Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κίνημα πολιτικοποιημένο για ολομέτωπη αντεπίθεση, ρήξη και ανατροπή

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πλατεία Λιονταριών, στο Ηράκλειο Κρήτης

«Φέτος γιορτάζουμε πανηγυρικά τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας, αλλά και τα 40χρονα γενέθλια της ΚΝΕ. Αυτός ο απολογισμός μετατρέπεται σε ένα βαρύ φορτίο στην πλάτη μας. Κρινόμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα, πρώτοι εμείς πρέπει να γίνουμε απαιτητικοί και αυστηροί κριτές της σημερινής δράσης μας.

Καμία επανάπαυση, καμία υποτίμηση, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των αναγκών.

Ερχονται πολύ χειρότερα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην περιοχή. Ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας στο Ηράκλειο Κρήτης το περασμένο Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, στη συνέχεια, σημείωσε:

«Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης είχαν τη δική τους δυναμική. Ο ταξικός αντίπαλος ήταν πιο ευέλικτος, γιατί το ίδιο το σύστημα χρησιμοποιούσε και την πολιτική του καρότου, προκειμένου να ενσωματώσει το κίνημα, να το εκτρέψει σε ανώδυνους δρόμους. Ο ιμπεριαλισμός υπολόγιζε σοβαρά την επίδραση που ασκούσαν στη συνείδηση των λαών οι κοινωνικές κατακτήσεις στις χώρες του σοσιαλισμού.

Σήμερα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καταργούνται κατακτήσεις, η μόνη κοινωνική πολιτική είναι η διαχείριση της φτώχειας που και αυτή βέβαια δεν ξεπερνά τα όρια της προσβλητικής φιλανθρωπίας και της χορηγίας.


Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι τοπικοί ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δε φέρνουν μόνο το θάνατο και την καταστροφή, λειτουργούν τρομοκρατικά και για τους άλλους λαούς ως προειδοποίηση. Η καπιταλιστική εργοδοσία έχει κυριολεκτικά εξαχρειωθεί, αποθρασυνθεί προκλητικά, καθώς σήμερα είναι ακόμα πιο ελεύθερη από τις όποιες τυπικές δεσμεύσεις είχε επιβάλει το κίνημα.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε νέα προβλήματα, όπως τις συνέπειες στην κοινωνική συνείδηση, στην οργάνωση και την ενότητα της εργατικής τάξης από τις νέες εργασιακές σχέσεις, τα προγράμματα STAGE, τις ελαστικές μορφές. Νέα προβλήματα από τη στασιμότητα παραγωγής σε ορισμένους κλάδους της μεταποίησης. Εχουμε νέα προβλήματα που προκύπτουν από το ξεκλήρισμα ενός μεγάλου μέρους της μικρομεσαίας αγροτιάς. Από την εμφάνιση νέων ενδιάμεσων μικροαστικών στρωμάτων. Από τους νέους τρόπους εξαγοράς και ενσωμάτωσης με όχημα τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο εκβιασμός της απόλυσης, σε συνθήκες οξυμένης ανεργίας, κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τεράστια προβλήματα με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας.

Οι κοπέλες, οι νέες γυναίκες, για να βρουν κάποια κακοπληρωμένη δουλειά, πρέπει να δηλώσουν ότι τα επόμενα χρόνια δε σκέπτονται να αποκτήσουν παιδί».

Κίνημα που κατευθύνεται μεθοδικά και επιτελικά στη ρήξη και την ανατροπή


«Κυβέρνηση και εργοδοσία δε φοβούνται τους μεμονωμένους αγώνες. Δε φοβούνται όταν ένας κλάδος ζητά κάτι ιδιαίτερο γι' αυτόν, τονίζοντας ότι αυτός έχει περισσότερα προβλήματα από τους άλλους.

Δε φοβούνται τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που παζαρεύουν πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι αντί να αποκαλύπτουν τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Επομένως, δεν αρκούν οι αγώνες που έγιναν. Σήμερα, χρειάζεται ολομέτωπη αντεπίθεση, κίνημα πολιτικοποιημένο που εδράζεται στη συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, που αμφισβητεί το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τους υπηρέτες του. Κίνημα με άμεσους στόχους πάλης που κατευθύνεται όμως μεθοδικά και επιτελικά στη ρήξη και την ανατροπή. Μόνο έτσι μπορεί σήμερα να υπάρξει κάποιας μορφής αποτελεσματικότητα.

Πρώτη προϋπόθεση είναι να απαλλαγούν όσο γίνεται ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι από τις αυταπάτες ότι η ΝΔ είναι καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ, ή το ΠΑΣΟΚ καλύτερο από τη ΝΔ.

Τέλειωσε. Τα κόμματα αυτά μόνο τραγωδία μπορεί να φέρουν στο λαό είτε με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό είτε, στην πορεία, παραμερίσουν τις διαφορές τους για το ποιο από τα δύο θα είναι στο πηδάλιο, και αποφασίσουν να συνεργαστούν. Ολα είναι πιθανά, τίποτε δεν αποκλείεται.

Στην ανούσια και κενή, αλλά συνάμα επικίνδυνη, αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα προστέθηκε μια άλλη ανούσια αντιπαράθεση, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΝ, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Πολύφερνη νύφη ο ΣΥΝ για την αναπαλαίωση του δικομματισμού, για την εναλλαγή του με το διπολισμό.

Το ΠΑΣΟΚ άλλοτε ερωτοτροπεί με τον ΣΥΝ, άλλοτε τον οικτίρει. Ο ΣΥΝ άλλοτε κάνει γλυκά μάτια στο ΠΑΣΟΚ, άλλοτε του τρίζει τα δόντια, συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πει τα πιο προσβλητικά λόγια για τη ΝΔ και προσωπικά για τον πρωθυπουργό και βασικούς υπουργούς.


Δεύτερη προϋπόθεση να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι από τις ελπίδες ή το δέος που τρέφουν απέναντι στην ΕΕ. Καμιά πειθαρχία στην ΕΕ, καμιά υποταγή.

Ενα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού πίστεψε στην προπαγάνδα ότι όσο πιο γρήγορα και υποτακτικά προσαρμόζονταν η Ελλάδα στην ΕΕ, τόσο πιο εύκολα θα γίνονταν τα πράγματα για τον ελληνικό λαό.

Η εργατική τάξη, η αγροτιά, τα μικρομάγαζα της Κρήτης έχουν πάθει πολλά και θα πάθουν ακόμα περισσότερα, εξαιτίας των αυταπατών για την τύχη μέσα στην ΕΕ, πράγμα βεβαίως που δεν είναι κρητικό προϊόν μόνο.

Παραπλάνησαν τα όποια προσωρινά αποτελέσματα έφερναν τα Μεσογειακά Προγράμματα, ή η δήθεν ατμομηχανή του τουρισμού για το νησί. Παραπλάνησαν οι κοινοτικές επιδοτήσεις.

Πακτωλός κοινοτικών ποσών μπήκε στη χώρα, είναι αλήθεια, για ποιο σκοπό; Να προετοιμάσει το έδαφος για το ξεκλήρισμα του μεγαλύτερου μέρους της μικρομεσαίας αγροτιάς, για την εκτόπιση ενός σημαντικού αριθμού μικρών επιχειρήσεων. Για εξαγορές και συγχωνεύσεις, εξαγορά συνειδήσεων, για τους μηχανισμούς κρατικής καταστολής. Για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και αλλού.

Πακτωλός επιδοτήσεων για να θάβονται προϊόντα στις χωματερές, να επιβληθούν οι ποσοστώσεις, να υποταχθεί ο μικρός αλιευτής παραγωγός στην καπιταλιστική ιχθυοκαπιταλιστική επιχείρηση. Ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ δεν μπήκε στην Ελλάδα από τα ταμεία της Κοινότητας και των μονοπωλίων, χωρίς όρους και βαριές δεσμεύσεις.

Το χρήμα που μπαίνει και σήμερα στην Ελλάδα έρχεται για να εξαγοράσει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και να αυξήσει την κερδοφορία σε βάρος των εργαζομένων, για να κάνει την Ελλάδα εφαλτήριο, για να απλωθεί σε νέες αγορές, σε βάρος γειτονικών και άλλων λαών.

Χρήμα βγαίνει από την Ελλάδα με εξαγωγή κεφαλαίων από Ελληνες επιχειρηματίες, που χωρίς καμία τύψη συνείδησης απολύουν και μετακομίζουν στο εξωτερικό για ακόμα περισσότερα κέρδη, για πιο στυγνή εκμετάλλευση των εκεί εργαζομένων».

Τα οράματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για την ΕΕ δεν είναι του λαού, είναι των μονοπωλίων και όχι των εργαζομένων

«Η ΝΔ οραματίζεται μια Ελλάδα ισχυρή στη νοτιανατολική Ευρώπη και ευχαρίστως πουλά ό,τι έχει απομείνει από τις ιδιωτικοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είτε ευοδωθεί το όραμα της ΝΔ είτε όχι, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Ελληνας εργάτης, ο Ελληνας αγρότης, ο Ελληνας αυτοαπασχολούμενος. Το δήθεν όραμα του ΠΑΣΟΚ για μια Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα το γευτήκαμε στα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Σκορπίσανε και τα δύο κόμματα, χωρίς ίχνος ντροπής, ελπίδες σε ένα μέρος της αγροτιάς, σε νέους αγρότες και σε νέες αγρότισσες ότι δεν πειράζει που διώχνονται από τη γη τους, την παραγωγή τους, από τα χωριά τους, γιατί υπάρχει η εναλλακτική λύση του αγροτοτουρισμού, του γυναικείου συνεταιρισμού. Καμία από αυτές τις τάχα λύσεις δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό εισόδημα που θα μπορούσε να βγει από μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική. Οσο για τον ΣΥΝ, βασιλικότερος του βασιλέως όσον αφορά την ευρω-λαγνεία, πιστός οπαδός της ΚΑΠ.

Ηδη ζούμε το μεγάλο πρόβλημα, το διπλό, των αθρόων εισαγωγών προϊόντων που τα παράγουν διεθνικά μεγαθήρια, προϊόντα μολυσμένα, καρκινογόνα, μεταλλαγμένα. Εχουμε πάψει πια να ξέρουμε τι τρώμε.

Τα τελευταία χρόνια, χαϊδεύουν τα αυτιά των Κρητών με την προβολή της μεσογειακής και ιδιαίτερα της κρητικής διατροφής. Από αυτήν την προπαγανδιστική εκστρατεία δεν πρόκειται να βελτιωθεί η θέση της αγροτιάς, των φτωχών αγροτών που υποφέρουν. Μονοπώλια και μόνο μονοπώλια θα καταλάβουν και τον τομέα αυτό.

Ο,τι αναπτύσσεται δυναμικά σ' αυτόν τον τόπο φέρνει κέρδη για τους λίγους, βάσανα στην τσέπη και στην υγεία του λαού».

Ο εχθρός του λαού είναι γνωστός και πολυπλόκαμος

«Ναι, η ΝΔ είναι εχθρική κυβέρνηση για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ναι, η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Η καπιταλιστική εργοδοσία, τα μονοπώλια, από τη φύση τους είναι ο μεγάλος εχθρός του λαού. Εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα να διαχωρίζουμε τους επιχειρηματίες σε τίμιους και διαφανείς, σε κλέφτες και άτιμους, σε καλούς και κακούς, όπως έκανε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, όπως κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ που είναι στην αντιπολίτευση.

Εμείς δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ΣΥΝ που βλέπει το δέντρο και δε βλέπει το δάσος της ταξικής πολιτικής. Που δε βλέπει αστική τάξη παρά μια τάξη κάποιων κλεπτών.

Εμείς θα είμαστε στην αντιπολίτευση όσο ο λαός θα είναι στην αντιπολίτευση. Δε θα πέσουμε στην παγίδα ή στη μόδα του κυβερνητισμού, όσο στην εξουσία βρίσκεται η αστική τάξη και τα κόμματά της.

Απεχθανόμαστε τα μεγάλα και ψεύτικα λόγια της ΝΔ, αλλά και την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Ξαφνικά, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, που υπέγραψαν μαζί με τη ΝΔ την απελευθέρωση αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που προϋποθέτουν την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, ανακάλυψαν ότι ο ΟΤΕ βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, και μάλιστα με εικόνες και επιχειρήματα που μας φέρνουν πίσω την περίοδο που ετοιμαζόταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλήθεια, γιατί δεν κάνουν καμία αυτοκριτική για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε γερμανική εταιρεία, ενώ το αεροδρόμιο στα Σπάτα ανήκει στη "Χόχτιφ", ενώ το πολυεθνικό κεφάλαιο έχει σημαντικά μερίδια σε επιχειρήσεις; Σε απόσταση αναπνοής είμαστε από την πώληση των κερδοφόρων αεροδρομίων, των λιμανιών, άλλων βασικών υποδομών της χώρας. Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο ο ΟΤΕ, αλλά είναι ένα μέσα σε πολλά άλλα.

Το θέμα για μας είναι η ιδιωτικοποίηση και όχι η χώρα καταγωγής του αγοραστή, του αφεντικού.

Τέτοια κοροϊδία από το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να περάσει με το επιχείρημα του λεγόμενου εθνικού ελέγχου, όπως δεν πρέπει να περάσει η κοροϊδία του ΣΥΝ για ΟΤΕ ελληνικό τάχα του 51%».

Το πρόβλημα της Παιδείας

«Ο Νεοδημοκρατικός εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων και ΤΕΙ ένα και μόνο στόχο έχει: αποσκοπεί τα πανεπιστήμια να προσφέρουν αφειδώς επιστημονική κάλυψη σε καθετί που ωφελεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων, το αστικό πολιτικό σύστημα, σε κάθε τι που χειραγωγεί τη συνείδηση των νέων ανθρώπων.

Υπάρχουν πανεπιστημιακοί και πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι και διανοούμενοι. Ενα μεγάλο μέρος των καθηγητών, βεβαίως όχι όλοι, είναι διασυνδεδεμένοι με μονοπωλιακά συγκροτήματα. Είναι, παράλληλα, στελέχη Διοικητικών Συμβουλίων ιδιωτικών εταιρειών και κρατικών οργανισμών. Υπάρχουν οι καθηγητές - μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν ήδη εγκαταστήσει μέσα στα Ιδρύματα "βιομηχανίες" παραγωγής καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των επιστημονικών ανακαλύψεων, για να πλουτίζουν από τη μαύρη εργασία των συμβασιούχων ερευνητών και μεταπτυχιακών αυτοί προσωπικά και οι πολυεθνικές. Καθηγητές που διαχειρίζονται εργολαβικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή προσδοκούν κέρδη από τη γενίκευση των διδάκτρων, των μεταπτυχιακών, των προγραμμάτων διά βίου μάθησης κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ φέρνει βαριές ευθύνες, γιατί ως κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ, στη νομιμοποίηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Είναι αφερέγγυα δύναμη μιας αφερέγγυας και αποπροσανατολιστικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστές ευθύνες έχει ο ΣΥΝ, γιατί με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη και το άγχος του κυβερνητισμού καλλιεργεί και σιγοντάρει τυχοδιωκτικές ενέργειες που διαλύουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, την ίδια ώρα που η επίσημη γραμμή του βρίσκεται στη λογική των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και στα θέματα της Παιδείας.

Απευθυνόμαστε σε εκείνους τους πανεπιστημιακούς, που προσηλωμένοι στη διδασκαλία και την επιστήμη τους και όχι στους νέους επιχειρηματικούς κανόνες, αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό τους από τις επιχορηγήσεις για επιστημονική έρευνα.

Σε όλα εκείνα τα μέλη ΔΕΠ που δεν ανήκουν, ούτε φιλοδοξούν να ενταχθούν, στα ανώτερα στρώματα της νέας επιχειρηματικής πανεπιστημιακής ιεραρχίας.

Στα μέλη ΔΕΠ που θέλουν η επιστήμη και οι επιστήμονες να κατακτήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, για την απαλλαγή της ανθρώπινης ζωής από το μόχθο, τις στερήσεις, την άγνοια, τις προλήψεις.

Να συσπειρωθούν σε μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα για μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία με όρους αντίστασης στις κοινοτικές οδηγίες και στην κυβερνητική πολιτική».

«Αργά ή γρήγορα - υπογράμμισε ακολούθως η ομιλήτρια - η εργατική τάξη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων θα βρεθούν μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα: Υποταγή ή Ρήξη, Ενσωμάτωση ή Ανατροπή.

Καλούμε τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία να ξεκινήσουμε μια μεγάλη υπεύθυνη προσπάθεια, για να φύγουν από τη μέση φιλοεργοδοτικές, φιλοκυβερνητικές, φιλοενωσιακές πλειοψηφίες που επικρατούν στα κεντρικά και βασικά όργανα του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων. Γαλάζιοι, πράσινοι εργατοπατέρες, στελέχη της ροζ ανανέωσης που έχουν γίνει "πασπαρτού".

Να στρώσουμε το δρόμο της συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, των κινημάτων των γυναικών και της νεολαίας, όλων των κινημάτων που θίγουν οι συνέπειες από τη δράση των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις».

Δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας

«Μπροστά στον ελληνικό λαό υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία, ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, είναι τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο άλλος δρόμος είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, η συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και την ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στη λαϊκή εξουσία, στην οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας.

Προτείνουμε τη συγκρότηση Συμμαχίας πάνω σε ένα σύγχρονο προγραμματικό πλαίσιο αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης, που παίρνει υπόψη ό,τι συμβαίνει από τις αρχές της 10ετίας του '90.

Στην πορεία αυτού του δρόμου παλεύουμε ασταμάτητα για άμεσες κατακτήσεις των εργαζομένων, που μειώνουν την οξύτητα των προβλημάτων, που ανακουφίζουν. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα που δεν έχουμε διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα.

Διεκδικούμε:

  • Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
  • Ελεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απ' όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γι' απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία.

Σήμερα, σε κάθε τόπο δουλειάς, στο χωράφι και τη γειτονιά πρέπει να ξεκινήσει ένας σχεδιασμένος επιτελικά και με προοπτική αγώνας για δωρεάν σύγχρονη υγεία, πρόληψη και πρόνοια, για φθηνή και υγιεινή διατροφή.

Ανάμεσα στα πιο βασικά αιτήματα πρέπει να είναι επίσης αιτήματα για ελεύθερο χρόνο, προσιτές διακοπές ένα μήνα το χρόνο, επίδομα άδειας ενός μηνός. Ειδικά μέτρα για διακοπές και κοινωνικό τουρισμό των νέων. Για μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών. Ο,τι βοηθά τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των εργαζομένων».

Βασικό το αίτημα για Σύγχρονο Κέντρο Υγείας

«Να συναντηθούν όλα τα κινήματα, κάτω στη βάση πριν απ' όλα, με κεντρικό ζήτημα τη διεκδίκηση του πιο βασικού αιτήματος που αφορά την πρόληψη, την πρόνοια, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με επίκεντρο τη διεκδίκηση σύγχρονου Κέντρου Υγείας.

Το Κέντρο Υγείας στη δική μας πρόταση, που στέκεται σταθερά στη δημόσια σύγχρονη και δωρεάν Υγεία και στην κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας:

-- Αποτελεί το κέντρο, όπου εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης της υγείας των εργαζομένων. Εφημερεύει σε 24ωρη βάση. Εχει κινητή μονάδα για έκτακτα περιστατικά πλήρως εξοπλισμένη, στελεχωμένη με γιατρούς, νοσηλευτές και διαθέτει επαρκή αριθμό ασθενοφόρων. Λειτουργεί φαρμακείο μέσα σ' αυτό και στα παραρτήματά του, για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα.

-- Εχει όλες τις βασικές ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες, όπως γενικούς γιατρούς, παθολόγους, γιατρούς Εργασίας, κοινωνικής ιατρικής, ψυχολόγους, οδοντογιατρούς, οδοντοτεχνίτες, νοσηλευτές, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ.

-- Ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος αποτελούν βασικό μοχλό λειτουργίας και σύνδεσης του ΚΥ με την οικογένεια.

-- Δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μέσω των υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής που διαθέτει.

-- Εφαρμόζει προγράμματα προγεννητικού ελέγχου, οικογενειακού προγραμματισμού και στήριξης των οικογενειών με ανάπηρο παιδί.

-- Εφαρμόζει προγράμματα για βοήθεια και νοσηλεία στο σπίτι για ηλικιωμένους, ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες.

-- Συνδέεται με όλους τους εργασιακούς χώρους της περιοχής ευθύνης του ΚΥ, ή δημιουργεί παράρτημα π.χ. σε μεγάλους εργασιακούς χώρους».

Η εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας

«Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στο σημερινό κόσμο, στα σημερινά προβλήματα που ζούμε στη χώρα μας, στο αύριο που μας επιφυλάσσουν, παρά μόνο ο σοσιαλισμός. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι να αναπτύξουμε τη θέση αυτή, παίρνοντας υπόψη όλες τις εμπειρίες και τα σημαντικά διδάγματα που βγαίνουν από την πρώτη και γι' αυτό πρωτόγνωρη εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα. Δεν παραιτούμαστε από αυτήν την προοπτική. Ωστόσο, δεν απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, δε θέτουμε το ζήτημα αυτό ως όρο για κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δε φοβόμαστε τους αναγκαίους συμβιβασμούς όταν αυτοί δίνουν δύναμη στο κίνημα και υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, όταν βοηθάνε την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Προσδιορίζουμε μάλιστα πώς μπορεί να συμφωνηθεί ο συμβιβασμός. Ο όρος λαϊκή εξουσία και οικονομία είναι η κατάλληλη λύση, που επιτρέπει συνύπαρξη και κοινή δράση όλων εκείνων που θέλουν ριζική αλλαγή, όμως δεν την ταυτίζουν με το σοσιαλισμό, έχουν διαφορετική με εμάς αντίληψη για το πώς θα πάμε στο σοσιαλισμό.

Η συμμαχία εδράζεται στο κοινωνικό επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην εργατική τάξη, τα φτωχά μεσαία στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά.

Πολιτικές δυνάμεις διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε μια τέτοια γραμμή δεν υπάρχουν σήμερα. Δεν είναι δική μας ευθύνη αυτό. Δική μας ευθύνη είναι να συμβάλουμε σε ανακατατάξεις, σε διεργασίες, ώστε απελευθερωμένες από τα άλλα κόμματα ιδιαίτερα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λαϊκές δυνάμεις, να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε εκείνους που ένιωσαν έλξη και έδειξαν εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ με βάση τις διακηρύξεις του της 3ης Σεπτέμβρη. Σε εκείνους που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του που άρχιζαν από την κατάργηση της ιδιωτικής Παιδείας, και έφθαναν μέχρι το δημοψήφισμα για την ΕΟΚ και το διώξιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Στους αριστερούς που δε θέλουν να χρησιμοποιηθούν για τις συναινετικές κυβερνήσεις συνεργασίας, να γίνουν στήριγμα στην αναπαλαίωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Η Ελλάδα, παρά τα σοβαρά έως και καταστροφικά πλήγματα που έχει δεχτεί σε ορισμένους τομείς, εξαιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να διαμορφώσει και να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη λαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε σύγκριση με το παρελθόν, πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.

Διαθέτει αξιόλογες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Εχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές απαιτήσεις, αλλά και το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει ικανότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών».

Η πρόταση είναι ρεαλιστική γιατί συμφέρει το λαό, υπηρετεί τον εργαζόμενο

«Η επιλογή είναι μία: Η αλλαγή των ξεπερασμένων ιστορικά σχέσεων που υπάρχουν στην παραγωγή και εμποδίζουν πια ασφυκτικά την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Απαιτείται η κοινωνικοποίηση τουλάχιστον των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στους παρακάτω τομείς:

Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ορυκτός πλούτος, ορυχεία, βιομηχανίες, ύδρευση, μεταφορές. Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, του συστήματος συγκέντρωσης, διοχέτευσης και διαχείρισης υλικών πόρων. Του εξωτερικού εμπορίου, του συγκεντρωμένο δικτύου του εσωτερικού εμπορίου. Του τομέα της λαϊκής στέγης. Της έρευνας και της δημοκρατικής πληροφόρησης του λαού.

Απαιτείται αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Εκπαίδευσης, Υγείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης.

Εκτιμάμε ότι μπορεί να υπάρξουν τομείς που να μη συμπεριληφθούν στην πανεθνική πλήρη, καθολική κοινωνικοποίηση. Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα μπορεί να συγκροτηθεί ο τομέας του παραγωγικού συνεταιρισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή. Η ένταξη στους συνεταιρισμούς θα κατανοείται ως συμφέρουσα επιλογή, με βάση την εμπειρία που υπάρχει από τον κλοιό των μονοπωλίων.

Τόσο ο κοινωνικοποιημένος, όσο και ο συνεταιριστικός τομέας, γενικότερα η παραγωγή και κατανομή πρέπει να ενταχθούν σε έναν κεντρικό πανεθνικό οικονομικό μηχανισμό σχεδιασμού και διεύθυνσης, ώστε να κινητοποιούνται όλα τα μέσα παραγωγής και το εργατικό δυναμικό, να αξιοποιείται κάθε δυνατή οικονομική διεθνής συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Θα προστατεύεται η εγχώρια παραγωγή και τα συμφέροντα των εργαζομένων από τις όποιες συνέπειες προκύπτουν από τις ανάγκες του εξωτερικού εμπορίου.

Ο κεντρικός σχεδιασμός χρειάζεται για να διαμορφώνει στρατηγικούς στόχους και επιλογές, να ιεραρχεί κλάδους και τομείς, να καθορίζει πού θα συγκεντρώσει περισσότερες δυνάμεις και μέσα. Η υλοποίηση του προγραμματισμού απαιτεί και καταμερισμό κατά κλάδο και περιοχή, και πρώτα απ' όλα εργατικό έλεγχο στη διεύθυνση της κάθε παραγωγικής μονάδας και υπηρεσίας, σε κάθε όργανο διοίκησης.

Η κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη της κοινωνίας δεν είναι μια έμπνευση ή ιδέα των κομμουνιστών. Είναι ανάγκη που πηγάζει από τις σημερινές απαιτήσεις, πριν από όλα του ανθρώπου που είναι η πρώτη παραγωγική δύναμη. Επιβάλλεται από την ανάγκη να ικανοποιούνται οι διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Το επιβάλλει η ανάγκη να εξελίσσονται τα μέσα παραγωγής, να αναπτύσσεται η επιστήμη και τεχνολογία για το όφελος του λαού.

Η λαϊκή εξουσία προωθεί διακρατικές - εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμφωνίες για αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.

Από τα πρώτα της βήματα η λαϊκή εξουσία θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη εσωτερική και διεθνή αντίδραση. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στα κράτη - μέλη.

Η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι αναπόφευκτη με στόχο την αυτοδύναμη φιλολαϊκή ανάπτυξη και τη συνεργασία που ωφελεί το λαό.

Διαφωνούμε με εκείνους που για πολιτικούς λόγους ή από φόβο και δειλία καλλιεργούν την άποψη ότι αναπόφευκτα η Ελλάδα θα είναι μόνη ή δε θα είναι σε θέση να χειριστεί το ζήτημα.

Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, γιατί συμφέρει το λαό, υπηρετεί τον εργαζόμενο.

Είναι πρόταση που μπορεί να την επιβάλει η αποφασισμένη λαϊκή πλειοψηφία.

Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα, μαζί μας, σε κοινή δράση, χωρίς να σας ζητάει κανείς να παραιτηθείτε από τις ιδιαίτερες απόψεις σας. Αύριο θα είναι τα πράγματα καλύτερα.

Ολοι εσείς που βρίσκεστε εδώ, αλλά και χιλιάδες άλλοι σε όλη την Ελλάδα είστε η δύναμη του Κόμματος. Το στηρίξατε σε δύσκολες ώρες, κρατήσαμε όλοι μαζί την ελπίδα και την προοπτική ζωντανή. Σας καλούμε να δώσετε νέες δυνάμεις, μεγαλύτερη προσφορά, να αναπτύξετε πρωτοβουλίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφάσκουν και κοροϊδεύουν(2012-04-24 00:00:00.0)
«Ολοι μαζί»;...(2012-03-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-04-30 00:00:00.0)
Εμπιστευθείτε μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη(2009-04-10 00:00:00.0)
Οι υποκριτικές «ανησυχίες» του ΣΥΝ για το περιβάλλον(2007-04-14 00:00:00.0)
Γιατί πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ(2004-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ