Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ιστορία παρούσα στη συνέχειά της...

Οπλα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μπαζούκας, όλμοι, ρουκέτες. Υλικά ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, που ανακαλύφθηκαν στο Γράμμο από συντρόφους που μετείχαν σε αποστολές για την ανακάλυψη στοιχείων, ντοκουμέντων, υλικών... Για να διατηρείται άσβεστη η μνήμη της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα...

Στις έξι προθήκες εκτίθενται υλικά και ντοκουμέντα που ταξιδεύουν νοητά τον επισκέπτη σε άλλες εποχές: Στην εποχή που οι κομμουνιστές δρούσαν στην παρανομία, όπως φαίνεται και από τα αντικείμενα από παράνομα τυπογραφία (γραφομηχανές, σφραγίδες κ.ά.) και από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε περιόδους παρανομίας για την έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων. Στην εποχή που οι κομμουνιστές, στις εξορίες και τις φυλακές δεν έχαναν στιγμή την αισιοδοξία τους και ενημερώνονταν, μάθαιναν γράμματα, όπως φαίνεται και από τις χειρόγραφες εφημερίδες των πολιτικών εξορίστων στην Ανάφη. Στην εποχή που οι κομμουνιστές πολεμούσαν στο Γράμμο, όπως φαίνεται από τους χειρόγραφους χάρτες, τις πυξίδες και τα κιάλια, τις θήκες όπλων και χαρτών, τα παράσημα και το δίκοχο του μαχητή του ΔΣΕ, αντικείμενα μαχητών του ΔΣΕ, του Χαρίλαο Φλωράκη και του Νίκο Μπελογιάννη. Και μέσα σε όλα αυτά, η αδιάκοπη προσήλωση των κομμουνιστών στην αξία της μόρφωσης, όπως φαίνεται και από εκδόσεις βιβλίων και μπροσούρων.


Μια σπουδαία δουλειά του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που συντήρησε και φρόντισε αυτά τα υλικά και παρουσιάζει το σχέδιο για την επέκτασή του, σε ένα τετραώροφο κτίριο με δυο υπόγεια, συνολικής έκτασης 6.300 τετραγωνικών μέτρων. Ενα κομμάτι μόνο της πλούσιας και ενδιαφέρουσας έκθεσης που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 1 - 31 Οκτώβρη στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας.




Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ