Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κούβα βράβευσε τον Μίκη

Στιγμιότυπο από τη σεμνή εκδήλωση της βράβευσης από τον πρέσβη της Κούβας
Στιγμιότυπο από τη σεμνή εκδήλωση της βράβευσης από τον πρέσβη της Κούβας
Σε μια σεμνή τελετή που έγινε προχτές στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, η Κούβα με την απόφαση 59/2007 του Κρατικού Συμβουλίου, τίμησε τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Την παρασημοφόρηση έκανε ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Μίκης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, πάντα με συμβολή στον αγώνα για την ειρήνη και σήμερα στην πρώτη γραμμή στο κίνημα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών άδικα φυλακισμένων στις ΗΠΑ. Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν ως προσκεκλημένοι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Κώστας Τουμασάτος, γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, οικεία πρόσωπα του συνθέτη και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στη χώρα μας.

Στην απόφαση βράβευσης, που υπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού της Κούβας, Αμπελ Πρίετο Χιμένες, σημειώνεται: «Επιδίδεται η Διάκριση "Για τον Εθνικό Πολιτισμό" στον εξέχοντα Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για τη στενή σχέση φιλίας και αλληλεγγύης που έχει διατηρήσει με την Κουβανική Επανάσταση και για την κοινωνική δέσμευση υπεράσπισης των δίκαιων υποθέσεων της ανθρωπότητας που έχουν εμπνεύσει μεγάλο μέρος του εξαίρετου μουσικού του έργου».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ανταποδίδοντας την τιμή: «Είναι περιττό, νομίζω, να επαναλάβω το πόσο θαυμάζω και αγαπώ την Κούβα, το λαό της και τον υπέροχο ηγέτη σας και ακριβό μου φίλο Φιντέλ Κάστρο.

Μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά και την ίδια αγάπη για τον απλό λαό, την Ελευθερία, την αληθινή Δημοκρατία και την Ειρήνη.

Η Επανάσταση της Κούβας, το χτίσιμο της νέας κοινωνίας, η απίστευτη δύναμη του λαού σας και η αντίστασή του στα συνεχή χτυπήματα και στα εμπάργκο της ιμπεριαλιστικής Αμερικής αποτελούν φάρο για όλους τους λαούς που παλεύουν για την παγκόσμια ειρήνη, για ουσιαστικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα στις χώρες τους...».

Και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρέσβη: «Αγαπητέ σύντροφε, δε σας έφταναν οι άδικες και άνανδρες επιθέσεις και αποκλεισμοί των γερακιών της Ουάσιγκτον, έχετε να αντιμετωπίσετε και μια πελώρια προπαγάνδα πληρωμένη από γνωστούς κύκλους, που προσπαθεί να αμαυρώσει τον τίμιο, τον δίκαιο και τον ηρωικό σας αγώνα με οχετούς διαστρεβλώσεων, έχοντας ως επίκεντρο των επιθέσεων αυτών τον μεγάλο αγωνιστή, επαναστάτη και ουμανιστή Φιντέλ Κάστρο, που έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχη προσωπικότητα της σύγχρονης εποχής...

Εχουν οργανώσει ανοιχτά και ξεδιάντροπα πάνω από 200 δολοφονικές απόπειρες εναντίον του Φιντέλ. Και μόνο αυτό το στοιχείο νομίζω ότι δείχνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν καθαρά λαϊκό ηγέτη και μια αντιλαϊκή, αντιδραστική και απάνθρωπη εξουσία...».

Και ο Μίκης Θεοδωράκης κατέληξε: «Αυτή λοιπόν η ασύδοτη προκλητικότητα του ισχυρότερου σήμερα είναι νομίζω το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους τους λαούς της Γης και όλους τους άξιους ηγέτες τους.

Γιατί στο τέρμα των προκλήσεων αυτών υπάρχει η βία, ο πόλεμος και ο θάνατος. Και σ' αυτό θα πρέπει να αντισταθούμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις. Και τότε αυτή η Αντίσταση θα μας φέρει αυτόματα στο πλευρό της Κούβας και του Φιντέλ, γιατί υπήρξαν και είναι το πιο χειροπιαστό και μεγαλειώδες σύμβολο της ανθρωπότητας ενάντια στη βία μιας δύναμης που από την εποχή του Βιετνάμ αρέσκεται να ζει από τον φόβο, τον πόνο και τα δάκρυα των λαών της Γης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ