Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει νέα αντιασφαλιστική φάμπρικα

Με λαγό τη δημοσιοποίηση Εκθεσης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής επιχειρεί να καλλιεργήσει το έδαφος για ακόμα πιο σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Μία μόλις βδομάδα πριν από την τελευταία φάση «ενοποίησης» δεκάδων ασφαλιστικών Ταμείων ως εφαρμογή του νόμου Πετραλιά, που θα έχει σαν αποτέλεσμα το χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την αφαίμαξη των αποθεματικών αρκετών ταμείων, ανοίγει και νέα αντιασφαλιστική φάμπρικα. Αυτή τη φορά, τον ρόλο του «πολιορκητικού κριού» αναλαμβάνει η διορισμένη από την κυβέρνηση Εθνική Αναλογιστική Αρχή, με τη δημοσιοποίηση ορισμένων επιλεγμένων στοιχείων από τη μελέτη που είχε ανατεθεί πριν δυόμισι χρόνια, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και της ειδικής Εκθεσης της Αρχής προς τη Βουλή.

Η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης «βγάζει μάτι», καθώς ενισχύει την πάγια και σταθερή θέση της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου για βάθεμα των αντιασφαλιστικών ανατροπών, την καλλιέργεια κλίματος για νέες παρεμβάσεις σε βάρος των ασφαλισμένων το επόμενο διάστημα, με κύρια στόχευση σε αυτή τη φάση τον χώρο της Υγείας. Αλλωστε, η ίδια η Αναλογιστική Αρχή δεν κρύβει ότι όλες αυτές οι μελέτες και η καταγραφή που γίνεται, είναι προϋπόθεση για την «κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου επεμβάσεων στο σύνολο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης...».

Το σχέδιο των επεμβάσεων

Βασικά στοιχεία των νέων παρεμβάσεων που προτείνει η Αρχή στην Εκθεσή της είναι:

  • Η θέσπιση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αργά ή γρήγορα μπροστά σε μια νέα επίθεση που στόχο θα έχει την παραπέρα αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μαζί βέβαια με την περικοπή του δικαιώματος για αποχώρηση από την εργασία πιο νωρίς απ' αυτό το όριο. Το τελευταίο έρχεται να εξυπηρετήσει και η αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Ο καθορισμός ενιαίας μεθόδου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συνταξιοδοτικών παροχών.

Η αναπροσαρμογή του υπολογισμού των συνταξιοδοτικών παροχών, βάζει στο στόχαστρο το ύψος των συντάξεων αλλά και των άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς, όπως γίνεται πάντα, η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι προς τα κάτω και μάλιστα στο όνομα της «ασφαλιστικής δικαιοσύνης».

  • Η σταδιακή σύγκλιση παροχών Υγείας των φορέων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Παροχών Υγείας.

Η ίδια εξίσωση προς τα κάτω θα επιδιωχτεί και στον τομέα της Υγείας, μέσα από τη λεγόμενη «σύγκλιση των παροχών Υγείας», που θα φτάσει μέχρι τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Ολοι οι ασφαλισμένοι θα σπρωχτούν στον πάτο του βαρελιού, αυτή τη φορά με πρόσχημα την αύξηση των δαπανών στον τομέα αυτό. Το ότι αυτή η αύξηση και η λεηλασία των Ταμείων επιβάλλεται συντονισμένα από την ίδια την κυβερνητική πολιτική για χάρη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλίων της Υγείας, είναι κάτι προφανώς αδιάφορο για την Αρχή.

Δε δείχνει όμως το ίδιο αδιάφορη, όταν πρόκειται να αναπαράγει τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και όλων των υποστηρικτών των αντιασφαλιστικών μέτρων καθώς όπως σημειώνει: «Το ασφαλιστικό το οποίο έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου στο κύριο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, με τάσεις σοβαρής επιδείνωσης μελλοντικά, έχει ανάγκη έγκαιρων και ουσιαστικών διαρθρωτικών επεμβάσεων».

Κρυφτούλι από το υπουργείο Απασχόλησης

Με ανακοίνωσή του χτες το υπουργείο Απασχόλησης, ουσιαστικά υιοθετεί τη «λογική» και το «Σχέδιο Επεμβάσεων» αφού όπως σημειώνει: «Τα συμπεράσματα της μελέτης μπορεί να έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα, πιστοποιούν όμως για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης»! Που σημαίνει ότι τα συμπεράσματα... μπορεί και να μην έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα! Πολύ περισσότερο, που τα συμπεράσματα της έκθεσης της Αναλογιστικής Αρχής, διατυπώθηκαν μόλις πριν λίγες βδομάδες, δηλαδή τον Αύγουστο του 2008 και αφού είχε ψηφιστεί ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος, τον οποίο επικαλείται το υπουργείο για να υποστηρίξει ότι «τα στοιχεία και οι παραδοχές πάνω στα οποία στηρίχτηκε η Μελέτη (του ΔΓΕ) έχουν αλλάξει άρδην».

Είναι φανερό λοιπόν ότι η κυβέρνηση παίζει το κρυφτούλι. Χρησιμοποιεί την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για να ανοίξει και πάλι θέμα Ασφαλιστικού, ενώ από την άλλη κρατά φραστικές αποστάσεις, όπως ακριβώς έκανε και με την Επιτροπή για το ασφαλιστικό που είχε συστήσει και τα ανάλογα πορίσματά της. Ομως οι εργαζόμενοι δε θα πέσουν στην παγίδα, ούτε θα εφησυχάσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ