Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στις σχέσεις παραγωγής το πρόβλημα

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η σοβαρή έρευνα που χρηματοδοτεί η ΕΕ κι από την οποία περιμένει, λέει, να βγουν και συμπεράσματα για να αποφασίσει τις επόμενες χρηματοδοτήσεις λέει πως ο αγρότης είναι απαισιόδοξος γιατί δεν έχει επαφή με το Ιντερνέτ απ' όπου θα μάθει πως στο σταροχώραφο θα φυτέψει ακακίες!

Αυτοί, λοιπόν, που αρπάνε το ψωμί απ' το τραπέζι κι απαγορεύουν στον αγρότη να βάλει στάρι να φάει ο κόσμος ψωμί κανονικό, χρηματοδοτούν έρευνα για να πείσουν τους αγρότες ότι πρέπει να γίνουν πελάτες κάποιας Altec, να βρεθούν δηλαδή στην αιχμή της τεχνολογίας που παράγεται από τις επιχειρήσεις της «Νέας Οικονομίας».

Μεγάλο παραμύθι η περίφημη «Νέα Οικονομία». Και επειδή σκάνε η μία μετά την άλλη οι φούσκες της, οι ίδιοι που τις προωθούσαν σφυρίζουν κλέφτικα και ρωτούν δήθεν γιατί το κράτος δεν προτίμησε τον ΟΤΕ. Μα και ο ΟΤΕ μια καπιταλιστική εταιρεία είναι που πουλάει ό,τι πουλάει, αξιοποιώντας ό,τι με πολύ χρήμα πλήρωσαν οι εργαζόμενοι τον καιρό που ήταν μια κρατική επιχείρηση. Και τότε καπιταλιστική για να μην ξεχνιόμαστε. Ο ΟΤΕ δεν αναπτύχθηκε για να έχει τηλέφωνο ο πάσα ένας αλλά γιατί οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής το επέβαλλαν. Και τέτοιες επενδύσεις μόνο το κράτος μπορούσε κάποτε να τις χρηματοδοτήσει. Ακριβώς γιατί δε συνέφερε τον ιδιώτη καπιταλιστή. Οταν έγιναν οι επενδύσεις το μαγαζί γύρισε στους ιδιοκτήτες του συστήματος. Το πρόβλημα, λοιπόν, βρίσκεται σ' αυτούς που πάνε να πουλήσουν σοσιαλισμό, δήθεν μιλώντας για κρατικό ΟΤΕ, σα να είναι το κράτος αταξικό.

Αλλο: Επικαλούνται τα νούμερα για τη φτώχεια για να μας πουν ότι κακώς ασχολούμαστε με τα μοναστήρια, αφού προέχει η αντιμετώπιση της φτώχειας. Μόνο που η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με την περιγραφή της, αλλά χτυπώντας τη ρίζα του κακού. Κι αυτό είναι η ίδια η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Αν όμως μιλήσεις γι' αυτό θα πρέπει να μιλήσεις και για το καπέλο: Το πολίτευμα που αντιστοιχεί σ' αυτήν την οικονομία. Και τότε έκπληκτος θα ανακαλύψεις πως αυτό που ονομάζεται δημοκρατία στον καπιταλισμό δεν είναι άλλο από μια στυγνή αστική δικτατορία. Οτι το ομολογούν σήμερα και διάφοροι άλλοι, πάλι δε σημαίνει τίποτα. Γιατί περιγράφουν μια δικτατορία των τραπεζιτών, αφήνοντας απέξω τη βάση χωρίς την οποία δεν υπάρχουν τράπεζες. Την καπιταλιστική παραγωγή. Εκεί γίνεται η μεγάλη αρπαχτή του ιδρώτα. Ολα τα άλλα έπονται. Ασε που και τα μοναστήρια έχουν ιδιοκτησία. Σαν Ανώνυμες Εταιρείες...

Οι καπιταλιστικές κρίσεις αφορούν την παραγωγή ακόμα κι όταν εκφράζονται στο χώρο της κυκλοφορίας του χρήματος. Οταν μιλάς μόνο για τις τράπεζες αφήνεις να αιωρείται η ιδέα ενός καθαρού από απατεώνες καπιταλισμού. Ομως, η παραγωγή είναι κοινωνική και τα αποτελέσματά της, δηλαδή ό,τι παράγουν οι εργάτες, είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Εδώ και η ρίζα της κρίσης. Εκεί στην παραγωγή γίνεται η νόμιμη κλοπή της υπεραξίας, με βάση την επίσης νόμιμη αγορά και πώληση εργατικής δύναμης. Για να πάψει αυτή η νομιμότητα να παράγει αδικία πρέπει να την καταργήσεις ως νομιμότητα. Για να μην πουλά ο εργάτης την εργατική του δύναμη και στη συνέχεια να μην αρπάζει ο καπιταλιστής την υπεραξία, πρέπει ο καπιταλιστής να μην είναι σε θέση να αγοράσει εργατική δύναμη κι ο εργάτης να μην είναι στην ανάγκη να πουλήσει το μοναδικό του προϊόν. Αρα πρέπει να βάλεις πλώρη για την κατάργηση των καπιταλιστών. Πρέπει να παλεύεις για την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Και για να το κάνεις αυτό πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις ότι ο κόσμος θα αλλάξει με τη δικτατορία των αστών ζωντανή. Αρα προκύπτει σύγκρουση. Και η σύγκρουση θέλει στρατό. Εδώ η πολιτική συμμαχιών που υπακούει σε τέτοια στρατηγική.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφιάλτες(2017-11-24 00:00:00.0)
...για να μην πειραχτεί ο καπιταλισμός(2011-07-29 00:00:00.0)
Δεν παίρνει γιατρειά(2010-05-11 00:00:00.0)
Θεωρητικά ζητήματα της σοσιαλιστικής επανάστασης για τη δικτατορία του προλεταριάτου(2008-09-14 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με τον αντικομμουνισμό*(2006-09-10 00:00:00.0)
Αστική δημοκρατία και σοβιετική δημοκρατία(2001-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ