Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πράσινη κοροϊδία

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην κοροϊδία της αγροτιάς προχώρησαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησαν για λόγους δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων τη λήψη 10 μέτρων για τους αγρότες.

Ομως η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Η νέα ΚΑΠ, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003 και οδήγησε στη μείωση και στην αποδέσμευση των επιδοτήσεων και στην ψήφιση των υπόλοιπων αντιαγροτικών κανονισμών από τη ΝΔ στη συνέχεια, δεν τους επιτρέπει να ομιλούν. Τι πάει να πει για το ΠΑΣΟΚ διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών για τον «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ; Τι έχει να πει το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι 270.000 μικροί αγρότες θα χάσουν τις επιδοτήσεις, αν γίνει πράξη η σχετική πρόταση της Κομισιόν; Τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει «να εξειδικευτούν οι πολιτικές για βασικά προϊόντα, όπως λάδι, βαμβάκι, καπνός, κρασιά, οπωροκηπευτικά, ζαχαρότευτλα»; Πρόκειται, βέβαια, για προϊόντα που αναθεωρήθηκαν προς το χειρότερο επί διακυβέρνησης ΝΔ, στη ρότα της νέας ΚΑΠ, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση βεβαίως καθόλου δεν τα «προστάτευσε», όπως και τους μικροπαραγωγούς. Αυτό όμως δεν επιτρέπει πράσινες αντιπολιτευτικές φαμφάρες. Οι δραματικές επιπτώσεις είναι ήδη ορατές σε καπνό και τεύτλα και ακολουθούν βαμβάκι και λάδι και έπεται ανάλογη συνέχεια για κρασιά και οπωροκηπευτικά. Τι θα άλλαζε αν ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ; Φαίνεται πως η δικομματική κοροϊδία της αγροτιάς δεν έχει τσίπα...

Καμιά επανάπαυση για τους 600 εργαζόμενους

Το εργασιακό μέλλον όσων απασχολούνται στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οργανισμός Εργασίας Αμαρουσίου», θεωρεί ο δήμαρχος Γ. Πατούλης ότι διασφαλίζει η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, να ενταχθεί η συγκεκριμένη κατηγορία στις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων. Να μπορούν δηλαδή να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του δήμου. Ο εν λόγω Οργανισμός, που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να υφίσταται και από τη νυν της ΝΔ, λειτουργεί περίπου ως γραφείο ενοικιάσεως εργαζομένων, αφού προσλαμβάνονται από αυτόν αλλά απασχολούνται σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Η δέσμευση του Πρ. Παυλόπουλου, πάντα κατά τον δήμαρχο Αμαρουσίου, σε προχτεσινή μεταξύ τους συνάντηση, θα πρέπει να κρατά σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους καθώς δε διασφαλίζεται από τη μια η υλοποίησή της, ενώ από την άλλη, ακόμα κι αν ισχύει η ένταξή τους στις ρυθμίσεις για τις δημοτικές επιχειρήσεις, δεν είναι σίγουρο ότι θα τακτοποιηθούν όλοι. Η επαγρύπνηση βέβαια χρειάζεται και για έναν άλλο λόγο. Στα μέσα Μάη, οπότε και το ΚΚΕ υπέβαλε σχετική Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, ο υπουργός δεν απάντησε. Αντ' αυτού απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, ως εξής: «Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας με έγγραφό της απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με το θέμα»... Εκτοτε ουδέν νεώτερο.

Απλήρωτοι οι φύλακες της Πάρνηθας!

Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από την Πάρνηθα ανακοίνωνε ότι έχουν δοθεί 42 εκατομμύρια ευρώ για το βουνό μετά τη φωτιά. Πρόσφατα, επίσης, έγινε γνωστό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πόσα εκατομμύρια θα δοθούν για διαφήμιση για την προστασία των δασών. Την ίδια ώρα όμως, 29 συνολικά συμβασιούχοι στο δασαρχείο της Πάρνηθας που προσλήφθηκαν μετά τις φωτιές παραμένουν εδώ και περίπου 4 μήνες απλήρωτοι! Αγνωστο, δε, παραμένει το πότε θα πάρουν τα ψίχουλα από τους μισθούς των 700 ευρώ.

Πρόκειται για 20 εργαζόμενους των οποίων ήδη έληξαν οι συμβάσεις στις 5 Ιούνη (!) και αφορούν σε ειδικότητες όπως βιολόγοι, δασολόγοι, δασοπόνοι, εργάτες κ.ά. Των υπόλοιπων 9 η σύμβαση λήγει το Σεπτέμβρη και πρόκειται για φύλακες και ξεναγούς - επιμελητές του δρυμού, ειδικότητες ιδιαίτερα απαραίτητες για το δασαρχείο της Πάρνηθας! Οι εργαζόμενοι πήραν τελευταία φορά μισθό το Φλεβάρη. Αντιπροσωπεία τους που συναντήθηκε πρόσφατα με τον ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκιαδά, αφού άκουσε διάφορα για προβλήματα σχετικά με τα κονδύλια, πήρε την απάντηση από το στέλεχος της κυβέρνησης ότι δε γνωρίζει πότε θα πληρωθούν!

Οπως μας κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα δασαρχεία στην Αττική. Κάπως έτσι φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι έχει πολιτική για την προστασία των δασών: Με εργαζόμενους στο δασαρχείο Πάρνηθας ομήρους και απλήρωτους που πρέπει όμως να φυλάξουν όλο το καλοκαίρι τα δάση. Κατά τα άλλα όμως, τα εκατομμύρια στους διαφημιστές και στο φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας ρέουν άφθονα...

Τσάκισμα του καπιταλισμού και των κομμάτων του

Είναι γεγονός πως η επιδημία της εντυπωσιοθηρίας, του μιμητισμού και, εν τέλει, του αποπροσανατολισμού ενδημεί πλήρως στα αστικά ΜΜΕ, που ευλόγως λειτουργούν έτσι από τους ιδιοκτήτες τους μεγαλοκαναλάρχες, αφού πρόκειται για συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο και η μαζική πλύση εγκεφάλου αποτελεί για όλους αυτούς αναγκαία και ικανή συνθήκη επιβίωσης.

Το τελευταίο διάστημα, μαζικές διαστάσεις παίρνει η προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης μας, με συνθήματα του τύπου να μποϊκοτάρουμε το τάδε ή το δείνα προϊόν, υιοθετώντας τη λογική ότι για τις αυξήσεις φταίει η καταναλωτική μας μανία και όχι οι ιδιοκτήτες καπιταλιστές των επιχειρήσεων, που σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνουν συνεχείς επιδρομές στο βαλάντιό μας.

Υιοθετούν την τακτική των αφεντικών τους, που δεν αφήνουν φόρουμ χωρίς να παρουσιάσουν μιαν εικονική πραγματικότητα ειδυλλιακή για τους εργαζόμενους, τη λογική καταναλωτικών οργανώσεων ελεγχόμενων από αυτούς και των θλιβερών τους προέδρων, όπως αυτόν που βλέπουμε στα κεντρικά δελτία, που το πρώτο που λέει είναι ότι είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά της υγιούς με υγιή ανταγωνισμό.

Είναι προφανές ότι όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, μέσο, πρόσωπο ή θεσμός, ή τελεί εν συγχύσει οπότε έχει ελαφρυντικό, ή βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους, που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.

Στην εγκληματολογία υπάρχει μια νέα οπτική, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται θυματολογία, εξετάζοντας το έγκλημα από την πλευρά του θύματος. Η μία τάση της, εξόχως αντιδραστική - θετικιστική, θεμελιωμένη από τον Η. von Henting, αναλύει την κάθε περίπτωση με τη λογική της συμμετοχής του θύματος στη θυματοποίησή του, μιλά μάλιστα για το «ένοχο Θύμα» (Γεωργούλας Στράτος «Αποκλίνουσα συμπεριφορά των Νέων», σελ. 173, «Εκκρεμές»).

Αυτή η τακτική εφαρμόζεται συνειδητά από τους κρατούντες και τα κόμματά τους σε κάθε πλευρά της ζωής μας, από τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Φταίμε γιατί καταναλώνουμε, φταίμε γιατί κάνουμε στα παιδιά μας φροντιστήρια, φταίμε γιατί δίνουμε φακελάκι στο γιατρό, φταίμε γιατί ζούμε πολλά χρόνια και αδειάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, φταίμε γιατί ζούμε, φταίμε, φταίμε...

Είναι φυσικό, λοιπόν, τα κόμματα του δικομματισμού - εθνικισμού να εφαρμόζουν αυτήν τη ζωτική γι' αυτά τακτική, οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνουν κίνημα καταναλωτών μετά των ομοφυλοφίλων, αλλά το ζήτημα πλέον έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας μη ανεκτής.

Ερμηνεύσιμο είναι το φαινόμενο, αφού αποτελούν μέρος του προβλήματος, στο αστικό εποικοδόμημα ανήκουν, συμφέροντα τούτων ή εκείνων των τάξεων εκπροσωπούν, όπως θα έλεγε και ο Λένιν.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να περάσει ο αποπροσανατολισμός τους. Αν κάτι πρέπει να μποϊκοτάρουμε, ή πιο σωστά να τσακίσουμε, είναι ο καπιταλισμός, τα κόμματά του, οι μικρομέγαλοι δορυφόροι τους, για πολλοστή φορά να βρεθούμε στους δρόμους και στις πλατείες, διαμαρτυρόμενοι με το ΠΑΜΕ για τις αυξήσεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, του δικομματισμού ή του εκκολαπτόμενου διπολισμού, παρά να ζούμε με αυταπάτες και, μάλιστα, καπιταλιστικής κοπής.

Μπορούμε, δε, αυτό να το κάνουμε με ή χωρίς τα αστικά κυρίως ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, άλλωστε υπήρχαμε πριν από αυτά, θα υπάρξουμε και μετά από αυτά. 90 χρόνια ζωής έχει το ΚΚΕ, 90 χρόνια κατακόκκινα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δε θα υπογράψουμε δήλωση τώρα!


Μάρκος ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

Δικομματικός αποπροσανατολισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ πρέπει να εκπλαγούμε, επειδή η σύζυγος του Γιώργου Αλογοσκούφη φέρεται να είναι διευθυντικό στέλεχος θυγατρικής της «Ντόιτσε Τέλεκομ», που αγοράζει τον ΟΤΕ;

Ιδέα δεν είχαμε τι δουλειά κάνει. Πάντως, συμβασιούχος στον ΟΤΕ, καταδικασμένη να δουλεύει για 700 ευρώ σε καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κάτι μας έλεγε πως δε θα ήταν.

Φυσικά, από το ΠΑΣΟΚ έγινε η συγκεκριμένη καταγγελία και είναι βέβαιο ότι χαρήκανε στη Χαριλάου Τρικούπη για την ...αποκάλυψή τους.

Οχι, φυσικά, γιατί τους ενδιαφέρει το καλό της εθνικής οικονομίας, ούτε γιατί αγχώνονται για την καριέρα της συζύγου του Γ. Αλογοσκούφη.

Απλούστατα, βρήκαν μια θαυμάσια ευκαιρία να μεταθέσουν τη συζήτηση από εκεί που δεν τους συμφέρει.

Προτιμούν να ασχολούμαστε με αυτό, για να μην ασχοληθούμε με το ποιος είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

Γιατί απελευθέρωση σημαίνει ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο). Κι εκεί ακριβώς είναι που συμπίπτουν με την κυβέρνηση και θέλουν οπωσδήποτε να το καλύψουν.

Μόνο που όταν ξεπουλιέται η πλέον κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση της χώρας κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.

Είναι αυτονόητο πως γελάει ο κόσμος, όταν ακούει τον υπουργό Οικονομίας να λέει πως το ξεπούλημα πραγματοποιείται για το συμφέρον του Ελληνα πολίτη και για φθηνότερες υπηρεσίες.

Οπως γελάει και με τον Γ. Παπανδρέου, που δηλώνει πως «όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ανάκτησης του ελέγχου του Δημοσίου στον ΟΤΕ». (Εδώ, μάλιστα, γελάει και με τα δύο σκέλη της δήλωσης).

Δυστυχώς όμως, ακόμα περισσότερο γελάνε όσοι κερδοσκόπησαν και θα κερδοσκοπήσουν από αυτήν την ιστορία. Και είναι τόσο μεγάλο το ξεπούλημα, που φθάνει για να «φάνε» πολλοί Βγενόπουλοι...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ψεύτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ψεύτες της κακιάς ώρας, που δεν μπορούν να κρύψουν τη λύσσα τους με το ΟΧΙ του λαού της Ιρλανδίας και βγαίνουν και υποστηρίζουν πως η Ευρωσυνθήκη καταψηφίστηκε επειδή οι Ιρλανδοί εργάτες και αγρότες φοβήθηκαν πως θα «επιτρέπονταν οι αμβλώσεις». Ψεύτες, γιατί κρύβουν πως από την πρώτη στιγμή η καθολική Εκκλησία στην Ιρλανδία είχε ταχτεί υπέρ του ΝΑΙ. Ψεύτες, γιατί, ενώ το λένε και το ξαναλένε, δεν παρουσίασαν ούτε έναν Ιρλανδό που να λέει πως ψήφισε ΟΧΙ γι' αυτόν το λόγο. Ψεύτες, γιατί ακόμα και στις ελάχιστες φωτογραφίες που έχουν ξεφύγει από τα ελεγχόμενα ειδησεογραφικά πρακτορεία δε βλέπουμε ούτε ένα τέτοιο σύνθημα από τους υπερασπιστές του ΟΧΙ. Αντίθετα, βλέπουμε συνθήματα ενάντια στον ευρωστρατό, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην ανεργία, στην ακρίβεια, στους φόρους κλπ. Με την τακτική «αν η πραγματικότητα δε μας συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», δεν πρόκειται να αλλάξουν οι κατ' επάγγελμα ψεύτες το γεγονός του ΟΧΙ. Γεγονός, που ανοίγει δρόμους στο λαϊκό κίνημα κάθε χώρας - μέλους να παλέψει ενάντια στην Ευρωσυνθήκη - παραγγελία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και να διεκδικήσει, ταυτόχρονα, την κατάργηση της εξουσίας τους.

Και μας κλέβουν...

Ρωτήθηκε προχτές ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος αν στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνονται και τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα όπως η νέα επιδρομή των φόρων που προαναγγέλλεται με αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα και τσιγάρα, στα τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Και χωρίς κανένα δισταγμό, ο καθ' ύλην αρμόδιος για τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής υπουργός, αφού υποστήριξε πως αυτή η κυβέρνηση «έχει μειώσει σημαντικά τη φορολογία - και σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα - σε τέτοιο βαθμό που δεν το είχε τολμήσει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν», πρόσθεσε με νόημα: «Στόχος μας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι όλοι οι πολίτες να συναισθανθούν αυτό το οποίο η πλειοψηφία - πιστεύω - έχει ήδη, εδώ και χρόνια, κάνει πράξη. Να συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στα βάρη»!

Είναι ολοφάνερο πως οι κυβερνώντες δεν αρκούνται στο ότι με τις πολιτικές τους επιτρέπουν στο κράτος και τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες να μας κατακλέβουν (είτε με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, είτε με το ανεξέλεγκτο φούσκωμα των τιμών, είτε με άλλους τρόπους), αλλά μας ...δουλεύουν κι από πάνω.

... και μας δουλεύουν

Και μας δουλεύουν, γιατί την ώρα που υποστηρίζουν πως με την πολιτική τους συνέβαλαν στη «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών» ή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην 3ετία 2005-2008 που ο φόρος εισοδήματος (κυρίως των λαϊκών νοικοκυριών) αυξήθηκε κατά 31%, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκε μόλις ...3%! Εκτός από τους αυξημένους φόρους, οι εργαζόμενοι - μαζί με τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα - πληρώνουν και τα σπασμένα της αυξανόμενης κερδοσκοπικής ασυδοσίας των κεφαλαιοκρατών, αγοράζοντας μήνα με το μήνα όλο και πιο ακριβά τα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα πράγματα με την ακρίβεια, την υπερφορολόγηση και τα άλλα μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, δεν μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά, αφού και οι γαλάζιοι κυβερνώντες - όπως οι πράσινοι - αρνούνται να αντιμετωπίσουν τη γενεσιουργό αιτία αυτών των προβλημάτων, που είναι ο καπιταλισμός. Κι αυτό, γιατί η μηχανή λειτουργίας του κράτους σε συνθήκες καπιταλισμού - ανεξαρτήτως αν οι αγορές είναι λιγότερο ή περισσότερο ελεγχόμενες ή απελευθερωμένες και ανεξαρτήτως αν τα μονοπώλια είναι κρατικά ή ιδιωτικά - είναι κουρδισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με την αυξανόμενη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Από την άποψη αυτή, είναι πολύ εύστοχη η χτεσινή επισήμανση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα ότι «εδώ μόνο μια πολιτική ρήξης και ανατροπής μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις. Η ακρίβεια πρέπει να χτυπηθεί στην πηγή διαμόρφωσης του κέρδους. Και η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι το ζήτημα αυτό δεν το αγγίζουν».

Φασίνα με δικά τους μέσα...

Οπως καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), με έγγραφό της προς τον υφυπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη, σε δεκάδες Υπηρεσίες και Κλιμάκια «από τις αρχές της νέας χρονιάς, δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης καθαριότητα, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας και κατ' επέκταση και τα μέλη των οικογενειών τους να είναι εκτεθειμένοι σε πληθώρα ασθενειών». Για την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, φταίει η κατάργηση 134 θέσεων προσωπικού καθαριότητας, οι οποίοι σύντομα αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν. Ενώ στον προϋπολογισμό του 2008 δεν προβλέπεται κονδύλι για την ανανέωση συμβάσεων με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας. Αποτέλεσμα; Οι πυροσβέστες υποχρεώνονται, πέραν των άλλων καθηκόντων τους, να κάνουν μόνοι τους καθαριότητα. Και για όσους νομίζουν ότι ο κατήφορος της κυβέρνησης ακόμα και σε τέτοια ζητήματα έχει πάτο, ας μη βιαστούν. Γιατί, όπως καταγγέλλει η παράταξη, χάριν της εξοικονόμησης κονδυλίων, αναγκάζονται, μάλιστα, να αγοράζουν και μόνοι τους τα υλικά καθαριότητας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εντεταλμένοι των βιομηχάνων

Σε μια περίοδο κατά την οποία το λαϊκό εισόδημα συνθλίβεται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής κερδοφορίας από τη μια, και των αυξήσεων 1 ευρώ στους μισθούς από την άλλη, ΓΣΕΕ και ΣΕΒ προκαλούν πέρα από κάθε όριο την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Συναγωνίζονται μεταξύ τους, για το ποιος θα κερδίσει την πατρότητα της ιδέας να συζητηθεί το ζήτημα της ακρίβειας στο «Βήμα διαλόγου», που συνέστησαν οι εργατοπατέρες με τους βιομήχανους κατά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης του αίσχους. Πρόκειται για τακτική συγκάλυψης της βαθιά ταξικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας και ένα ακόμα μέσο ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μόλις ώρες μετά την πρόσκληση των βιομηχάνων να συζητηθεί το «κοινό» (!) πρόβλημα της ακρίβειας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να απαντήσει θετικά. Και όχι μόνον αυτό. Στην απάντησή της διεκδικεί για τον εαυτό της την πρωτοβουλία του «διαλόγου», ζητώντας να συμμετέχουν σ' αυτόν και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις! Υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία που προβάλλουν οι θύτες, επιχειρεί να τους αθωώσει στη συνείδηση των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ λειτουργεί απροκάλυπτα σαν εντεταλμένο όργανο των μεγαλοεργοδοτών και των κομμάτων που στηρίζουν την κερδοφορία τους. Γιατί μόνον αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει σ' εκείνη τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που πριν από δύο μήνες σφαγίασε τους μισθούς, υπογράφοντας την «αύξηση» του ενός ευρώ και τώρα πάει να βγάλει λάδι αυτούς που μονοπωλούν την αγορά και ευθύνονται για την ακρίβεια.

Η τακτική της ΓΣΕΕ αποτελεί μόνιμο και σταθερό αποκούμπι για το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που με τη στήριξη των εργατοπατέρων έχουν καταφέρει να επιβάλουν τον πυρήνα της αντιδραστικής τους πολιτικής στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, που η πολιτική της ακρίβειας τσακίζει κόκαλα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν τολμάει να αρθρώσει κουβέντα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Στον αντίποδα, υπονομεύει τους κλαδικούς αγώνες για την υπογραφή ικανοποιητικών Συμβάσεων, καλεί σε ανέξοδες κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως τα μποϊκοτάζ σε προϊόντα, προπαγανδίζει το ακίνδυνο αταξικό «καταναλωτικό κίνημα» και ζητάει από τους μεγαλοεργοδότες και μεγαλέμπορους να κατεβάσουν προσωρινά τις τιμές στα προϊόντα που μονοπωλιακά παράγουν και διακινούν για να περάσει η μπόρα της οξυμένης δυσαρέσκειας.

Αυτή η πλειοψηφία καμιά σχέση δεν έχει με τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα. Αποτελεί προέκταση στο συνδικαλιστικό κίνημα των μηχανισμών που έχουν στήσει οι εργοδότες και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις για να συγκαλύπτουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να εκτονώνουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Αυτήν την πλειοψηφία, και κατ' επέκταση το σύστημα που εξυπηρετεί, στηρίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας μερτικό στον εγκλωβισμό εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στις αξιώσεις των εργοδοτών. Είναι όλοι τους υπόλογοι για τους μισθούς των 572 ευρώ καθαρά. Είναι υπόλογοι για την απελευθέρωση της αγοράς στο πλαίσιο των τεσσάρων ελευθεριών του Μάαστριχτ, που έχει οδηγήσει στη μονοπώληση της παραγωγής και του εμπορίου, στην έκρηξη της ακρίβειας. Για όλους αυτούς, μια είναι η ενδεδειγμένη απάντηση: Αγώνας με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Μάχη σε όλα τα μέτωπα ενάντια στην καπιταλιστική κερδοφορία και την πολιτική που τη στηρίζει. Τσάκισμα αυτών των δυνάμεων στα συνδικάτα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ