Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Απαιτούνται ριζικές αλλαγές για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης

Από τη συζήτηση για τον αθλητισμό
Από τη συζήτηση για τον αθλητισμό
O αθλητισμός, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το χαρακτήρα τους, ο πρωταθλητισμός και το ντόπινγκ, ήταν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χτες στο χώρο Πολιτισμού του Φεστιβάλ.

Ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκινώντας τη συζήτηση ξεκαθάρισε ότι βασικό συμπέρασμα που προκύπτει και από τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είναι ότι αποτελούν ξεκάθαρα πλέον ένα τεράστιο εμπόριο θεάματος, τεράστιων οικονομικών μεγεθών, που κάθε φορά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι πίσω από κάθε αθλητή, πίσω από κάθε ομάδα, βρίσκονται εταιρείες - χορηγοί που αποκομίζουν τεράστια ποσά. Πλέον όλες αυτές οι μεγάλες διοργανώσεις, επισήμανε, αποσκοπούν ξεκάθαρα στην αύξηση των κερδών των χορηγών αλλά και στη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων. Κάτι ανάλογο, συνέχισε, συμβαίνει και στη χώρα μας, όπου τις ομάδες ποδοσφαίρου κατέχουν μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες. Ο Γερ. Αραβανής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της «ντόπας» στον αθλητισμό δεν μπορεί να επιλυθεί με ένα ακόμη νομοθετικό πλαίσιο, ακόμη και αν είναι πιο αυστηρό, αλλά απαιτούνται ριζικές αλλαγές για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Να αλλάξει ο προσανατολισμός, από την προσπάθεια επίτευξης επιτυχιών στις μεγάλες διοργανώσεις, και να έρθουν στο επίκεντρο οι πραγματικές και μεγάλες ανάγκες άθλησης του λαού μας. Μόνο που κάτι τέτοιο, κατέληξε, προϋποθέτει φυσικά τη ριζική αλλαγή της σημερινής πολιτικής.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της «Eurofiba», σημειώνοντας ότι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς δε διασύρθηκε μόνο η χώρα μας αλλά το διεθνές Ολυμπιακό κίνημα. Αναφερόμενος στη νοσηρή κατάσταση που δημιουργήθηκε με τους Ελληνες αθλητές, υπογράμμισε ότι ξεκάθαρα οι ευθύνες βαρύνουν την πολιτεία, την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα, είπε, ο αθλητισμός τείνει να γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα εμπόρευμα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αμερικανικού επαγγελματικού μπάσκετ, το γνωστό NBA, όπου οι θεατές αποκαλούνται «consumers», δηλαδή καταναλωτές. Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι δυστυχώς δε γνωρίζουμε, διότι δεν υπάρχουν καταγραμμένα στοιχεία, για το πόσοι ανώνυμοι αθλητές που παρασύρθηκαν στο ντοπάρισμα, απέκτησαν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού.

Ο Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης του περιοδικού «Μηνιαία Επιθεώρηση, Ανεξάρτητο Σοσιαλιστικό Περιοδικό», ήταν ο επόμενος ομιλητής ο οποίος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική πλευρά του αθλητισμού. Οι μεγάλες χώρες, σημείωσε, κατανοούν τον αθλητισμό σαν μέσο ήπιας ισχύος. Ιδιαίτερα μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου η ΔΟΕ αποτελεί οργανικό κομμάτι των μηχανισμών της Δύσης και ταυτόχρονα λειτουργεί ανεξάρτητα και ανεξέλεγκτα. Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, ότι από τις 16 Ολυμπιάδες που έχουν γίνει μόνο μία έγινε σε σοσιαλιστική χώρα, το 1980, στην ΕΣΣΔ και τώρα στην Κίνα, η οποία πλέον αποτελεί υπερδύναμη από την οποία εξαρτώνται οι ΗΠΑ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπως και οι μεγάλες διοργανώσεις, συμπλήρωσε, έχουν αλλάξει πλέον χαρακτήρα και θεωρούνται μεγάλα γεγονότα.

Ο γνωστός πρωταθλητής του στίβου και πλέον προπονητής Σπύρος Βασδέκης ήταν ο επόμενος ομιλητής, ο οποίος επισήμανε ότι όταν ένα παιδί έρχεται από την επαρχία να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και είναι ταλέντο, πολιτεία και εταιρείες του τάζουν τα πάντα προκειμένου να δεχτεί ό,τι του δώσουν για να φέρει μετάλλια. Αυτά τα παιδιά, είπε, ως προπονητής δεν μπορώ να τα κρατήσω. Είναι δεδομένο όμως ότι με καθαρό αθλητισμό είναι δύσκολο να έρθουν μετάλλια.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Νίκος Γαρδίκης, πρόεδρος του Σωματείου Προπονητών - Γυμναστών Αττικής, ο οποίος αναφέρθηκε στους προπονητές και στις άθλιες εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις έργου στους δήμους, τους ωρομίσθιους στα σχολεία και τις 12.000 αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για διορισμό 48 γυμναστών!!!

Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν μετά τις βασικές τοποθετήσεις από τους πολλούς ακροατές της συζήτησης και αφορούσαν τους ξένους αθλητές, τα χρήματα του ΟΠΑΠ και πώς διοχετεύονται, τους ανισομερείς ελέγχους ντόπινγκ που γίνονται στις ΗΠΑ σε σχέση με τις άλλες χώρες και τη συνενοχή της ΔΟΕ αλλά και τη βία και τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ