Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Homo Σάπιος

Ποιος θα μας πει ποιος είναι; Να δώσει το προφίλ του. Να δώσει λεπτομέρειες για τη ζωή του. Να μου δείξει πώς ζει η φαμίλια του. Να τον κρεμάσουν ανάποδα στα πρωτοσέλιδα των περιπτέρων να περνάμε να φτύνουμε για εκπαιδευτικούς λόγους. Να τον δείχνουν οι τηλεοράσεις πρωί - μεσημέρι - βράδυ, ώσπου τα παιδιά να ξέρουν το δράκο που πρέπει να σκοτώσουν μέσα τους για να μην του μοιάσουν.

Δεν έχω ελπίδες. Δεν είναι επώνυμος. Δεν είναι χρήσιμος ως «φονιάς» στην άρχουσα τάξη. Δε συμφέρει τους δημιουργούς του να βγει στο φως. Οι δε ΜΜΕάδες θα πουν αμέσως ότι το ...θέμα δεν πουλάει. Δεν έχει λάμψη και στρας. Αναφέρομαι σ' εκείνο το προχθεσινό απόβρασμα του δουλέμπορα και δουλοκτήτη. Που πήρε πέντε - έξι Βούλγαρους κι ένα οχτάχρονο κορίτσι να δουλεύουν, χωρίς φαΐ, σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, απ' τις 4.30 το πρωί ως τις 22.30 το βράδυ, σε χωράφια στην Πιερία, με «αμοιβή» 10 ευρώ όλοι μαζί, κλεμμένα και κατεστραμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και ουσιαστική αιχμαλωσία.

Η υπόθεση θα έμενε στο σκοτάδι, σαν τις φράουλες στην Ηλεία, σαν κάθε μικρή και μεγάλη δουλοπαροικία μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ομως τηλεφώνησε η αδερφή ενός από τους δούλους στις αρχές, όταν έλαβε απελπισμένο τηλεφώνημα «στείλε 600 ευρώ για να αφεθώ ελεύθερος». Το οχτάχρονο κορίτσι, νηστικό, ψημένο στον ήλιο, χρήζει ήδη νοσηλείας. Το ελληνικό κράτος (;) πήγε στην Πιερία και είδε τη δουλεία και παρέδωσε (!) τους σύγχρονους δούλους σε ...μη κυβερνητική οργάνωση για να φιλοξενηθούν ώσπου να συνέλθουν και να επιστρέψουν στη χώρα τους. Βεβαίως, στην όλη «επιχείρηση» υπάρχει και ο απαραίτητος Βούλγαρος συνεργός δουλέμπορας.

Αυτός ο ελληναράς homo σάπιος, που επαναφέρει τη δουλεία γρηγορότερα από το ιερατείο των Βρυξελλών και την εφαρμόζει άμεσα, θα χαθεί υπερπροστατευμένος, πίσω από την προεξασφαλισμένη ανωνυμία του. Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η αστυνομία, αλλά προπάντων η τοπική κοινωνία είναι που τον ανέχονται, τον φυλάνε, τον θεωρούν φυσική σάρκα από τη σάρκα τους. Είναι οι γείτονες, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που μπορεί να θεωρούν τιμή τους να μπεκροπίνουν με τον «πετυχημένο» αγρότη - επιχειρηματία, που έχει τόσους και τόσους εργαζόμενους, δηλαδή δούλους, στη δούλεψή του. Αυτούς δεν τους απαξιώνει κανένα κανάλι και κανένα πρωτοσέλιδο. Δεν προκαλεί θύελλα η ύπαρξη και η δράση του. Γιατί δεν έκλεψε μίζα και δε δολοφόνησε έναν «δικό μας» άνθρωπο της ΤV. Εκλεψε, βίασε, λήστεψε, σκότωσε μερικές ζωές εργατών. Και δη αλλοδαπών. Δεν είναι δα και χειρότερος απ' τους απαγωγείς του βιομήχανου. Εκεί τα λύτρα ήταν εκατομμύρια. Εδώ στο δουλοχώρι της Πιερίας, τα λύτρα ήταν 600 ευρώ. Ακριβή ζωή. Φθηνή ζωή. Στην πατρίδα τού «ελευθερία ή θάνατος», η κοινή κοινωνική και πολιτική κουλτούρα κατάντησε τιμολόγιο έντονης αποφοράς και οσμής του θανατηφόρα σάπιου. Οχι δε βρωμάει μόνο απ' το κεφάλι το ψάρι. Ζέχνει και στην κοιλιά. Και στην ουρά. Και στη διαβόητη εκείνη ατέλειωτη σειρά των «απλών ανθρώπων» που τα κατάφεραν να «πετύχουν» σαπίζοντας γρηγορότερα απ' τ' αφεντικά τους.

Αυτοί οι δουλέμποροι θα είναι τ' αστέρια, οι αφομοιωτές της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης. Θα επιβραβεύονται και με αριστεία επιχειρηματικότητας. Στην Ευρώπη ζούμε. Οπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δέχτηκαν αυξήσεις 0,78 ευρώ την ημέρα και οι Αγγλοι πολίτες θα πληρώσουν 0,83 λίρες ο καθένας για να καλυφθούν τα έξοδα του νοικοκυριού της βασίλισσας και του παλατιού της. Κλείστε τη μύτη και ορμήστε...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2017-11-11 00:00:00.0)
Πριν το χάραμα μονάχος(2006-08-05 00:00:00.0)
Εκανε «φτερά» η «Κραυγή»(2004-08-24 00:00:00.0)
«Οχι στα γραφεία τα δουλεμπορικά»(2003-10-22 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το δράμα εκατοντάδων ανθρώπων(2001-10-05 00:00:00.0)
...και οι «παρενέργειές» της(2001-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ