Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΔΕΘ 2008
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προχωράμε αταλάντευτα την αντιλαϊκή πολιτική!

Μπορεί η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ να μην περιείχε εκπλήξεις, είχε όμως το στίγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να κλιμακώσει ακόμα παραπέρα την προώθηση αντιδραστικών μέτρων, στο όνομα των «μεταρρυθμίσεων» και της «ανάπτυξης»

Προχωράμε αταλάντευτα την πολιτική των μεταρρυθμίσεων! Αυτό ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ο οποίος, αναλύοντας χτες από το βήμα της 73ης Διεθνούς Εκθεσης τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για το 2009, επιχείρησε να δείξει πυγμή και τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα, ότι η κυβέρνησή του θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή της επίθεση, στο όνομα των αλλαγών που, δήθεν, απαιτούνται για τη διατήρηση ικανοποιητικών στατιστικών δεικτών. Επιχείρησε μάλιστα, σε μια δύσκολη για το κυβερνών κόμμα συγκυρία, να εμφανιστεί ο ίδιος ως εγγυητής του προγράμματος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, στέλνοντας έτσι τα αναγκαία καθησυχαστικά μηνύματα προς την οικονομική ολιγαρχία. «Προχωρώ, αναλαμβάνοντας όποιο κόστος χρειάζεται», είπε ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας: «Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω εντείνοντας -και όχι εγκαταλείποντας- τις μεταρρυθμίσεις». Η αναφορά του και μόνο στα περί κόστους, είναι ενδεικτική για τους προσανατολισμούς της κυβέρνησης, η οποία, κινούμενη μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ και της ντόπιας πλουτοκρατίας, γνωρίζει ότι κάθε μέτρο που παίρνει, κάθε πολιτική της, κάθε «μεταρρύθμιση», αποτελούν παρεμβάσεις με σαφή ταξικό περιεχόμενο, που έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στα πλαίσια αυτά και επικαλούμενος συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση στην ελληνική οικονομία, δικαιολόγησε πλήρως την καταιγίδα των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πορεία ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και του ΟΣΕ, ότι θα προχωρήσει στο σφαγιασμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ έθεσε και το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Για τα λαϊκά στρώματα και την ικανοποίηση των ώριμων και οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο πρωθυπουργός δε βρήκε να πει το παραμικρό. Με ταξική μάλιστα έπαρση υποστήριξε ότι «σε δύσκολες συγκυρίες δεν υπάρχει πολυτέλεια για βραχυχρόνια ευχάριστες παρεμβάσεις που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές»! Οι «ευχάριστες παρεμβάσεις» είναι βέβαια η ικανοποίηση λαϊκών αιτημάτων...

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προχωρεί αδιατάραχτη στους άξονές της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και της προώθησης μέτρων με στόχο τη συνέχιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά δικαιολόγησε πλήρως τα φοροεισπρακτικά μέτρα Αλογοσκούφη, αλλά και αυτά που στόχο έχουν τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υποκριτικά ανέφερε, ότι τα μέτρα δε θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» στήνονται στα... τρία μέτρα. Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», έκανε λόγο για δημιουργία μιας νέας εταιρείας με σαφώς λιγότερο προσωπικό, καθώς θα υπάρξουν απολύσεις (πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου») αλλά και μετατάξεις του υπάρχοντος προσωπικού. Για δε τον ΟΣΕ, επανέλαβε το στόχο κατάτμησής του, στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης (ανεξαρτητοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Συμπράξεις με ιδιώτες και απολύσεις μέσω... εθελούσιας εξόδου).

Στο επίκεντρο τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ειδική αναφορά έκανε στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με στόχο την πολύμορφη ενίσχυση των επιχειρήσεων (νέο χωροταξικό σχέδιο, ψηφιακή στρατηγική, προώθηση νομοσχεδίου με στόχο την ελαχιστοποίηση των διαδικασιών και το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων). Στο δε κεφάλαιο για την... κοινωνική προστασία, μεταξύ των μέτρων που ανέφερε ήταν και οι ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση στην κατεύθυνση βέβαια της... βιωσιμότητας του συστήματος, αλλά και ο σφαγιασμός των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στην αναφορά του για την ακρίβεια, σε μια περίοδο πρωτοφανούς ληστείας των λαϊκών εισοδημάτων από το εμποροβιομηχανικό κύκλωμα, στα πλαίσια βέβαια της... ελεύθερης αγοράς, υποστήριξε, ότι έχει επιτευχθεί... πρόοδος. Και η πρόοδος συνίσταται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η διαφορά του πληθωρισμού με την ευρωζώνη! Παρ' όλα αυτά διαπίστωσε ότι στην αγορά υπάρχουν χρόνιες παθογένειες, αναποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού, για να πετάξει στο τέλος την κορόνα ότι «είμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδιας»! Η δε ανεργία θα αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων επενδύσεων και φυσικά νέων θέσεων εργασίας... Σαν κερασάκι στην τούρτα μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωθυπουργική αναφορά για τη δημιουργία... στο αμέσως επόμενο διάστημα του Ταμείου κατά της Φτώχειας.

Αναφερόμενος στις «δυσλειτουργίες του κράτους» και προσεγγίζοντας το ζήτημα... ακαδημαϊκά, έκανε λόγο για «σπατάλη», «γραφειοκρατία» και «κατεστημένες πρακτικές», προβλήματα που και αυτά θα αντιμετωπιστούν «με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις». Οπως ήταν αναμενόμενο, έμφαση έδωσε στον «Καποδίστρια 2» και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πετσοκόψει ακόμα περισσότερο τα κονδύλια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το πρόσχημα «να αξιοποιήσουν οι τοπικές κοινωνίες κάθε ευκαιρία τοπικής ανάπτυξης».

Στα ζητήματα της «περιφερειακής ανάπτυξης» ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο στο σύγχρονο ρόλο που παίζει η άρχουσα τάξη της χώρας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, όσο και στα μεγάλα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία προσφέρουν υψηλή κερδοφορία σε μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφερόμενος τέλος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησής του για την «ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών κρατών», τις προοπτικές διευθέτησης των σχέσεων της χώρας με την ΠΓΔΜ, τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ