Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχίζει η εκεχειρία στη Γάζα

Εικόνα από τη Νάμπλους στη Δυτική Οχθη, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής τρομοκρατούν τον πληθυσμό

Associated Press

Εικόνα από τη Νάμπλους στη Δυτική Οχθη, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής τρομοκρατούν τον πληθυσμό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε διά της αιγυπτιακής διαμεσολάβησης για τη Λωρίδα της Γάζας και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, το πρωί στις έξι, εξέφραζαν, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της «Χαμάς». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι από σήμερα οι κάτοικοι του νοτίου Ισραήλ θα μπορούν να είναι «ήσυχοι», ενώ ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», στη Γάζα, δήλωνε ότι «μπορεί να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής».

Και οι δύο άνδρες, όμως, έσπευσαν να τονίσουν ότι αν αποτύχει η εκεχειρία, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Ο Ολμέρτ προειδοποίησε ότι ο ισραηλινός στρατός «δε θα επιτρέψει να υπάρξει τρομοκρατία», συμπληρώνοντας ότι η «Χαμάς δεν έχει αλλάξει», ενώ ο Χανίγια υποστήριζε ότι «η επιτυχία της εκεχειρίας βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του Ισραήλ». Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση φάνηκε και χτες. Πενήντα ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ισραηλινό έδαφος, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η «Τζιχάντ», και δύο αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν στη Γάζα, τραυματίζοντας δύο Παλαιστινίους.

Αναμένοντας την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, τα «ευχολόγια» συνέχιζαν να καταφθάνουν από ηγεσίες της ΕΕ. Ολα αυτά, βέβαια, αφορούν μόνο τη Λωρίδα της Γάζας. Αντίθετα, στη Δυτική Οχθη, συνεχίζεται και η εποικιστική δραστηριότητα και η ανέγερση του τείχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδρομές και «τείχος» στη θάλασσα της Γάζας(8/8/2018)
Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των ισραηλινών επιδρομών(12/7/2014)
Εκεχειρία με παρόντα τα τεράστια προβλήματα(23/11/2012)
Μετ' εμποδίων η εκεχειρία(28/6/2008)
«Κατάπαυση πυρός» από Ισραήλ - «Χαμάς» για τη Γάζα(18/6/2008)
Πολλαπλές ισραηλινές «νάρκες» στον «οδικό χάρτη»(24/6/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org