Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνειδητή εγκατάλειψη εργαζομένων και ασθενών

Οι εγκληματικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό οδηγούν σε δουλειά μέχρι εξάντλησης τους 65 εργαζόμενους

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Θεραπευτήριο
Το κτίριο όπου στεγάζεται το Θεραπευτήριο
Σε «πάρκινγκ» ανθρώπινων ψυχών και «μνημείο» αναλγησίας απέναντι σε ανθρώπους με βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες και στο λιγοστό προσωπικό, έχουν μετατρέψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Εύβοιας.

Στο Βαθύ Αυλίδας, στο εντελώς ακατάλληλο κτίριο ενός πρώην ξενοδοχείου, οι 77 άνθρωποι με βαριές αναπηρίες και οι λιγοστοί εναπομείναντες εργαζόμενοι, ζουν καθημερινά δραματικές καταστάσεις, κυρίως εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης στο αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό. Επί 12 χρόνια - και ενώ διαρκώς εργαζόμενοι αποχωρούσαν με συντάξεις - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αρνούνταν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Θεραπευτήριο.

Ετσι, ενώ το 1996 υπήρχαν 102 εργαζόμενοι, σήμερα εργάζονται μόλις 65. Εξειδικευμένο προσωπικό ικανό να περιθάλψει άτομα με σοβαρές νοητικές και σωματικές αναπηρίες δεν υπάρχει και οι βάρδιες καλύπτονται από τους λιγοστούς βοηθούς νοσηλευτές Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και από τους εργαζόμενους του κλάδου ΥΕ καθαριότητας και ενίοτε με αντιρρησίες συνείδησης (που αντί της θητείας τους στο στρατό προσφέρουν κοινωνικό έργο) και εργαζόμενους σε προγράμματα STAGE.

Δυο νοσηλεύτριες τη νύχτα για 77 περιθαλπόμενους

Από παλιότερη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου
Από παλιότερη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου
Οπως κατήγγειλαν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου, η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους (τη νοσηλευτική υπηρεσία, τα μαγειρεία, τα πλυντήρια) είναι τραγική και συνιστά «έγκλημα» του κράτους απέναντι στους περιθαλπόμενους.

«Οι άνθρωποι που περιθάλπονται εδώ είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τελείως εξαρτημένοι από τους εργαζόμενους. Στο μπάνιο τους, το φαγητό τους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί περιθαλπόμενοι που είναι κατάκοιτοι. Χρειάζονται εντατική φροντίδα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού, που έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες των περιθαλπομένων. Καλούμαστε να καλύψουμε τρεις βάρδιες με αυτό το ελάχιστο προσωπικό», υπογράμμισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Σπυριδούλα Παπαδημητρίου.

«Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με μηχανές. Τα απογεύματα και ειδικά οι νύχτες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Στην απογευματινή βάρδια για το σύνολο των περιθαλπομένων είμαστε υπεύθυνοι μόλις τρεις νοσηλευτές και δυο το βράδυ. Αν συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας οτιδήποτε και κάποιος περιθαλπόμενος χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ή υπάρχει ένα περιστατικό δύσκολο -κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά - υποχρεώνεται να μείνει τη νύχτα εδώ μια νοσηλεύτρια να προσέχει 77 περιθαλπόμενους. Μόνιμος γιατρός δεν υπάρχει και αν πάθουν κάτι οι περιθαλπόμενοι πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας», τόνισε η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Ρούλα Τσικτσίρη.

Η διοίκηση του Θεραπευτηρίου και το υπουργείο Υγείας, αντί των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σταμάτησαν για κάποιο διάστημα τις εισαγωγές ασθενών. Στη συνέχεια, επιχείρησαν να «μπαλώσουν» τις ανάγκες με πέντε εργαζόμενους των STAGE της ανασφάλιστης εργασίας και δυο επικουρικούς και άρχισαν ξανά τις εισαγωγές.

«Αυτή τη στιγμή στη νοσηλευτική υπηρεσία εργάζονται 16 μόνιμες νοσηλεύτριες, μια τραπεζοκόμα και μια καθαρίστρια που "βαφτίστηκαν" νοσηλεύτριες, δυο επικουρικοί νοσηλευτές με οχτάμηνες συμβάσεις και δυο εργαζόμενοι με STAGE που δε λύνουν το πρόβλημα, γιατί σε λίγο καιρό θα φύγουν. Το προσωπικό θα φύγει σε μερικούς μήνες, αλλά οι περιθαλπόμενοι που θα έχουν έρθει στο μεταξύ θα μείνουν. Αλλά και το μόνιμο προσωπικό μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Εχουμε μόλις τέσσερις νοσοκόμους και δεν μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες. Αναγκάζονται οι νοσηλεύτριες να σηκώνουν τους περιθαλπόμενους, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επιβάρυνση της υγείας τους», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων των STAGE που κάνουν τόσο σκληρή δουλειά ανασφάλιστοι και πληρώνονται με 550 ευρώ το μήνα.

Δουλειά στα όρια της εξάντλησης

«Η διεθνής αποδεκτή αναλογία για να τηρούνται οι όροι ασφαλείας είναι ένας νοσηλευτής για τέσσερις περιθαλπόμενους. Εδώ το προσωπικό δουλεύει σαν προσωπικό ασφαλείας. Δυο άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα σχεδόν ογδόντα περιθαλπομένων. Τρέχουν και δε φτάνουν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τους περιθαλπόμενους. Σε μισή ώρα πρέπει να έχουν σιτιστεί 77 άνθρωποι. Γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε περισσότερη ώρα. Ο ιματισμός δεν επαρκεί γιατί έχει μείνει μόνη της μια πλύντρια και δεν προλαβαίνει. Τις περισσότερες μέρες δεν έχουμε καθαρά ρούχα και σεντόνια να στρώσουμε τα κρεβάτια. Κανονικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα θέλαμε και θα έπρεπε να κάνουμε καθημερινά μπάνιο στους περιθαλπόμενους, αλλά δεν προλαβαίνουμε. 'Η τεντωνόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες...», ανέφεραν. Και τόνισαν: «Η ψυχική και σωματική εξουθένωση του προσωπικού είναι πολύ μεγάλη. Γίνεται "κόμπος" κάθε μέρα το στομάχι μας». Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ οι νοσηλευτές που από ΥΕ υπάχθηκαν, λόγω εμπειρίας και προϋπηρεσίας, σε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν πάρει ακόμα τα αναδρομικά που τους οφείλονται για τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Μεγάλη είναι η έλλειψη και σε υδραυλικούς και συντηρητές, έχουν μείνει μόνο ένας σε κάθε ειδικότητα και δεν μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες. Ηδη η καθαριότητα του Θεραπευτηρίου έχει δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο και οι μόνιμες καθαρίστριες έχουν μοιραστεί στα τμήματα και κάνουν ακόμα και νοσηλευτική δουλειά! Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στα μαγειρεία και πλυντήρια, που δουλεύουν με το μισό απ' το αναγκαίο και προβλεπόμενο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους καταγγέλλουν ακόμα ότι το κτίριο είναι πολύ παλιό και δεν πληροί τους αναγκαίους όρους για την περίθαλψη και φροντίδα ανθρώπων με βαριές αναπηρίες. «Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι με βαριές αναπηρίες να νοσηλεύονται σε κτίρια με ορόφους, με μπαλκόνια χωρίς ειδικά προστατευτικά κάγκελα», τόνισε η Σπ. Παπαδημητρίου. Ενώ οι νοσηλευτές υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει δωμάτιο για τη νοσηλεία διεγερτικών ασθενών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των ίδιων και των εργαζομένων. Ακόμα, το Θεραπευτήριο δε διαθέτει λεωφορείο που να μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια.

Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα στάσεις εργασίας, διεκδικούν την άμεση στελέχωση με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στους περιθαλπομένους, καλύτερες συνθήκες εργασίας.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ