Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Ζωντάνεψε ο εφιάλτης του 2007

Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα Λεχαινά

Από την πυρκαγιά στα Σπάτα

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στα Σπάτα
«Εφιάλτες» ξύπνησε η χτεσινή πυρκαγιά στην Ηλεία, φέρνοντας στο νου εικόνες από την πύρινη κόλαση του περασμένου καλοκαιριού.

Η φωτιά ξεκίνησε από τους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών σε δύσβατη περιοχή, στις 2.40 το μεσημέρι. Εφτασε στον οικισμό Σίμιζα, που ανήκει στο Δήμο Τραγανού Ηλείας. Εκεί επεκτάθηκε σε πορτοκαλιές και λεμονιές της περιοχής, φεύγοντας απ' το δύσβατο μέρος που έκαιγε. Ετσι, αργά το απόγευμα, υπήρχε αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί λόγω της προσβασιμότητας του εδάφους. Στην περιοχή υπήρχαν 51 άντρες της Πυροσβεστικής, με 17 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Η πυρκαγιά έκαψε 600 στρέμματα δασικής έκτασης και σύμφωνα με όσα είπε στο «Ρ» ο δήμαρχος Τραγανού Β. Κασιανός, κάηκε μία αποθήκη και δύο παλιές κατοικίες στο χωριό Μαστορέικα. Στο χώρο της πυρκαγιάς βρέθηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι λίγες μόλις μέρες πριν ξεσπάσουν οι φωτιές του 2007 στην Ηλεία - εντελώς συμπτωματικά - ο νομός δεχόταν επίσκεψη από εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών και επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από χρόνια θέλουν να δημιουργήσουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα και άλλες χρυσοφόρες μπίζνες στις προστατευόμενες περιοχές του Καϊάφα (ξενοδοχειακές μονάδες πέντε και τεσσάρων αστέρων, γήπεδο γκολφ, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.ά.) και της Αρχαίας Ολυμπίας (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου).

Επιπλέον, χτες, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) ανακοίνωσε ότι αν και αναστέλλει προσωρινά το κόψιμο των καμένων δέντρων στην περιοχή του Καϊάφα, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη που θα αφορά ανάμεσα σε άλλα τη δημιουργία στην περιοχή «πόλου οικοτουρισμού». Σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει και ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, ο οποίος προανήγγειλε μια κερδοσκοπική δραστηριότητα με πλήθος παρεμβάσεων στην προστατευόμενη από τη Συνθήκη «ΝΑΤΟΥΡΑ» περιοχή.

Μεγάλη φωτιά στο Μαραθώνα

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν χτες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Κάτω Σούλι στο Μαραθώνα. Η φωτιά είχε μέτωπο περίπου 500 μέτρα, που κατευθυνόταν προς τη θάλασσα και τα σπίτια, τα οποία, όμως, δεν κινδύνευσαν. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δηλώσεις τους έκαναν λόγο για εμπρησμό και όπως είπαν κάθε χρόνο στην ίδια περιοχή εκδηλώνονται πυρκαγιές, ενώ χτες κατήγγειλαν ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το κύριο μέτωπο, εκδηλώθηκαν και άλλες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή.

Νύχτα αγωνίας ήταν η χτεσινή για τη Σαμοθράκη, καθώς η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε προχτές στις 10 το βράδυ στην περιοχή του περιαστικού άλσους της Χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας το χωριό Αλώνια και γειτονικό στρατόπεδο.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά στη Λακωνία εκδηλώθηκε στις 11.30 το πρωί στην περιοχή Αριάννα στο Ζάρακο. Αλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στην περιοχή Αιγινήτισσα στο Μαραθώνα της Αίγινας σε δασική περιοχή, αλλά και σε χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του βιολογικού καθαρισμού στη λεωφόρο Λαυρίου στο Μαρκόπουλο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στην Παλλήνη κοντά στο κτήμα Νάσιουτζικ. Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στη λεωφόρο Σπάτων και έκαψε χαμηλή βλάστηση. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η φωτιά απείλησε κατοικημένη περιοχή. Σε μερικό έλεγχο ήταν η φωτιά στη Φιλιππιάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις έξι προχτές το πρωί μέχρι χτες το πρωί εκδηλώθηκαν συνολικά 59 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματίστηκαν πυροσβέστες στην Ηλεία(2020-07-28 00:00:00.0)
Νέες φωτιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο(2017-08-24 00:00:00.0)
Πυρκαγιές(2012-09-12 00:00:00.0)
Μεγάλες φωτιές σε Ρόδο - Εύβοια(2012-08-29 00:00:00.0)
Ξύπνησαν οι εφιαλτικές μνήμες του 2007(2009-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ