Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λύση υπέρ του λαού με το λαό στη γωνία δεν υπάρχει

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία»

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ο τρόπος που αυτό προσεγγίζει τους νέους ανθρώπους, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, το επικείμενο Συνέδριό του, ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, στο δικομματισμό και άλλα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ρ».

Σε ερώτηση σχετική με τη σταθερή δύναμη που παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και τι διαφορετικό έχει να προτείνει για ακόμα καλύτερα ποσοστά, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Εμείς δεν ξυπνάμε και δεν κοιμόμαστε έχοντας το μυαλό μας στην κάλπη και στις τάσεις των δημοσκοπήσεων. Το κύριο, αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις και το συσχετισμό των δυνάμεων είναι η όξυνση της ταξικής πάλης. Η δική μας αγωνία σχετίζεται με το πόσο γρήγορα το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα ξεφύγει από την άσχημη κατάσταση, από τη χαμηλή συμμετοχή στα σωματεία, από την αδυναμία οργάνωσης της πάλης στους εργασιακούς χώρους, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να πιστέψει στη δύναμή του και να την αξιοποιήσει, γιατί λύση υπέρ του λαού δεν υπάρχει με το λαό στη γωνία. Υπάρχει μόνο επιδείνωση.

Η επιδίωξή μας για ισχυροποίηση του ΚΚΕ - και εκλογικά - συνδέεται άμεσα με την ανασύνταξη, την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Είμαστε αισιόδοξοι και για τα δύο».

Εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους νέους

Ερωτώμενη σχετικά με το «life style» και πώς το ΚΚΕ προσεγγίζει τους νέους που δεν έχουν βιώσει εμπειρίες προηγούμενων δεκαετιών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως:

«Το ΚΚΕ απευθύνεται στη νέα γενιά και ειδικά στα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με βάση αυτά που αντιμετωπίζουν σήμερα. Δεν είναι "γενιά των 700 ευρώ", όπως με ευκολία κάποιοι τη βάφτισαν. Είναι η "ευρώπληκτη" γενιά, το μεγάλο θύμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο. "Πληρώνονται" με 300, 400 ευρώ. Οι νέοι είναι οι πρώτοι που δοκιμάζουν τις αντιδραστικές αναπροσαρμογές, τις συνέπειες από την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, του περιβάλλοντος, του αθλητισμού κλπ.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στους νέους. Τους σεβόμαστε και δεν τους προσεγγίζουμε με όρους life style, δεν τους κολακεύουμε.

Εχουμε ισχυρά όπλα, που οι άλλοι δε διαθέτουν. Το πιο ισχυρό όπλο μας είναι ότι εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας, το μόνο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της νεολαίας με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας».

Σε άλλη ερώτηση για το τι μπορούν να προσδοκούν οι ψηφοφόροι του Κόμματος απ' το επικείμενο Συνέδριό του, κάποιες αλλαγές ή κάποιον αιφνιδιασμό, υπογράμμισε:

«Οχι μόνο οι ψηφοφόροι, αλλά πιστεύω όλα τα λαϊκά στρώματα μπορούν να προσδοκούν ότι το ΚΚΕ θα βγει από το 18ο Συνέδριό του πιο εξοπλισμένο, πιο ικανό, για να συμβάλει στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, να υπερασπιστεί το δίκιο τους, να προβάλει πιο πειστικά την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Σας διαβεβαιώνω ότι "αλλαγές" που το κεφάλαιο και γενικότερα το σύστημα επιθυμούν να συμβούν στο ΚΚΕ, προκειμένου να το βάλουν στο χέρι, δεν πρόκειται να γίνουν».

Το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει, δεν είπε ποτέ ψέματα στο λαό

Στο ερώτημα πώς θα αντέξει η οικονομία και θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, εφόσον οι επιχειρηματίες εύκολα μπορούν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συνδιαμόρφωσαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποίησαν στη χώρα μας την πολιτική της απελευθέρωσης και των αναπροσαρμογών υπέρ του κεφαλαίου. Οφείλει να απαντήσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ευαγγελίζεται ένα νέο "συμβόλαιο" συνεννόησης μονοπωλίων και εργαζομένων. Το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει. Δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος σήμερα να ελεγχθούν προς όφελος των εργαζομένων τα μονοπώλια που είναι θηριώδη και ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση χωρίς ριζικές αλλαγές στην οικονομία, χωρίς κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, ώστε η ανάπτυξη να γίνεται με κεντρικό σχέδιο, με οδηγό τις ανάγκες του λαού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Αυτός ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας είναι ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής με την πλουτοκρατία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».

Στην ερώτηση, γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν το ΚΚΕ ακόμα κι αν δε συμφωνούν απόλυτα μαζί του, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Το ΚΚΕ δεν τους είπε ποτέ ψέματα. Η ενίσχυσή του είναι η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν σήμερα στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Γιατί η πολιτική και η δράση του ΚΚΕ αντιμάχεται την ουσία της πολιτικής της. Η δική μας αντιπολίτευση δεν εξαντλείται σε χαρακτηρισμούς και σε φωνές εντυπώσεων. Δεν καταλήγει στην αλλαγή διαχειριστή, στην αλλαγή κυβέρνησης, αλλά στην αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία».

Περήφανοι για τις θέσεις, τους αγώνες, τη διαδρομή μας

Κληθείσα να απαντήσει στην κατηγορία που ακούγεται πως τα στελέχη του ΚΚΕ μιλούν θεωρητικά για πρακτικά προβλήματα, υπογράμμισε:

«Είναι διαστρέβλωση. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τις θυσίες και τους αγώνες μας στην 90χρονη διαδρομή μας, αλλά και γιατί πρωτοπορήσαμε στο επίπεδο της θεωρίας. Το αβάσιμο αυτής της κατηγορίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται, ενώ των άλλων κομμάτων χρεοκοπούν. Θυμηθείτε τι έλεγαν για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις εξελίξεις στην οικονομία γενικότερα, τα Βαλκάνια κλπ. Γιατί είναι θεωρητικό να γίνει ο βασικός μισθός 1400 ευρώ; Είναι υπερβολικά τα χρήματα για να ζήσει ένας εργάτης; Θεωρητικούρες εντελώς αβάσιμες είναι τα ιδεολογήματα ότι μπορεί να υπάρξει "υγιής επιχειρηματικότητα" και "ελεύθερος ανταγωνισμός", "κέρδη χωρίς εκμετάλλευση" ή "καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο"».

Επίσης, σε άλλο ερώτημα σχετικά με τις μεγάλες ιδεολογικές διαμάχες μεταξύ των ηγετών του ευρωκομμουνισμού και του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στη δεκαετία του '80 και στο τι εκτιμά το ΚΚΕ σήμερα σχετικά με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε:

«Ο λεγόμενος "ευρωκομμουνισμός", όχι μόνο δε δικαιώνεται, αλλά αποτελεί ένα χρεοκοπημένο πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα. Υιοθέτησε τα επιχειρήματα των εχθρών του σοσιαλισμού και εξ αντικειμένου τους ενίσχυσε.

Το ΚΚΕ μελετά συστηματικά τις αιτίες της αντεπανάστασης στην Ευρώπη, όχι για να δικαιώσουμε το τάδε ή το δείνα ιστορικό πρόσωπο, αλλά για να βγάλουμε συμπεράσματα χρήσιμα και αναγκαία, ώστε να είναι νικηφόρος ο σοσιαλισμός τον 21ο αιώνα. Η Κεντρική Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα σε λίγο καιρό τις θέσεις της για τα βασικά συμπεράσματα που πηγάζουν από την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Θα τα συζητήσουμε και δημόσια και θα καταλήξουμε στο 18ο Συνέδριο. Είναι η συνέχεια της προσπάθειας που ξεκινήσαμε από το 1995 και θα συνεχίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ