Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ηχηρότατο χτύπημα σε πολυτελές ξενοδοχείο

Το πολυτελές ξενοδοχείο μετά την επίθεση

Associated Press

Το πολυτελές ξενοδοχείο μετά την επίθεση
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίθεση αυτοκτονίας «πολλών αστέρων», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Μάριοτ» του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν, σύμβολο εξουσίας και πλούτου για τη χώρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 270 να τραυματιστούν. Οι δράστες, που όπως υποστηρίζεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανήκουν στις τάξεις της «Αλ Κάιντα», οδήγησαν ένα φορτηγό με 600 κιλά εκρηκτικών ΤΝΤ στην είσοδο του ξενοδοχείου, σπέρνοντας τον πανικό. Αρκετοί θεωρούν την επίθεση απάντηση στη συνεργασία Πακιστάν - ΗΠΑ και στο συνεχές σφυροκόπημα των ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών στα βορειοδυτικά της χώρας, με το πρόσχημα της «εξολόθρευσης των Ταλιμπάν», αλλά και ένα ηχηρότατο και επώδυνο μήνυμα στη νεοεκλεγείσα ηγεσία της χώρας. Την ευθύνη ανέλαβε, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό που εδρεύει στο Ντουμπάι, η οργάνωση «Φενταγίν Ελ Ισλάμ».

Τα 600 κιλά εκρηκτικών προκάλεσαν πολλαπλές εκρήξεις και μεγάλη πυρκαγιά. Μεταξύ των νεκρών, αναφέρονται άνδρες, γυναίκες, παιδιά και φυσικά ξένοι, μεταξύ των οποίων είναι τέσσερις Αμερικανοί, ένας Βρετανός, τέσσερις Σαουδάραβες, ένας Λιβανέζος, ένας Αφγανός και ο πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας στο Ισλαμαμπάντ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο επρόκειτο να δειπνήσουν στο ξενοδοχείο ο Πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και «τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη».

Οι εκρήξεις και η φωτιά, που έκαιγε οκτώ ώρες, δημιούργησαν κρατήρα βάθους οκτώ μέτρων και διαμέτρου 18. Το «Μάριοτ» βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το Κοινοβούλιο και την πρωθυπουργική κατοικία. Αμέσως μετά, ο Γ. Γκιλάνι έσπευσε να δηλώσει ότι «στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας», ενώ ο Πακιστανός Πρόεδρος, μιλώντας στο Κοινοβούλιο λίγες ώρες αργότερα, δήλωσε ότι η τρομοκρατία πρέπει «να ξεριζωθεί», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού υπό όλες τις μορφές τους και οι διαδηλώσεις και απεχθείς ενέργειες δε θα αλλάξουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της απειλής αυτής».

Αφορμή για «αντιτρομοκρατικές κορόνες» βρήκαν οι ιμπεριαλιστικές χώρες, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι να καταδικάζει την επίθεση, λέγοντας ότι υπάρχει «ανάγκη για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και ιδιαίτερα αυτής με τις χώρες της περιοχής για να αφανιστεί η τρομοκρατία». Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ την επίθεση καταδίκασε και η ΕΕ, με το Αφγανιστάν να εισηγείται από την πλευρά του τη δημιουργία «κοινής δύναμης» που θα μάχεται τους ισλαμιστές σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

  • Στο μεταξύ την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις του πακιστανικού στρατού «υποχρέωσαν» αμερικανικά μαχητικά, που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επίθεση στην περιοχή των φυλών να υποχωρήσουν, επιστρέφοντας στο Αφγανιστάν, αναζωπυρώνοντας τις φήμες περί «έντασης», μεταξύ Ουάσιγκτον - Ισλαμαμπάντ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ