Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο

Σειρά συναντήσεων των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των συνομιλιών

Κάτω από στενή αμερικανική καθοδήγηση και ασφυκτική πίεση, Ελλάδα και ΠΓΔΜ εντείνουν την προσπάθεια προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την υπόθεση της ονομασίας. Στο πλαίσιο που επιβάλουν οι αμερικανικές πιέσεις πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι «απρογραμμάτιστη» συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρας Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοφσκι.

Από τις δηλώσεις των δυο υπουργών μετά τη συνάντηση προκύπτει ότι:

  • Το κλίμα των επαφών είναι ιδιαίτερα θετικό.
  • Καμία πλευρά δεν έχει αλλάξει θέση.
  • Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς.
  • Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, τα τελευταία επανειλημμένα «ραντεβού» Μπακογιάννη - Μιλόσοφσκι, ουσιαστικά, σημαίνουν πως η συζήτηση έχει «ανεβεί επίπεδο». Η ερμηνεία αυτού του γεγονότος, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι απλή: Εχει φτάσει η ώρα, όπου θα κριθεί αν οι δύο κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια θα μπορέσουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται ο συμβιβασμός.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, δεν είναι απίθανο μέχρι το τέλος του Οκτώβρη να συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων η υιοθέτηση μιας «εποικοδομητικά ασαφούς» συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει σε κάθε πλευρά να προβάλλει στο εσωτερικό της τα κέρδη που απόσπασε. Σε γενικές γραμμές η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υιοθέτηση μιας σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιζητά διατυπώσεις στη συμφωνία που θα της επιτρέπουν να υποστηρίζει πως «άνοιξε» τη συζήτηση για την αναγνώριση της «Μακεδονικής εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας» της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε γραπτή ανακοίνωσή του, πριν ακόμη ξεκινήσει η χτεσινή συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το θέμα της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Ελλάδας, ενώ θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις που σχετίζονται με την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας μας. Δεν αποκλείεται να συζητηθούν και επίκαιρα θέματα της περιοχής, όπως η ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Στόχος της συνάντησης είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τη διμερή επικοινωνία, γεγονός που θα συνέβαλε στη δημιουργία θετικού κλίματος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στα Ηνωμένα Εθνη υπό την αιγίδα του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Μάθιου Νίμιτς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για λύση μέχρι το χειμώνα(2009-07-09 00:00:00.0)
Προσπάθεια «ξηλώματος» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας(2008-11-19 00:00:00.0)
«Τεχνητή αναπνοή»(2008-06-14 00:00:00.0)
Ηρθε, εμφανίστηκε, αναχώρησε ο Νίμιτς(2008-04-19 00:00:00.0)
«Ασταθής» βάση διαπραγμάτευσης(2008-02-26 00:00:00.0)
... Κουβέντα να γίνεται(2007-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ