά απλήρωτους, συνθλίβουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και αφήνουν ακάλυπτα τα νησιά.

Ο Απ. Βεντούρης παρουσίασε ανάγλυφα και ανταγωνισμούς μεταξύ των ακτοπλόων εφοπλιστών, για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των επιδοτήσεων, χαρακτηρίζοντας το διαγωνισμό που προκηρύχτηκε πρόσφατα για τις άγονες γραμμές ως «αδιαφανή» και «φωτογραφικό» υπέρ των εφοπλιστών Μανούση και Αγούδημου. Ωστόσο, κάλυψε την κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ρίχνοντας τις ευθύνες αποκλειστικά και μόνο σε υπαρχηγούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΕΝ. Οπως ανέφερε, η ΕΕΑ θα μπλοκάρει το διαγωνισμό με δικαστικά μέτρα και ήδη έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ