Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ανάγκη ενδυνάμωσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που βρέθηκαν στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και τις άλλες εκδηλώσεις

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση σε πολύ συντροφικό και μαχητικό κλίμα έγινε, με την ευκαιρία της παρουσίας των 61 αντιπροσωπειών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Νεολαιών, από 35 χώρες που ήταν προσκεκλημένοι του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και τις εκδηλώσεις τιμής για τα 90χρονα του Κόμματος και τα 40χρονα της ΚΝΕ, με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο χτεσινός «Ρ» είχε συνοπτικό ρεπορτάζ από τη συνάντηση αυτή την περασμένη Κυριακή το πρωί και σήμερα δημοσιεύουμε τα πιο βασικά σημεία της πλούσιας κουβέντας που αναπτύχθηκε.

Στην εισηγητική της παρέμβαση, η ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ενημέρωσε τους συντρόφους από τα αδελφά κόμματα και οργανώσεις για τις σκέψεις του ΚΚΕ σχετικά με την εθνική και διεθνή πραγματικότητα. Σημείωσε ότι το Κόμμα, ταυτόχρονα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων για να τιμηθούν τα 90 χρόνια δράσης του, βρίσκεται στην προετοιμασία του 18ου Συνεδρίου του, που θα πραγματοποιηθεί το Φλεβάρη του 2009. Οπως σημείωσε, στις 5 Οκτώβρη θα δημοσιευτούν οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο με δύο θέματα: τον απολογισμό δράσης, που απαντάμε για το πώς προχωράει η ιδεολογικο-πολιτική συγκρότηση του Κόμματος και χαράσσουμε τα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα και το δεύτερο θέμα που είναι ένα κείμενο για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, και κυρίως στην ΕΣΣΔ, όπου δίνεται η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό. Σε αυτό το κείμενο διευκρίνισε ότι συνοψίζεται και συμπεριλαμβάνεται και η συζήτηση που έγινε σε όλο το Κόμμα το προηγούμενο διάστημα και αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έκανε το Κόμμα, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ανατροπές, που έγινε το 1995.

Τα ΚΚ πρέπει να είναι πανέτοιμα για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο σοβαρής κρίσης

Οι διεθνείς αντιπροσωπείες με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Οι διεθνείς αντιπροσωπείες με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ζήτημα που προβληματίζει το ΚΚΕ είναι η πιθανότητα μιας σοβαρής κρίσης στη χώρα, πολύ πιο γρήγορα από άλλες βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα, από το 1991 έως σήμερα, σημειώνει μια καπιταλιστική ανάπτυξη που ξεπερνάει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης, τη μείωση της αγοραστική της δύναμης. Αιμοδότης αυτής της ανάπτυξης είναι η δυνατότητα διείσδυσης των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων στα Βαλκάνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το σταθερό και άλλες καπιταλιστικές οικονομίες αναπτύσσονται και γι' αυτό υπάρχει εδώ το ενδεχόμενο κρίσης πρώτα στην Ελλάδα.

Γι' αυτό, τόνισε, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, η επίθεση στο λαό θα μεγαλώσει, το εργατικό ταξικό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιδράσει. Υπάρχει, πρόσθεσε, σήμερα ριζοσπαστικοποίηση, ωστόσο υπάρχει και δυνατότητα αναζωογόνησης του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν ότι η κρίση δεν είναι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά στην ίδια την παραγωγή και το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του παρελθόντος. Η μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και η απελευθέρωση της αγοράς επιδεινώνουν τις συνθήκες για τους λαούς.

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ τόνισε ότι αναπτύσσονται ταυτόχρονα οπορτουνιστικές ρεφορμιστικές τάσεις στο εργατικό κίνημα και σημείωσε ότι διανύουμε μια περίοδο όπου ιδιωτικοποιούνται λιμάνια, αεροδρόμια και ό,τι έχει απομείνει από τις κρατικές επιχειρήσεις. Ο δημόσιος τομέας αναπτύχθηκε την περίοδο της σοσιαλδημοκρατίας και τα συνδικάτα σε αυτόν τον χώρο διατυπώνουν συντεχνιακά αιτήματα. Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες, αλλά ενισχύουμε τον αγώνα του ΠΑΜΕ με προσανατολισμό στους νέους εργαζόμενους και ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές. Εχει δώσει στη δημοσιότητα της Διακήρυξη της ΚΕ για αυτές και επιδιώκει την κοινή στάση με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα ενάντια στην ΕΕ.

Η δυσαρέσκεια των λαών ανεβαίνει

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι σήμερα στη χώρα μας διανύουμε μια περίοδο που ανεβαίνει η δυσαρέσκεια των λαών απέναντι σε αυτό το οικοδόμημα και πρέπει να εκφραστεί ένα πιο ριζοσπαστικό ρεύμα μετά τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία, Ολλανδία και Ιρλανδία.

Σχετικά με το ζήτημα του Καυκάσου, ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο δίαυλος της Ανατολικής Ευρώπης για τη μεταφορά των φυσικών πόρων στη Δύση, ενώ η ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρωσία έχει προκαλέσει τον αμερικανικό παράγοντα και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν και παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα που το διαπερνούν και εκφράζονται και με αντιθέσεις και ανάμεσα στην αστική τάξη. Αναφερόμενη σε αυτήν, πρόσθεσε ότι σταθερά υποστηρίζει το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και δεύτερη επιλογή έχει τις κυβερνήσεις συνεργασίας με ένα εθνικιστικό κόμμα και ένα οπορτουνιστικό ρεύμα, τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Εξηγώντας την εναλλακτική πρόταση που προτείνει το ΚΚΕ, για τον απεγκλωβισμό από τα κόμματα του δικομματισμού και τα άλλα αναχώματα και τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, τόνισε ότι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν σήμερα να την ακούσουν και συμπλήρωσε ότι πίσω από τη γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει η ενσωμάτωση.

Κατέληξε λέγοντας ότι το Κόμμα δουλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση, βρίσκεται σε ένα σημείο που έχει μεγάλη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση και θα συμβάλει σε ό,τι θετικό μπορεί να γίνει σε αυτή τη γραμμή στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Υπάρχει ανάγκη ενδυνάμωσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος να παρέμβει στην κρίση σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Αλληλεγγύη στους λαούς που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση με πολλές προτάσεις τόσο για την έκφραση αλληλεγγύης σε λαούς που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, όπως της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, του Πακιστάν, θέματα που θα τεθούν και στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Στη συνάντηση, μεταφέρθηκε η εμπειρία από την πάλη των κομμουνιστών σε διαφορετικές συνθήκες που περιλαμβάνουν και παρανομία και διώξεις κομμάτων και νεολαιών.

Από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των αδελφών κομμάτων αναδείχτηκε η ανάγκη με πιο συντονισμένο τρόπο το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα να απαντήσει στην κρίση του καπιταλισμού, με νέα ανάταση των λαϊκών κινημάτων στην προοπτική του σοσιαλισμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από τις τοποθετήσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τη διεθνή κατάσταση, την ανάλυσή του για τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών χωρών, που την ορίζει ως αντεπανάσταση, καθώς και για τη σημερινή ανάγκη η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών κινημάτων να σηματοδοτηθεί από το δυνάμωμα των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και το συντονισμό του αγώνα(2013-01-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-10-07 00:00:00.0)
Αφιερωμένο στα 90χρονα του Κόμματος και στα 40χρονα της Κομμουνιστικής Νεολαίας(2008-06-13 00:00:00.0)
Να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι προοδευτικές δυνάμεις(2003-07-05 00:00:00.0)
Φωτεινή ελπίδα οι εξελίξεις στη Μολδαβία(2001-04-14 00:00:00.0)
Χαιρετιστήρια μηνύματα από αδελφά κόμματα(2000-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ