Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν η επιστήμη χρησιμοποιείται από τους πολεμοκάπηλους...

Η περίπτωση του Προγράμματος «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (SPS) του ΝΑΤΟ

Την επιστήμη επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ αξιοποιώντας, δυστυχώς, και τις γνώσεις και την έρευνα προσφερόμενων επιστημόνων της χώρας μας, όπως προκύπτει χαρακτηριστικά μέσα από το πρόγραμμα «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (SPS), που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ».

Με τέτοια προγράμματα, το ΝΑΤΟ και τα επιτελεία του απευθύνονται και σε ελληνικά πανεπιστήμια, όπως και σε Ελληνες επιστήμονες, καθηγητές και άλλους ερευνητές, που προσφέρονται ή προβληματίζονται σχετικά. Αλλωστε, σε ανάλογο πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να εμπλακούν και φοιτητές είτε νέοι επιστήμονες, στους οποίους προτείνεται και ...«πρακτική άσκηση» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ! (βλ. «Ρ» της 8/5/08).

Το πρόγραμμα SPS περιλαμβάνει δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται απευθείας από το NATO, καθώς και δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Στην πρώτη περίπτωση οι δραστηριότητες βασίζονται είτε στις εφαρμογές που κατατίθενται από μεμονωμένους ειδικούς είτε σε προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη Γραμματεία του SPS ή τις Συμβουλευτικές Ομάδες. Στην τελευταία περίπτωση βασίζονται σε προτάσεις που κατατίθενται από τις χώρες.

Επιστήμη και επιστήμονες στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Διαφημιστικό περιοδικό του προγράμματος «Science For Peace» (SPS) του ΝΑΤΟ έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γεγονός που καταδίκασαν με αποφάσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ. Σε φόρουμ αυτού του προγράμματος (SPS) έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς «πρότζεκτ» καθηγητών από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενες με αυτό χώρες, ανάμεσά τους και Ελληνες καθηγητές.

Είναι τραγικό ένας επιστήμονας, αντί να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για μία επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για την ειρήνη και την προκοπή του λαού, να συμμετέχει στα φόρουμ του ΝΑΤΟ παρέχοντας τις γνώσεις της επιστήμης στην υπηρεσία της λυκοσυμμαχίας, που βαφτίζει «ειρήνη» τον πόλεμο. Αλλωστε, τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτεί το ΝΑΤΟ είναι σαφώς προσανατολισμένα στους στόχους που ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός επιδιώκει. Αναζητούνται πιθανές εστίες συγκρούσεων, νέοι τρόποι εξουδετέρωσης όπλων, ενώ οι περιβαλλοντικές καταστροφές και οι πηγές ενέργειας έρχονται επίσης στο προσκήνιο.


Το τελευταίο φόρουμ της επιτροπής «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια», που έγινε στις 12 του Μάρτη του 2008 στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτει με τη σειρά του ότι η επιστήμη και οι επιστήμονες είναι εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. «Οι επιστήμες έχουν αποδειχθεί ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όχημα για τον παγκόσμιο διάλογο, λόγω της οικουμενικότητάς τους και του γεγονότος ότι βασίζονται σε διεθνή δίκτυα. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των ανθρώπων αυτών των επιστημονικών δικτύων μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση απειλών που αντιμετωπίζει η Συμμαχία. Η επιστήμη είναι ταυτόχρονα τρόπος για την εξεύρεση απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτήματα και τρόπος για τη σύνδεση των εθνών», σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο ρόλος και ο χαρακτήρας του ΝΑΤΟ - ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εξαπολύει πολέμους, γίνεται όχημα για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών και άλλων πηγών σε ανεξάρτητα κράτη, συμβάλλει στο ξαναμοίρασμα της «πίτας» και με την αλλαγή συνόρων - αναδεικνύουν την ουσία: Για ποιους δηλαδή σκοπούς αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Οι στόχοι και του συγκεκριμένου Προγράμματος είναι αρκούντως αποκαλυπτικοί: «Να συμβάλλει στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών, με εφαρμογή των καλύτερων τεχνολογικών μεθόδων στην επίλυση προβλημάτων. Η συνεργασία, η δικτύωση και η εκπαίδευση στελεχών είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Περαιτέρω στόχος είναι να καταστεί δυνατή η συνεχής ανάπτυξη της δημοκρατίας (σ.σ. όπως την εννοεί το ΝΑΤΟ) και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες που συνεργάζονται με το NATO (όπως, π.χ., στα Βαλκάνια)...».

Προτεραιότητες - κλειδιά

Προτεραιότητα του Προγράμματος είναι η «Επιστημονική Συνεργασία για την Αμυνα απέναντι στην Τρομοκρατία»... Δηλαδή, το επιστημονικό άλλοθι και η επιστημονική έρευνα που θα «καλύπτουν» και θα «συνεισφέρουν» από την πλευρά τους στην εξέλιξη του πολέμου ενάντια στους λαούς, με πρόφαση την «τρομοκρατία».

Πιο συγκεκριμένα, τα ερευνητικά ζητήματα που εξετάζονται κατά προτεραιότητα είναι: «Για την ανίχνευση πυρηνικών, χημικών, βιολογικών ή ραδιενεργών όπλων ή ουσιών, ή για τη βελτίωση της φυσικής προστασίας από τέτοιου είδους όπλα. Επίσης απαιτούνται βελτιωμένες διαδικασίες απομόλυνσης, καθώς και καλύτερες μέθοδοι για την ασφαλή καταστροφή τέτοιου είδους όπλων ή ουσιών. Επίσης πρέπει να γίνουν βήματα και στον τομέα της ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση τέτοιων όπλων, για παράδειγμα στις χημικές και τις ανοσολογικές τεχνολογίες».

Ακόμα, τονίζεται ότι «τα μέτρα προστασίας από την οικολογική τρομοκρατία και την ηλεκτρονική τρομοκρατία είναι δύο ακόμη πεδία που προσφέρονται για εξειδικευμένη μελέτη.

  • Ταχεία ανίχνευση χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών (CBRN) ουσιών ή όπλων και ταχεία διάγνωση των επιπτώσεων αυτών στην υγεία των ανθρώπων.
  • Πρωτότυπες και ταχείες μέθοδοι ανίχνευσης (π.χ. χημικοί και βιολογικοί αισθητήρες, επεξεργασία πολυαισθητήρων, γονιδιακά τσιπάκια).
  • Φυσική προστασία κατά των ουσιών CBRN.
  • Απομόλυνση από ουσίες CBRN.
  • Καταστροφή ουσιών και όπλων CBRN (π.χ. χημικές και εμβολιακές τεχνολογίες).
  • Ιατρικοφαρμακευτικά αντίμετρα.
  • Ασφάλεια τροφίμων.
  • Ανίχνευση εκρηκτικών.
  • Αντίμετρα για την Οικολογική Τρομοκρατία.
  • Αντίμετρα για την Ηλεκτρονική Τρομοκρατία».

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν πηγές κερδοφορίας για τα μονοπώλια. Αυτόν ακριβώς το στόχο έρχεται να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ, ως ιμπεριαλιστικός μηχανισμός, αξιοποιώντας τις γνώσεις και το μεράκι των επιστημόνων.

Το περιβάλλον στο επίκεντρο

Επίσης, το ΝΑΤΟ ζητάει επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση άλλων απειλών κατά της ασφάλειάς του. Αυτό το ονομάζει «Τομέα των άλλων απειλών κατά της ασφάλειας», όπου τα ερευνητικά ζητήματα που εξετάζονται σχετίζονται «με λιγότερο επικίνδυνα πεδία, που ωστόσο ενδέχεται παρά ταύτα να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ιδιαιτέρως σε περιφερειακό επίπεδο». «Ενα από αυτά τα πεδία είναι η περιβαλλοντική ασφάλεια, όπου η ερημοποίηση, η διάβρωση του εδάφους ή η μόλυνση κοινών υδάτινων οδών μπορεί να οδηγήσουν σε περιφερειακές ή διασυνοριακές διαμάχες. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων ή η διαχείριση άλλων, μη ανανεώσιμων πόρων είναι δύο ακόμη παραδείγματα προβλημάτων για τα οποία θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Θα πρέπει να δημιουργηθούν αξιόπιστα επιστημονικά μοντέλα για τη βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων, ενέργειας και πρώτων υλών, στα οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα φορολογικά μέτρα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις», σημειώνει το ΝΑΤΟ, δείχνοντας, έτσι, πως επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα ζητήματα αυτά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βασική αιτία για τα ζητήματα περιβαλλοντικών καταστροφών που αναφέρει το ΝΑΤΟ είναι το αδιάκοπο κυνήγι του κέρδους από τα μονοπώλια. Επιπλέον, τα ζητήματα διαχείρισης πόρων και πηγών ενέργειας αποτελούν πεδίο κερδοφορίας και σκληρού ανταγωνισμού. Αυτά τα ζητήματα έρχεται να «λύσει» το ΝΑΤΟ, που «μπαίνει μπροστά» για να αξιοποιηθεί νέα γνώση προς όφελος της κερδοφορίας, να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, να συμβάλει στην κερδοφορία των μονοπωλίων, με βάση και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

«Η ικανότητα πρόβλεψης ή ακόμη και αποτροπής καταστροφών θα οδηγήσει σε έναν ασφαλέστερο κόσμο», προβάλλει το ΝΑΤΟ, που έχει αναλάβει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να εξασφαλίσει τα κέρδη του... Βέβαια, το μέγεθος της σημασίας που δίνουν το ΝΑΤΟ και ο ιμπεριαλισμός στην «ασφάλεια των λαών» έχει αποδειχτεί περίτρανα μέσα από τη δράση του: Καμία πρόληψη, κανένα μέτρο προστασίας των λαών. Εκ των υστέρων, μετά τις καταστροφές, επιχειρήσεις, μονοπώλια και πρόθυμες ΜΚΟ «εισβάλλουν» σε κατεστραμμένες περιοχές για να βοηθήσουν στην «ανοικοδόμηση»...

Τα τρόφιμα παράγοντας «ασφάλειας»

Η τροφή και η πληροφόρηση καθώς και η διαθεσιμότητά τους μπαίνουν στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερους τομείς έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος SPS. Οπως αναφέρεται, «η εξάρτηση της σύγχρονης κοινωνίας στην προμήθεια ασφαλών τροφίμων και ασφαλών και αξιόπιστων μέσων πληροφόρησης σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα αυτών, και πράγματι υπάρχουν μια σειρά από πεδία των κοινωνικών επιστημών που θα πρέπει να μελετηθούν με κατεύθυνση τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς κοινωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΑΤΟ εντάσσει στην έρευνα τη διαχείριση πηγών και πόρων, καθώς και την «περιβαλλοντική ασφάλεια». Ακόμα, επισημαίνει την ανάγκη μελέτης της «ανθρώπινης και κοινωνικής δυναμικής», που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη των κινημάτων των εργαζομένων και των λαών, των διεκδικήσεών τους και της επέκτασης των αγώνων τους. Ολο αυτό το μπλέκει και με τις «ασύμμετρες απειλές», βαδίζοντας την πεπατημένη της προβολής του φόβου και του τρόμου για να καθυποτάξει εργαζόμενους και λαούς. Συγκεκριμένα, ως πεδία μελέτης σημειώνονται:

  • «Περιβαλλοντική ασφάλεια (π.χ. ερημοποίηση, διάβρωση εδάφους, μόλυνση κλπ.) με συνέπειες στην οικονομική, πολιτισμική και πολιτική αστάθεια.
  • Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
  • Διαχείριση υδάτινων πόρων.
  • Διαχείριση μη ανανεώσιμων πόρων.
  • Δημιουργία μοντέλων για τη βιώσιμη κατανάλωση (π.χ. τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες, φορολογικά μέτρα και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων).
  • Πρόβλεψη και αποτροπή καταστροφών.
  • Ασφάλεια πληροφοριών.
  • Ανθρώπινη και κοινωνική δυναμική (π.χ. νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια, οικονομικές επιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών, μελέτες εκτίμησης κινδύνων, θέματα στην επιστημονική πολιτική).
  • Διεξαγωγή περιφερειακών μελετών συμπεριλαμβανομένων διασυνοριακών δραστηριοτήτων.
  • Πρόληψη συγκρούσεων που σχετίζονται με την έλλειψη πόρων.
  • Μη παραδοσιακές (ασύμμετρες, όπως τις αποκαλούν το ΝΑΤΟ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά επιτελεία) απειλές για την ασφάλεια».

Οι εργάτες της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για μία επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για την ειρήνη και την προκοπή του λαού μας κι όχι να συμμετέχουν στα φόρουμ του ΝΑΤΟ. Οι επιστήμονες, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι φοιτητές πρέπει να αντισταθούν στα κελεύσματα της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και να αγωνιστούν μαζί με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, ώστε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της επιστημονικής έρευνας να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο προς όφελος της ανθρωπότητας, για την ειρήνη, για να εξυπηρετούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, και όχι να «εξοπλίζουν» το ΝΑΤΟ και άλλους τέτοιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ