Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία για το φυσικό αέριο

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση των χρόνια διαφιλονικούμενων υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας έκαναν χτες οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας και Κίνας ανακοινώνοντας συμφωνία για την από κοινού ενεργειακή εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής Τσανσιάο (ή Σιρακάμπα στα γιαπωνέζικα).

Ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζε την εξέλιξη, που ήρθε μετά από παζάρια τεσσάρων ετών, σαν τέτοια που θα μετατρέψει τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας «σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας...». Αντίστοιχη ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη «υγιών και σταθερών σινο-ιαπωνικών σχέσεων».

Ωστόσο η χτεσινή συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια περιοχή Τσανσιάο (όπου υπάρχουν κάπου 97 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) δεν κλείνει οριστικά τις σινο-ιαπωνικές τριβές, καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές με πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που παραμένουν πιθανές εστίες έντασης στις διμερείς σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ