Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Σε αναντιστοιχία με τις διαθέσεις του κλάδου

Παρά την απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι πρόεδροι των ενώσεων αποφάσισαν με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο αναστολή των κινητοποιήσεων

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τη διάθεση της πλειοψηφίας των αυτοκινητιστών φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων ΔΧ, οι εκπρόσωποι του κλάδου μεθόδευαν χτες μέχρι αργά το βράδυ να εκμαιεύσουν από τη γενική συνέλευση απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων, που άρχισαν εδώ και 11 μέρες, με την ακινητοποίηση των οχημάτων. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, καθώς κατά την πολύωρη και επεισοδιακή συνέλευση του κλάδου, η πλειοψηφία των αυτοκινητιστών εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην αναστολή των κινητοποιήσεων, ζητώντας να συνεχιστούν, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Παρ' όλα αυτά οι πρόεδροι των τριών ενώσεων (βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, εθνικών μεταφορών και διεθνών μεταφορών), αγνόησαν εντελώς τις διαθέσεις του κλάδου. Επικαλούμενοι μάλιστα το γεγονός ότι η απεργία είχε κηρυχτεί από τις Ομοσπονδίες και όχι από τη γενική συνέλευση, αποφάσισαν με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την τελική έκβαση, στελέχη της κυβέρνησης διαμήνυαν χτες βράδυ ότι δε θα περιμένουν άλλο και ότι από σήμερα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των αυτοκινητιστών.

Η χτεσινή συνέλευση άρχισε στις 11 π.μ., αλλά διακόπηκε υπό το βάρος των διαμαρτυριών της πλειοψηφίας των αυτοκινητιστών, οι οποίοι αμφισβήτησαν τους χειρισμούς των εκπροσώπων του κλάδου, επισημαίνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών δε δίνουν λύση στα προβλήματα. Εκεί που επικεντρώνουν τις αντιρρήσεις τους είναι στη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για να ισχυροποιηθούν οι εταιρίες και να εκσυγχρονίσουν το στόλο τους, αλλά και στις διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τέλος του χρόνου η τιμή του πετρελαίου δε θα ξεπεράσει τις 240 δρχ. το λίτρο. Για το πρώτο επισημαίνουν ότι με την ενίσχυση των εταιριών, οι υπόλοιποι αυτοκινητιστές θα οδηγηθούν σε εξόντωση, ενώ για τα καύσιμα θεωρούν κοροϊδία τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και επιμένουν στο αρχικό αίτημα του κλάδου για μείωση στην τιμή του πετρελαίου κατά 50 δρχ. το λίτρο. Για να «καλμάρουν» τις αντιδράσεις των αυτοκινητιστών, οι εκπρόσωποι του κλάδου διέκοψαν τη συνέλευση και πήγαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να εξασφαλίσουν από τον υπουργό νέα διατύπωση στο κείμενο που έγραφε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η έκδοση νέων αδειών φορτηγών ΔΧ» και να γίνει «δεν πρόκειται να εκδοθούν νέες άδειες». Αυτό ήταν το μόνο εύκολο για τον Γ. Παπαντωνίου, αφού χωρίς να δίνει ουσιαστικά τίποτα, στόχευε στη λύση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ