Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέες παραιτήσεις λόγω του επιμολυσμένου γάλακτος

ΠΕΚΙΝΟ.--

Διαστάσεις που ξεπερνούν τα κινεζικά σύνορα λαμβάνει το σκάνδαλο του επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος, συμπαρασύροντας τον επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Ποιότητας, Λι Τσανγκτζιάνγκ, που παραιτήθηκε, με την έγκριση και της κυβέρνησης. Στην Κίνα αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής τέσσερα βρέφη έχασαν τη ζωή τους, λόγω του επικίνδυνου γάλακτος, 53.000 βρέφη έχουν νοσήσει, εκ των οποίων τα 13.000 παραμένουν στο νοσοκομείο, με τα 104 να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το σκάνδαλο που ξεκίνησε από την αποκάλυψη για διοχέτευση μολυσμένου γάλακτος από την εταιρεία «Σανλό», εξαπλώθηκε σε ακόμα 22 εταιρείες, οι οποίες μόλυναν επίτηδες το γάλα με μελαμίνη, που είναι τοξική ουσία, για να εμφανίζεται πλασματικά πλουσιότερο σε πρωτεΐνες. Μία σειρά ασιατικών χωρών, που εισάγουν κινεζικό γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το Μπανγκλαντές, η Βιρμανία, το Μπρουνέι, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Τανζανία, διέκοψαν τις εισαγωγές, ενώ ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει την ανάκληση προϊόντων τους, όπως η ιαπωνική «Marudai Food», η οποία απέσυρε από την αγορά χιλιάδες ψωμάκια στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε γάλα της κινεζικής εταιρείας «Yili», μιας από τις γαλακτοκομικές εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Οπως αποκαλύφθηκε, το δηλητήριο εντοπίστηκε ακόμα και σε καραμέλες.

Οι αρχές της Κίνας απολογήθηκαν για την κατάσταση, με τον πρόεδρο της χώρας, Χου Τζιντάο, να αποδίδει ευθύνες για τη στάση τους στις τοπικές αρχές, καταγγέλλοντας ότι «ορισμένα στελέχη έχουν χάσει την έννοια των ευθυνών και του δημοσίου συμφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ