Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 10170

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Σαράντα χρόνια από την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία το 1968

1968: Οπλισμένοι Τσεχοσλοβάκοι εργάτες υπερασπίζονται την επανάσταση
1968: Οπλισμένοι Τσεχοσλοβάκοι εργάτες υπερασπίζονται την επανάσταση
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, τον Αύγουστο του 1968, έγιναν και συνεχίζουν και σήμερα να γίνονται αντικείμενο της μαύρης αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας από τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, που αποτελούν ένα από τα πιο επιθετικά ιδεολογικοπολιτικά όπλα της αστικής ιδεολογίας. H Τσεχοσλοβακία έγινε αντικείμενο ενός εκτεταμένου πολιτικού και ιδεολογικού πολέμου. Τότε, το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας εκτίμησε: «είχε υποτιμηθεί ο κίνδυνος να διεισδύσει στις γραμμές μας ο δεξιός οπορτουνισμός». Γεγονός είναι ότι η νίκη της επανάστασης δεν καταργεί αυτόματα τους κινδύνους ανατροπής της νέας εξουσίας από τους καπιταλιστές. Η πάλη στο εσωτερικό των χωρών που οικοδομούν τη νέα κοινωνία συνεχίζεται, με δεδομένο και το διεθνή ιμπεριαλιστικό περίγυρο, ενώ παράλληλα ο οπορτουνισμός στην εξέλιξή του, ιδιαίτερα σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, ολοκληρώνεται σε αντεπαναστατική δύναμη. Οι ίδιες αιτίες, επειδή ακριβώς δεν αντιμετωπίστηκαν στη συνέχεια από τα Κομμουνιστικά Κόμματα, οδήγησαν 30 χρόνια μετά στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και την ΕΣΣΔ.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΘΕΑΤΡΟ
«Αυλαία και πάμε»

Η έναρξη του φθινοπώρου σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της δουλειάς στις θεατρικές σκηνές που έχουν ήδη ξεκινήσει πρόβες και προετοιμάζονται για την αυλαία της νέας θεατρικής περιόδου.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΕ - ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
Τα «όπλα» του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού

Σε Ασία, Λ. Αμερική και Ανατολική Ευρώπη ψάχνουν τα μονοπώλια του οπτικοακουστικού τομέα της ΕΕ για κέρδη.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αναζητώντας τις ρίζες του καρκίνου

Οι βιολόγοι υπολογίζουν ότι περισσότερα από 10 τετράκις εκατομμύρια κύτταρα πρέπει να συνεργαστούν σωστά για να διατηρήσουν έναν άνθρωπο υγιή κατά τη διάρκεια μιας ογδονταετούς ζωής. Αν οποιοδήποτε από αυτά τα κύτταρα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση όγκου, τότε γιατί λιγότερο από το 50% των ανθρώπων εμφανίζει νεοπλασία αρκετά σοβαρή ώστε να χρειαστεί να πάει σε γιατρό;


ΣΕΛ.  7
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Ουσία του συστήματος

Ο καπιταλισμός και τα ιδεολογήματά του αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία (και) του ντόπινγκ.


ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ