Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SIEMENS» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χρειάζεται αγώνας με προοπτική

Νέα συγκέντρωση χτες, με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό τους

Από τη χτεσινή, νέα συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων της «Siemens» στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή, νέα συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων της «Siemens» στη Θεσσαλονίκη
Να συνδέσουν την πάλη για να παραμείνει με ευθύνη του κράτους ανοιχτό το εργοστάσιο με την αναγκαία όσο ποτέ προοπτική της ένταξής του σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών, καλεί τους εργαζόμενους της «Siemens» στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με ξεκάθαρη τη θέση «Κανένας ιδιώτης στον κρίσιμο κλάδο των τηλεπικοινωνιών - Μοναδική λύση για το μεροκάματο του εργάτη είναι η απειθαρχία, η ανυπακοή στον εφιάλτη της ΕΕ και όσων την υποστηρίζουν», οι ταξικές δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις 240 απολύσεις, μετά την πώληση του 51% της επιχείρησης σε αμερικανική επενδυτική.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι, που από την περασμένη Παρασκευή έχουν καταλάβει το εργοστάσιο, συγκεντρώθηκαν έξω από το γερμανικό προξενείο, πραγματοποιώντας πορεία από τη ΧΑΝΘ. Μιλώντας στο «Ρ», δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μη χαθεί μία τόσο σημαντική παραγωγική μονάδα και να μη χάσουν τη δουλειά τους. Υπογραμμίζουν πως δε θα δεχτούν λύσεις συμβιβασμού μέσα από προγράμματα και θέσεις μερικής απασχόλησης, όπως έχει γίνει με άλλα κλεισίματα εργοστασίων.

«Να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό!»

Ο Σίμος, γύρω στα 25, σημειώνει: «Κάνουμε έναν αγώνα με τον οποίο κατ' επέκταση ζητάμε δουλειές στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει τίποτα. Ο,τι καταφέρουμε κέρδος είναι. Δεν μπορούμε να πάμε αμαχητί όμως». Η Δόμνα, που εργάζεται 17 χρόνια στο εργοστάσιο, λέει: «Πρώτο και κυριότερο μέλημά μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η επιχείρηση, που συν τοις άλλοις είναι και κερδοφόρα επί 44 χρόνια».

Ο Ακης, 25 χρονών, υπογραμμίζει: «Ολοι έχουμε πάρει δάνεια. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εδώ είναι ζευγάρια, γονείς με παιδιά, και ξαφνικά μένουμε χωρίς δουλειά. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και δεν μπορεί να κρύβεται. Το έχουν καταλάβει όλοι πλέον αυτό». Ο Κώστας, 24 χρονών, τονίζει επίσης: «Διεκδικούμε τη δουλειά μας. Δε συζητάμε για αποζημιώσεις, γιατί αυτό θέλει η "Siemens", να μας δώσει μια αποζημίωση και να κλείσουμε το εργοστάσιο. Είμαστε πολύ ενωμένοι και δε σταματάμε αν δε δικαιωθούμε».

Πανεργατική αλληλεγγύη

Τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στήριξε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Ζιώγας υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να σηκωθεί ένα πανεργατικό κύμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «Siemens» σε όλη την περιοχή. «Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ θα συμπαρασταθούν μέχρι τέλους στις μορφές πάλης που θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι», τόνισε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον Γερμανό πρόξενο, ο Σ. Ζαριανόπουλος, γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι το εργοστάσιο πρέπει να κρατηθεί ζωντανό. «Κι επειδή δε θέλουν οι Γερμανοί, δε θέλουν οι Αμερικάνοι, δε θέλουν οι ιδιώτες, η λύση είναι μία: Πάλη για "Siemens" αποκλειστικά στο δημόσιο, με έναν αποκλειστικά δημόσιο ΟΤΕ. Ολα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» πρόσθεσε.

Εκ μέρους του σωματείου, ο Μπάμπης Καλαϊτζίδης, πρόεδρος των εργαζομένων, σημείωσε το γεγονός ότι το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης θα επηρεάσει όλον τον Ομιλο, που αριθμεί 3.500 εργαζόμενους στην Ελλάδα και άλλους 8.500 εργαζόμενους της χώρας σε εταιρείες που συνεργάζονται με τη «Siemens».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ