Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ούτε αδιέξοδο ούτε μεγάλη πρόοδος εκτιμούν οι Τουρκοκύπριοι

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι στην προχτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια δε σημειώθηκε αδιέξοδο, αλλά ούτε και μεγάλη πρόοδος. Η συζήτηση, είπε, συνεχίστηκε με τα θέματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, προσθέτοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί στη συνάντηση της 8ης Οκτώβρη.

Δεν μπορώ να πω, ανέφερε ο κύριος Ταλάτ, ότι υπάρχει ταχεία πρόοδος αλλά ούτε και ότι η συνάντηση ήταν μη παραγωγική.

Ανέφερε ακόμη ότι η συζήτηση για το περιουσιακό θα αρχίσει, αφού συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χριστόφια, με τις οποίες τον καλούσε να φανεί πιο λογικός, εάν θέλει να φανεί συνεπής στη διακήρυξή του ότι έως το τέλος του χρόνου θέλει λύση, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πόσο μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατό.

Το θέμα των Βαρωσίων

Στον Πρόεδρο Χριστόφια παρέπεμψε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον ο Κύπριος Πρόεδρος έχει θέσει προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων (κλειστή περιοχή από τον τουρκικό στρατό της Αμμοχώστου) στους νόμιμους κατοίκους. Η επιστροφή των Βαρωσίων ως θέμα προτεραιότητας για την επίλυση του Κυπριακού προβλέπεται από τη συμφωνία Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979 και από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η βασική μας αρχή για την προτεραιότητα της Αμμοχώστου στέκει, υπάρχει η συμφωνία του 1979, υπάρχει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από εκεί και πέρα όμως είναι θέμα, βεβαίως, και της άλλης πλευράς, η οποία τόσα χρόνια αρνείται να το εφαρμόσει», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Ο Κύπριος υπουργός νωρίτερα ενημέρωσε για το Κυπριακό προσωπικότητες από το εξωτερικό, οι οποίες ήρθαν στην Κύπρο για να συμμετέχουν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατά τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της Αμμοχώστου. Υπέδειξε ότι πρέπει να επιτραπεί η αναστήλωση της εντός των τειχών μεσαιωνικής πόλης και να αρχίσει η επανεγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων στην κλειστή περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ