Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Αφιέρωμα με τίτλο «ΚΚΕ και νεολαία»

Η ΚΟΜΕΠ, στο τεύχος 5/2008, φιλοξενεί αφιέρωμα με τίτλο «ΚΚΕ και νεολαία» προς τιμήν των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ (Σεπτέμβρης του 1968).

Στα σημαντικά ζητήματα του ρόλου που καλείται να παίξει η ΚΝΕ στις σημερινές συνθήκες, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο του ΚΚΕ στη στήριξη της ΚΝΕ, τοποθετείται το άρθρο της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος με τίτλο: «Στα 40 χρόνια της ΚΝΕ». Στο άρθρο αναδεικνύεται ότι η πρωτοποριακή δράση του Κόμματος στη νεολαία και η καθοδηγητική βοήθεια στην ΚΝΕ αποκτά επείγοντα επιτακτικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι, με ευθύνη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, νέοι με ριζοσπαστική συνείδηση που δεν έχουν καμία άμεση γνώση και εμπειρία από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, να μάθουν την προσφορά του, την ανωτερότητά του σε σύγκριση με τον καπιταλισμό, αλλά και τι έφταιξε και νίκησε η αντεπανάσταση. Ενα καθήκον ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την περίοδο, που συνδέεται με το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, θα έχει ως θέμα και τα ζητήματα εκτίμησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, τον εμπλουτισμό της αντίληψης του Κόμματος για το σοσιαλισμό.

Στο άρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ «Η ιδεολογικοπολιτική πάλη στη νεολαία. Για την ιδεολογική ισχυροποίηση της ΚΝΕ», αναδεικνύονται οι αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται από τα επιτελεία και τα κόμματα της κεφαλαιοκρατίας μέσα στη νέα γενιά και το κίνημά της. Δίνεται απάντηση στον αντικομμουνισμό και στην αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. Ως κύριο καθήκον για την ΚΝΕ, μπαίνει η δουλειά για την απόσπαση της νεολαίας από την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Στην εξειδίκευση της δουλειάς του Κόμματος στην εργατική και εργαζόμενη νεολαία, στη θετική και αρνητική πείρα, στις δυσκολίες, αλλά και στις δυνατότητες παρέμβασης του Κόμματος σ' αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης, αναφέρεται το άρθρο «Για τη δουλειά του ΚΚΕ στην εργαζόμενη νεολαία».

Η αύξηση του ρόλου και της πολιτικής, ιδεολογικής επιρροής της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, στην πάλη για μια Παιδεία στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών αναγκών, στους στόχους δράσης της ΚΝΕ στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αναφέρεται το άρθρο «Ανύψωση της πολιτικής δράσης στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα».

Στο αφιέρωμα της ΚΟΜΕΠ «ΚΚΕ και νεολαία», περιλαμβάνεται σημαντικό αρχειακό - φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη δράση της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και της ΚΝΕ, το ρόλο της τελευταίας στην κινητοποίηση της νεολαίας στους εργατικούς αγώνες.

Στην ενότητα «Υγεία - Πρόνοια», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Κριτική της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημόσια υγεία». Το ΚΚΕ διοργάνωσε καμπάνια για την Υγεία, με δημοσίευση των «Θέσεων για την Υγεία» στον «Ριζοσπάστη» το Μάη του 2008 και διαμορφώνει σχέδιο δράσης, παίρνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα μέτωπα πάλης, που αφορά τη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με ευρύτερες διαστάσεις από αυτό του συστήματος υγείας και των υπηρεσιών του.

Στην ενότητα «Σοσιαλισμός», συνεχίζεται η δημοσίευση εισηγήσεων από το συμπόσιο της ΚΟΜΕΠ που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2007. Σε αυτό το τεύχος φιλοξενείται η εισήγηση των Ρ. Κίραν και Τ. Κένι, Αμερικάνων μαρξιστών με θέμα: «Η θέση για τη δεύτερη οικονομία στο βιβλίο "προδομένος σοσιαλισμός". Νέα στοιχεία και ευρύτερα συμπεράσματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ