Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομφούζιο με τα εκκαθαριστικά της εφορίας

Χτες ταχυδρομήθηκε νέα παρτίδα 422.108 εκκαθαριστικών, αλλά εκρεμμούν ακόμη περίπου  1,5 εκατομμύριο

Πρωτοφανής καθυστέρηση στην εκκαθάριση των λογαριασμών των φορολογουμένων με την εφορία παρατηρείται φέτος, καθώς διανύουμε ήδη τον Οκτώβρη και περίπου 1,5 εκατομμύριο εκκαθαριστικά βρίσκονται σε... «εκκρεμότητα». Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που μας πληροφορεί ότι ήδη ταχυδρομήθηκε νέα παρτίδα 422.108 εκκαθαριστικών και πως μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και έχουν ταχυδρομηθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά.

Τα «σπασμένα» από την καθυστέρηση επεξεργασίας και αποστολής των εκκαθαριστικών - για την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τηρεί «σιγήν ιχθύος» - τα πληρώνουν οι περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό τους είναι χρεωστικό - θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο - χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης 5% που θα είχαν σε περίπτωση που είχαν πάρει έγκαιρα το εκκαθαριστικό και εξοφλούσαν εφάπαξ το ποσό και όχι σε δόσεις. Στην περίπτωση, δε, που το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό - προβλέπει δηλαδή την επιστροφή φόρου - οι φορολογούμενοι χάνουν τους τόκους τους οποίους φυσικά κερδίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η εικόνα που διαμορφώνεται μετά και τη νέα παρτίδα εκκαθαριστικών που αποστέλλει στις επόμενες μέρες η εφορία, από το σύνολο των περίπου 3 εκατομμυρίων δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, προκύπτει ότι το 44,1% είναι πιστωτικές (πήραν δηλαδή επιστροφή φόρου), το 26,65% χρεωστικές (πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο) και το 29,25% μηδενικές (δηλαδή οι 3 στους 10 δεν πήραν επιστροφή φόρου ούτε όμως κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org