Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σχέδια που πρέπει να καταστραφούν

«

Με κοινωνικό προφίλ ο Γιώργος στη Θεσσαλονίκη - Μήνυμα ανατροπής με κατεδάφιση Αλογοσκούφη» («Νέα») - «Εδειξε νέο πρόσωπο (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) - Θα τα πάρω από τους πλούσιους και θα ενισχύσω τους αδύναμους» («Ελευθεροτυπία») -«Κάθαρση και γρήγορα εκλογές - Πρόταση Γιώργου για έξοδο από πολιτικο-οικονομική κρίση» («Εθνος»). Μια ματιά στους πρωτοσέλιδους τίτλους της περασμένης Δευτέρας των παραπάνω εφημερίδων ήταν αρκετή για να φανεί ότι, με αφορμή την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, είχε αρχίσει η προσπάθεια «αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού». Λεπτομέρεια: Ο Γ. Παπανδρέου δεν είπε τίποτα καινούριο ούτε φυσικά πιο φιλολαϊκό. Αντίθετα, ήταν σκόπιμα ασαφής και γενικόλογος ακριβώς για να μην αναλάβει καμία σοβαρή δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό...

Την «αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού» ήρθε να επιβεβαιώσει - ω του θαύματος! - το ίδιο βράδυ η πρώτη δημοσκόπηση που κατέγραψε προβάδισμα - οριακό έστω - για πρώτη φορά μετά από χρόνια του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Ηδη έχει δει το φως της δημοσιότητας μία ακόμα δημοσκόπηση με τα ίδια «ευρήματα» και αναμένονται και άλλες το Σαββατοκύριακο στην ίδια κατεύθυνση... Το μήνυμα έχει σταλεί και είναι εύληπτο: Η δικομματική εναλλαγή παραμένει η κυρίαρχη επιλογή της πλουτοκρατίας. «Τέλος», λοιπόν, στην εικόνα του ζορισμένου δικομματισμού και στα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας που έπαιξαν τους προηγούμενους μήνες. Ξεκινά η επιχείρηση «αναστήλωση» του δικομματισμού, με πρώτο και βασικό μέλημα την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία συνθηκών εμφάνισης «δικομματικού ντέρμπι». Και, ταυτόχρονα, η ένταση των προσπαθειών υπονόμευσης της κυβέρνησης με νέα επεισόδια σκανδάλων και την εμπλοκή σ' αυτά και άλλων υπουργών. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο δικομματισμός να «λειτουργήσει», να μπορέσει δηλαδή να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίησή της.

Ενισχυτική για το δικομματισμό είναι η κυριαρχία των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας στην πολιτική ζωή, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο έντιμος διαχειριστής μεταξύ των δύο μονομάχων. Είναι ολοφάνερο ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου χρησιμοποιείται ως «όχημα» για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το ζητούμενο, για τους δύο μονομάχους και τους «χειριστές» του θέματος από τα ΜΜΕ, δεν είναι βέβαια η επιστροφή στο δημόσιο όλων των δημόσιων εκτάσεων που έχουν εκχωρηθεί σε μοναστήρια και ιδιώτες καθώς και η αφαίρεση κάθε ιδιοκτησιακού δικαιώματος σε δάση, βουνά και βιότοπους, αλλά τα πλήγματα και η φθορά των «αντιπάλων».

Η ειρωνεία είναι ότι η εξελισσόμενη πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό καθόλου δεν εμποδίζει την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Αντίθετα, τη διευκολύνει, επιβεβαιώνοντας ότι η εμφανιζόμενη «πρωτιά» του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ καθόλου δε φοβίζει την κυβέρνηση και την κυρίαρχη πολιτική. Ακριβώς γιατί το ΠΑΣΟΚ με το δήθεν «νέο πρόσωπο» συμπίπτει πλήρως με την πολιτική των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, που εφαρμόζει «με στοχοπροσήλωση και συνέπεια» η κυβέρνηση της ΝΔ. Απαιτείται, λοιπόν, ανατροπή, που θα τσακίσει το δικομματισμό και θα αλλάξει ριζικά τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς δύναμης, πράγμα που απλά σημαίνει ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και συγκρότηση της λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας με στόχο τη λαϊκή εξουσία.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ