Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνέχεια στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Οι αντιδραστικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις

Διαδηλωτές που στηρίζουν τον Εβο Μοράλες σε μπλόκο κοντά στη Σάντα Κρους

Associated Press

Διαδηλωτές που στηρίζουν τον Εβο Μοράλες σε μπλόκο κοντά στη Σάντα Κρους
ΛΑ ΠΑΣ.--

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους, οι κυβερνήτες της Ταρίχα, της Σάντα Κρους, του Μπένι και του Πάντο δε συναινούν τελικά στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες... Εμμένουν στις θέσεις τους στα κρίσιμα ζητήματα της αυτονομίας, της διάθεσης των εσόδων των υδρογονανθράκων, της διανομής της γης και φυσικά στην αντίθεσή τους ως προς την προσφυγή σε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

«Για άλλη μία φορά καταδικάζουμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους κυβερνήτες να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η εθνική ενότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιβάν Κανέλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες την εφημερίδα «La Opinion». Ο Κανέλας μάλιστα σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση παρουσίασε την πρόταση για την υπογραφή «εθνικού συμφώνου» δεν απάντησαν τίποτε, ενώ μετά τη δημόσια έκκληση του προέδρου Εβο Μοράλες, ο εκπρόσωπος του CONALDE (της οργάνωσης της ολιγαρχίας) σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν υπογράφουν το κείμενο, ζήτησε νέα πίστωση χρόνου, τουλάχιστον έως τις 25 Σεπτέμβρη - προκειμένου να μη γίνει εφικτή η ψήφιση από το Κογκρέσο διατάγματος προσφυγής σε δημοψήφισμα - και διαμαρτυρόμενος συνάμα για την πίεση που τους ασκούν οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες και ιθαγενείς.

Πρόκειται για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν χιλιάδες μέλη λαϊκών και ιθαγενών οργανώσεων που περιλαμβάνει και αποκλεισμό της Σάντα Κρους. Μέχρι τώρα, 40.000 άτομα της Συνομοσπονδίας των Ιθαγενών της Ανατολικής Βολιβίας (CIDOB), του Συντονιστικού των Εθνοτικών Λαών της Σάντα Κρους (Cepes), της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Εργατών Γης της Βολιβίας (CSUTCB) και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιθαγενών Αγροτισσών Καταγόμενων από τη Βολιβία «Μπαρτολίνα Σίσα» μπλοκάρουν τις προσβάσεις στη Σάντα Κρους σύμφωνα με ανακοίνωση του CONALCAM. Ως απόρροια της συμφωνίας με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (COB), οι αποκλεισμοί και κινητοποιήσεις ενισχύονται σταδιακά και από τα εργατικά συνδικάτα και τις Επιτροπές Γειτονιάς της πρωτεύουσας Λα Πας και του Ελ Αλτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρευστή η κατάσταση(16/9/2008)
Στο «κόκκινο» η ένταση(11/9/2008)
Κλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης(8/8/2008)
Απαίτηση η εμβάθυνση της διαδικασίας(4/6/2008)
Απορρίπτονται οι «όροι διαλόγου» της ολιγαρχίας(9/5/2008)
Ενταση στις νότιες περιοχές(16/12/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org