Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ανάστατοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων (ελάχιστη τιμή στο βαμβάκι 300 δραχμές το κιλό), αύξηση της ποσότητας αφορολόγητου πετρελαίου και κατάργηση των προστίμων στους κτηνοτρόφους

Ανάστατοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν τον περιορισμό των στρεμμάτων για καλλιέργεια βαμβακιού. Οι βαμβακοπαραγωγοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας για αναξιοπιστία, καθώς ενώ είχαν υποσχεθεί στους παραγωγούς να φτάσει η τιμή του βαμβακιού στις 300 δραχμές το κιλό με τον όρο να περιοριστούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα 700 χιλιάδες στρέμματα, η συγκεκριμένη δέσμευση - υπόσχεση δεν τηρήθηκε, αφού - παρά τον περιορισμό των στρεμμάτων - η μέγιστη τιμή του βαμβακιού φθάνει μόλις τις 200 δρχ.!

Σε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων, που συγκλήθηκε χτες από την Ενωση ΑΣΘ, καταδικάστηκε έντονα η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και η αντιαγροτική της πολιτική και αποφασίστηκε η οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί ότι οι αγρότες ζητούν επίσης από την κυβέρνηση μέτρα σχετικά με την αύξηση της ποσότητας αφορολόγητου πετρελαίου, καθώς και την άρση των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους κτηνοτρόφους. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων, Γιώργος Ρίσκος, μας δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση περιόρισε τους βαμβακοπαραγωγούς σε συγκεκριμένα στρέμματα και δεν τους επέτρεψε να σπείρουν όσα αυτοί ήθελαν, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονταν 300 δρχ. το κιλό φέτος. Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που περιορίστηκαν σε 15 ή 20 στρέμματα για να πάρουν την αυξημένη τιμή. Βλέπουμε τώρα ότι η τιμή πάει στις 200 δραχμές και υπάρχει αναστάτωση σ' όλους τους παραγωγούς.

Ολοι ζητούν όπως εκτός από τις 300 δραχμές η κυβέρνηση να δώσει και 40 δρχ. το κιλό επιπλέον, ποσό που είχε δώσει πέρυσι σαν ειδική ενίσχυση, χωρίς τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η κυβέρνηση όταν θέλει, παρά τις αποφάσεις της ΕΕ, να δώσει ενίσχυση. Πέρυσι βέβαια ήταν προεκλογική περίοδος», συμπλήρωσε ο Γ. Ρίσκος.

Στο μεταξύ τη στιγμή που φουντώνει το κίνημα των αγροτών, η κυβέρνηση αντί να σκύψει στα προβλήματα και να δώσει τις λύσεις που απαιτεί ο αγροτικός κόσμος, επαναφέρει τις γνωστές μεθόδους τρομοκρατίας, ποινικοποιώντας τους αγροτικούς αγώνες (χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν 13 αγρότες από τις περιοχές Λαγκαδά και Χαλκιδικής για συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996). Οι αγρότες πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org