Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τσάκισμα του καπιταλισμού και των κομμάτων του

Είναι γεγονός πως η επιδημία της εντυπωσιοθηρίας, του μιμητισμού και, εν τέλει, του αποπροσανατολισμού ενδημεί πλήρως στα αστικά ΜΜΕ, που ευλόγως λειτουργούν έτσι από τους ιδιοκτήτες τους μεγαλοκαναλάρχες, αφού πρόκειται για συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο και η μαζική πλύση εγκεφάλου αποτελεί για όλους αυτούς αναγκαία και ικανή συνθήκη επιβίωσης.

Το τελευταίο διάστημα, μαζικές διαστάσεις παίρνει η προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης μας, με συνθήματα του τύπου να μποϊκοτάρουμε το τάδε ή το δείνα προϊόν, υιοθετώντας τη λογική ότι για τις αυξήσεις φταίει η καταναλωτική μας μανία και όχι οι ιδιοκτήτες καπιταλιστές των επιχειρήσεων, που σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνουν συνεχείς επιδρομές στο βαλάντιό μας.

Υιοθετούν την τακτική των αφεντικών τους, που δεν αφήνουν φόρουμ χωρίς να παρουσιάσουν μιαν εικονική πραγματικότητα ειδυλλιακή για τους εργαζόμενους, τη λογική καταναλωτικών οργανώσεων ελεγχόμενων από αυτούς και των θλιβερών τους προέδρων, όπως αυτόν που βλέπουμε στα κεντρικά δελτία, που το πρώτο που λέει είναι ότι είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά της υγιούς με υγιή ανταγωνισμό.

Είναι προφανές ότι όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, μέσο, πρόσωπο ή θεσμός, ή τελεί εν συγχύσει οπότε έχει ελαφρυντικό, ή βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους, που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.

Στην εγκληματολογία υπάρχει μια νέα οπτική, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται θυματολογία, εξετάζοντας το έγκλημα από την πλευρά του θύματος. Η μία τάση της, εξόχως αντιδραστική - θετικιστική, θεμελιωμένη από τον Η. von Henting, αναλύει την κάθε περίπτωση με τη λογική της συμμετοχής του θύματος στη θυματοποίησή του, μιλά μάλιστα για το «ένοχο Θύμα» (Γεωργούλας Στράτος «Αποκλίνουσα συμπεριφορά των Νέων», σελ. 173, «Εκκρεμές»).

Αυτή η τακτική εφαρμόζεται συνειδητά από τους κρατούντες και τα κόμματά τους σε κάθε πλευρά της ζωής μας, από τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Φταίμε γιατί καταναλώνουμε, φταίμε γιατί κάνουμε στα παιδιά μας φροντιστήρια, φταίμε γιατί δίνουμε φακελάκι στο γιατρό, φταίμε γιατί ζούμε πολλά χρόνια και αδειάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, φταίμε γιατί ζούμε, φταίμε, φταίμε...

Είναι φυσικό, λοιπόν, τα κόμματα του δικομματισμού - εθνικισμού να εφαρμόζουν αυτήν τη ζωτική γι' αυτά τακτική, οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνουν κίνημα καταναλωτών μετά των ομοφυλοφίλων, αλλά το ζήτημα πλέον έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας μη ανεκτής.

Ερμηνεύσιμο είναι το φαινόμενο, αφού αποτελούν μέρος του προβλήματος, στο αστικό εποικοδόμημα ανήκουν, συμφέροντα τούτων ή εκείνων των τάξεων εκπροσωπούν, όπως θα έλεγε και ο Λένιν.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να περάσει ο αποπροσανατολισμός τους. Αν κάτι πρέπει να μποϊκοτάρουμε, ή πιο σωστά να τσακίσουμε, είναι ο καπιταλισμός, τα κόμματά του, οι μικρομέγαλοι δορυφόροι τους, για πολλοστή φορά να βρεθούμε στους δρόμους και στις πλατείες, διαμαρτυρόμενοι με το ΠΑΜΕ για τις αυξήσεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, του δικομματισμού ή του εκκολαπτόμενου διπολισμού, παρά να ζούμε με αυταπάτες και, μάλιστα, καπιταλιστικής κοπής.

Μπορούμε, δε, αυτό να το κάνουμε με ή χωρίς τα αστικά κυρίως ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, άλλωστε υπήρχαμε πριν από αυτά, θα υπάρξουμε και μετά από αυτά. 90 χρόνια ζωής έχει το ΚΚΕ, 90 χρόνια κατακόκκινα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δε θα υπογράψουμε δήλωση τώρα!


Μάρκος ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ