Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Καλλιέργεια αυταπατών και στη μικρομεσαία αγροτιά

Η «ριζοσπαστική λύση» του ΣΥΝ είναι μια ...φιλοαγροτική ΚΑΠ, με πιο γενναίες επιδοτήσεις, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, δημιουργία πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων (φωτ.: από παλιότερη διαμαρτυρία κτηνοτρόφων)

Eurokinissi

Η «ριζοσπαστική λύση» του ΣΥΝ είναι μια ...φιλοαγροτική ΚΑΠ, με πιο γενναίες επιδοτήσεις, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, δημιουργία πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων (φωτ.: από παλιότερη διαμαρτυρία κτηνοτρόφων)
Οι ...«κακοί» εμποροβιομήχανοι, η ...διαπραγματευτική ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και, φυσικά, ο ...«επάρατος» νεοφιλελευθερισμός είναι οι αιτίες του αγροτικού προβλήματος στη χώρα, σύμφωνα με τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η εκδίωξη των μικρομεσαίων αγροτών από την παραγωγή, το τεράστιο έλλειμμα της χώρας μας σε αγροτικά εμπορεύματα - το 2007 άγγιξε το αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ, όταν η Ελλάδα πριν την ένταξη είχε πλεονασματικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο - δεν είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της συνολικότερης ευρω-ενωσίτικης πολιτικής, αλλά των «αδέξιων» χειρισμών των ελληνικών κυβερνήσεων. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που με πάθος υποστήριξε ο ΣΥΝ μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η οποία κατοχύρωσε τις τέσσερις ελευθερίες διακίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και φυσικών προσώπων, γέννημα της οποίας αποτελεί και το πρόβλημα της μικρομεσαίας αγροτιάς της πατρίδας μας. Διότι, σύμφωνα με τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, «ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ανθρώπινος», όπως επίσης μπορούν και «οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη», αρκεί να εκλείψει ο «νεοφιλελευθερισμός». Δηλαδή, υπεύθυνη δεν είναι η στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά μια μορφή διαχείρισης αυτής της στρατηγικής...

Ανοιχτή κοροϊδία

Η κοροϊδία του ΣΥΝ απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά και τους εργαζόμενους φαίνεται σχεδόν σε κάθε δήλωση στελέχους του, ή κείμενο σχετικό με τη γεωργία. Λίγο διάστημα έχει περάσει απ' όταν κυβερνητικά στελέχη «ανακάλυψαν» ξαφνικά ότι στη χώρα μας λειτουργεί και δρα «καρτέλ κρέατος» - τι πρωτότυπο! - και περίπου τότε το ...ανακάλυψε και ο ΣΥΝ. Σε δήλωση του Β. Αποστόλου στις 23 Απρίλη, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, συντονιστή για θέματα αγροτικής πολιτικής, σχετικά με κυκλώματα εμπορίας κρέατος, καταγγέλλονται ...όλοι: Η κυβέρνηση, η οποία «παρακολουθεί αμέτοχη τα καρτέλ να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των κτηνοτρόφων» και τα κυκλώματα των εμπόρων και μεσαζόντων, προσθέτοντας βεβαίως και ορισμένα λόγια παρηγοριάς για τους «καταναλωτές που κάθε χρόνο πληρώνουν όλο και ακριβότερα». Τι δεν κατήγγειλε; Μα, φυσικά, την ΕΕ και την ΚΑΠ, η οποία τυπικά και ουσιαστικά επιτρέπει στους εμπόρους και τους μεσάζοντες να αισχροκερδούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Διότι είναι γνωστό ότι αν ο έμπορος δε βρει την τιμή που εκείνος θεωρεί συμφέρουσα από τον Ελληνα παραγωγό, έχει κάθε δικαίωμα να περάσει τα σύνορα με τη Βουλγαρία και να αγοράσει το εμπόρευμα που τον ενδιαφέρει σε τιμές πολύ μικρότερες - καθ' ότι το κόστος παραγωγής εκεί είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στη χώρα μας - και να αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος. Προφανώς και ο ΣΥΝ πιστεύει ότι αν φωνάξει πολλές φορές το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» θα ...ιδρώσει το αυτί των εμπόρων και θα πάψουν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων που τους παρέχει το υφιστάμενο κοινοτικό δίκαιο. `Η, μήπως, αρνείται την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων εντός ΕΕ; Γιατί, αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε αρνείται την ίδια του τη φύση και τότε το πρόβλημα ξεφεύγει από το πεδίο της πολιτικής, οπότε και πρέπει να μιλήσουμε με όρους ...ψυχολογίας.

Ομως, ακόμη πιο χαρακτηριστική για τις επιδιώξεις του ΣΥΝ, είναι η Πλατφόρμα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Εκεί τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα, αφού συγκεκριμένα τονίζεται: «Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρεί ότι μία ριζική μεταρρύθμιση στην εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη. Είναι αντίθετο στην ιδέα κατάργησης της ΚΑΠ και τάσσεται υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισής της».

Στη λογική του «ευρωμονόδρομου»

Το κόμμα αυτό, όσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει την πίστη του στον ευρωενωσιακό μονόδρομο. Στο κείμενο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ξεκαθαρίζεται ευθύς εξαρχής ότι «είναι αντίθετο στην κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» και προτείνει ως «ριζοσπαστική λύση» μία ...φιλοαγροτική ΚΑΠ, με πιο γενναίες επιδοτήσεις, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, δημιουργία πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Δηλαδή, την επαναφορά του μοντέλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως κατά τη δεκαετία του '80, το οποίο απλώς προετοίμασε την κυριαρχία του σημερινού αδηφάγου, για τους μικρούς και φτωχούς παραγωγούς, καθεστώτος.

Το κεφάλαιο που αφιερώνεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. Ενώ επισημαίνεται ότι προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών θυσιάζονται τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη συνέχεια ως λύση προτείνεται η εξαίρεση των αγροτικών προϊόντων από τις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ και η ανάληψη της ευθύνης επεξεργασίας κανόνων για το διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων από τον ...ΟΗΕ. Σα να πρόκειται για κάποιο ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, που δεν επηρεάζεται από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα ανά τον κόσμο λαϊκά συμφέροντα... Ακόμη πιο αποκαλυπτικά - ίσως και πιο ...σπαρταριστά - είναι τα κεφάλαια που αναφέρονται στο «μοντέλο γεωργίας που χρειάζεται η ΕΕ». Εκεί, για το Συνασπισμό, κύριο βήμα για την επίλυση του αγροτικού προβλήματος της Ευρώπης και κυρίως του ευρωπαϊκού νότου και των νέων μελών της ΕΕ, είναι η στήριξη της οικογενειακής γεωργίας, αλλά και «ο έλεγχος της ασυδοσίας των πολυεθνικών εταιρειών», δηλαδή επί της ουσίας προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών να ελέγχει τον ίδιο της τον εαυτό. Και η ασυδοσία τους, βεβαίως, να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά ...ελεγχόμενη από μία «ριζοσπαστική ΚΑΠ», η οποία επιπλέον θα πρέπει να «σταματήσει την τάση συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια». Τη φυσική εξέλιξη του κεφαλαίου, δηλαδή, θα τη σταματήσουν οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες...

Και όλα αυτά, ενώ είναι επισήμως γνωστό ότι η ΕΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από την 1η Γενάρη 2014 και έπειτα, σκοπεύει να περικόψει ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που κατευθύνονται στη γεωργία και που σήμερα αποτελούν περίπου το 40% του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού. Σκοπός των Βρυξελλών, έτσι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η περικοπή των κονδυλίων από τη γεωργία και η απόδοσή τους για την ενίσχυση του στρατιωτικού - κατασταλτικού μηχανισμού της Κοινότητας. Παρ' όλα αυτά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει μια «φιλοαγροτική ΚΑΠ» που να ενισχύει τον μικρομεσαίο αγρότη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η επίθεση των πολυεθνικών ενάντια και στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, για την οριστική εκδίωξή της από την παραγωγή και τη δημιουργία των σύγχρονων ευρω-τσιφλικιών. Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα οφείλει να εντείνει την πάλη του ενάντια στα μονοπώλια, αλλά και ενάντια στον πολιτικό καιροσκοπισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας καθαρό ότι η πολιτική του κόμματος αυτού, και στο γεωργικό πρόβλημα, συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων και στη δημιουργία αυταπατών, διότι συμφωνεί με την ΚΑΠ και, πολύ περισσότερο, προσπαθεί να την εξωραΐσει.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ