Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενοχλήθηκαν

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην παραλία του Αγίου Κοσμά (Ελληνικό) πραγματοποιήθηκε στις 25/05/08 συγκέντρωση από το Δήμο Ελληνικού, προκειμένου να αποδεσμευτεί ο χώρος της παραλίας, από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τον εκμεταλλεύονται και να παραδοθεί η παραλία ελεύθερη για δωρεάν χρήση στο λαό.

Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε η βουλευτής και Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βέρα Νικολαΐδου, η οποία τόνισε: Το ΚΚΕ παλεύει για ανοιχτές ακτές, ελεύθερες και δωρεάν για το λαό, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτές από ιδιώτες. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση όλων των ακτών για το λαό και τους εργαζόμενους για να μπορούν να πηγαίνουν στη θάλασσα, να ξεκουράζονται και να ψυχαγωγούνται χωρίς να πλουτίζουν οι ιδιώτες σε βάρος τους. Να απελευθερωθούν οι ακτές από κάθε δραστηριότητα που βρίσκεται σε αντίθεση με την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και τον αθλητισμό.

Κατήγγειλε, επίσης, τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων παραχώρησαν τις παραλίες και τα έργα που έγιναν πάνω σε αυτές σε ιδιώτες.

Φαίνεται, όμως, ότι οι θέσεις αυτές του ΚΚΕ ενόχλησαν πολύ όχι μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τις παραλίες αλλά και συγκροτήματα των ΜΜΕ (ακόμη και την ΕΡΤ), γι' αυτό και εξαφάνισαν τις θέσεις του ΚΚΕ από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά τους μέσα.

Σε θολά και «ανθυγιεινά» νερά

Η προσπάθεια του ΣΥΝ να προσφέρει υπηρεσίες και στο ληστή και στο χωροφύλακα αντανακλάται και στις προτάσεις του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως αυτές καταγράφονται στη διακήρυξη του Ενωτικού Ψηφοδελτίου - που στηρίζει η παράταξή του «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» (ΑΕΓ) μαζί με την «Αριστερή Κίνηση Υγειονομικών» και Ανένταχτους - για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στις 1-2 Ιουνίου. Η μόνη αναφορά της διακήρυξης για την ΠΦΥ είναι ότι «το υπό "δημόσια διαβούλευση" νομοσχέδιο για την ΠΦΥ ανοίγει την όρεξη στους μεγάλους ομίλους υγείας, ενώ αποτελεί μέγιστη επιβουλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς και τους γιατρούς του ΙΚΑ». Το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο δε διατυπώνει καμία πρόταση για την ΠΦΥ, την ίδια ώρα που ο ΣΥΝ έχει ήδη αποδεχτεί τη συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε κάθε βαθμίδα της Υγείας.

Στην προσπάθειά του μάλιστα να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά, το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο υποστηρίζει ότι πρότεινε την κοινή κάθοδο των «παρατάξεων της Αριστεράς», κατηγορεί τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) για «αδιέξοδη εμμονή» και την καταγγέλλει για «παραποίηση θέσεων και ανακρίβειες» απέναντι στην ΑΕΓ. Κι όλα αυτά όταν η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί την ψήφο των γιατρών προτείνοντας αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δημιουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις και στην ύπαιθρο και Κέντρων Αποκατάστασης, ενταγμένων στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Θέσεις κρυστάλλινες, που δεν «κολλάνε» σε καμιά λογική διαχείρισης στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου και της πολιτικής που παραδίδει την Υγεία στους ιδιώτες.

Οι «καλές» και οι «κακές» υποκλοπές

Τίποτα δε γνώριζε η κυβέρνηση για τις υποκλοπές που έκανε σε βάρος στελεχών της και Γερμανών δημοσιογράφων η «Ντόιτσε Τέλεκομ», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ακόμα και αν έτσι έχουν τα πράγματα, υπάρχει κανένας που να αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρούσε στη συμφωνία παράδοσης του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία επειδή έκανε υποκλοπές; Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Η κατασκοπευτική δράση της «Ντόιτσε Τέλεκομ» μάλλον στα «συν» της εταιρείας καταγράφεται. Ακριβώς γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει καταδειχτεί και από τη γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, συνεργάζεται άριστα με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να φακελώνει χιλιάδες «υπόπτους». Επιπλέον ο «ελληνικός» ΟΤΕ κάθε άλλο από αθώος μπορεί να θεωρηθεί, ενώ πάντα ήταν εκτός οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι το μαζικό φακέλωμα αποτελεί απόφαση της ΕΕ και όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι υποχρεωμένες να κρατάνε «αρχείο» για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και με κινητά, για τα e-mail κοκ. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία για τις «κακές» και «καλές» εταιρείες που κάνουν ή όχι υποκλοπές.

Τα δάση σε... ιδιώτες!

Θα περίμενε κανείς κάποια άμεση αντίδραση της κυβέρνησης σχετικά με την αποκάλυψη του Κυριακάτικου «Ρ», σύμφωνα με την οποία η δασική πολιτική, η προστασία και διαχείριση των δασών, - βασική και συνταγματική υποχρέωση του κράτους - ανατίθεται ουσιαστικά σε ιδιώτες, μέσω «μνημονίου συνεργασίας» που υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της «μη κυβερνητικής οργάνωσης» WWF - Ελλάς. Μάταια, όμως. Γεγονός που αυξάνει τους φόβους μας ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης δεν αποτελεί παρά τη συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, οι οποίες άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για την εμπορευματοποίηση του δημόσιου δασικού μας πλούτου σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο «μνημόνιο συνεργασίας», η ιδιωτική, και συνάπτουσα επιχειρηματικές συμφωνίες, αυτή «μη κυβερνητική οργάνωση», αναλαμβάνει όλους τους τομείς δασοπροστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης των δασών, αφού: Αυτή θα διατυπώσει «συνολική πρόταση για την αναδόμηση του συστήματος δασοπροστασίας», «προτάσεις για τη διαχείριση και δασική αποκατάσταση των καμένων περιοχών», ενώ θα παρέχει επιστημονική υποστήριξη «σε θέματα σχεδιασμού μέτρων πολιτικής για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον»! Αυτή θα οργανώσει την «καταγραφή της δασοκάλυψης και των χρήσεων γης της χώρας». Αυτή θα δημιουργήσει «βάσεις δεδομένων» για το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Αυτή θα υποδείξει ακόμη και τι είδους δέντρα θα πρέπει να φυτέψουμε!

Κι όλα αυτά βέβαια με το αζημίωτο. Καθώς το μνημόνιο, της δίδει και την απαραίτητη χρηματοδότηση, από τα ταμεία του υπουργείου. Ουσιαστικά στη συγκεκριμένη ΜΚΟ ανατίθεται η διαχείριση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού που κατευθύνονται στον τομέα των δασών και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τη δασοπροστασία. Η WWF μάλιστα, εκτός αυτού, χρηματοδοτείται πολλαπλώς και από άλλους έμμεσους τρόπους που περιγράφονται στο μνημόνιο. Με τη διατήρηση και εμπορική εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων από προγράμματα που ήδη θα έχει πληρώσει το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική βάση δεδομένων με το φυσικό περιβάλλον της χώρας...

Ο νέος αυτός κίνδυνος για την εμπορευματοποίηση των δασών είναι σαφής. Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από την υπογραφή του μνημονίου, την εμμονή της κυβέρνησης να οριοθετήσει τα δάση με μεθόδους που «εγγυώνται» αποχαρακτηρισμό έως και του 30% του δασικού πλούτου και άλλα μέτρα, αλλά και από την ίδια τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Η οποία σε περίοπτη θέση της ιστοσελίδας της αναφέρει ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος έχει την υποδομή, την τεχνογνωσία, αλλά και τη δύναμη να συμβάλλει δραστικά και εποικοδομητικά στην προστασία του περιβάλλοντος»! Κανείς, επομένως, δεν μπορεί να αποκλείσει πως η δράση που θα αναπτύξει στον τομέα των δασών - υποκαθιστώντας ουσιαστικά τις δημόσιες υπηρεσίες - δε θα διαμορφώνεται για δικό της όφελος ή στο όνομα κάποιων οικονομικών παραγόντων και χορηγών της, που θα επιδιώξουν να ανοίξουν νέους δρόμους κερδοφορίας στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης. Ο λαός, λοιπόν, έχει κάθε λόγο, όχι μόνο να ανησυχεί για το δημόσιο δασικό πλούτο και να βρίσκεται σε εγρήγορση για την απόκρουση των κάθε λογής δασοκτόνων επιθέσεων, αλλά να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής και της κατάργησης των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ τους, προκειμένου η διαχείριση των δασών να γίνει αποκλειστικά και μόνο λαϊκή υπόθεση.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Αποθρασύνονται και προκαλούν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η MIG του Βγενόπουλου παρουσιάζει φέτος αύξηση κερδών 268%. Κι ο πρόεδρός της διαπρέπει στο σπορ της κατάθεσης αγωγών.

Τα κέρδη των τραπεζών στην Ελλάδα, είναι αντίστοιχου επιπέδου, 200% - 300% και αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με τους τραπεζοϋπάλληλους.

Λογικό το συμπέρασμα, πως το κεφάλαιο όσο περισσότερο κερδίζει τόσο περισσότερο αποθρασύνεται και προκαλεί...

Αυτά για τους οπαδούς του «κοινωνικού εταιρισμού» κάθε απόχρωσης και τους θιασώτες των «κοινωνικών διαλόγων».

Εκείνους που μας λένε πως μπορούμε να ζούμε όλοι καλά και «μονιασμένοι», αρκεί οι εταιρείες να είναι «ανταγωνιστικές».

Κι όσους το προεκτείνουν το πράγμα, φθάνοντας στο σημείο να λένε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν «πράσινη» και «κοινωνική» πολιτική.

ΟΧΙ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ η κυβέρνηση και η «απελευθέρωση της αγοράς» που έχει θεσμοθετήσει για την ακρίβεια.

Εμείς φταίμε που δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, που δεν οργανωνόμαστε να κάνουμε «μποϊκοτάζ» στα προϊόντα...

Το ακούμε κι αυτό τελευταία από τα μέσα ενημέρωσης και ιδίως τα φιλοκυβερνητικά. Λες και η ακρίβεια είναι υπόθεση του καταναλωτή.

Κατ' αρχήν ξεχνάνε το... υποχρεωτικό «μποϊκοτάζ» που κάνει ο Ελληνας, όταν ο μισθός του δε φθάνει για τίποτε.

Το δεύτερο που ξεχνάνε (ακόμη περισσότερο) είναι πως ο εργαζόμενος δεν είναι «καταναλωτής» με δικαιώματα.

Είναι άνθρωπος με δικαιώματα και μάλιστα με το μεγαλύτερο δικαίωμα: Αυτό που του δίνει η παραγωγή των αγαθών, που γίνεται από το δικό του κόπο!

Οσο για τις «αγορές» τους, τις «απελευθερωμένες», αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν μπορούν ούτε τα στοιχειώδη να διασφαλίσουν.

Αντίθετα, προσπαθούν να δημιουργήσουν όντα που θα μπορούν να τους πουλάνε ό,τι θέλουν (π.χ. ορυκτέλαια), όπως θέλουν και ό,τι ώρα θέλουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Διαρκές έγκλημα και υπαίτιοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποια ήταν η «πηγή» νόθευσης του ηλιέλαιου; Γιατί τόσες βδομάδες μετά δεν έχει εντοπιστεί ο μηχανισμός της νόθευσης; Το γεγονός αυτό και μόνο δεν αποδεικνύει περίτρανα το πόσο ανυπεράσπιστα είναι τα λαϊκά στρώματα απέναντι στα καρτέλ και τα μονοπώλια αλλά και πόσο διαλυμένοι είναι οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου; Και ακόμα: Πόσοι τόνοι μολυσμένου ηλιέλαιου εισήχθησαν, πόσοι καταναλώθηκαν; Πώς οι δεσμευμένες ποσότητες ηλιελαίου δε θα διοχετευτούν στην αγορά από τη στιγμή που η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τα «όρια επικινδυνότητας» της ΕΕ; Ο εντοπισμός χιλιάδων τόνων ηλιέλαιου στα τυποποιητήρια της Μεσσηνίας δεν υποδηλώνει ότι γίνεται νόθευση ελαιόλαδου με ηλιέλαιο «κάτω από τη μύτη» των αρχών; Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει ό,τι μπορεί για να ρίξει στάχτη στα μάτια ή καλύτερα νοθευμένο ηλιέλαιο στα πιάτα των καταναλωτών, αλλά τίποτα δεν παραγράφει τις ευθύνες της για το διαρκές έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Στους ηθικούς αυτουργούς και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξαν διάπλατα το δρόμο στα καρτέλ και διέλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να εμφανίζονται τιμητές και «αθώοι του αίματος».

Με δικά τους λόγια...

Πριν από λίγες μέρες ο Α. Τσίπρας πήγε στον πάγκο που πουλούσε το βιβλίο της κ. Ρεπούση για την ιστορία και φωτογραφήθηκε με το βιβλίο στέλνοντας μήνυμα έγκρισης και υποστήριξης. Χτες η κ. Ρεπούση του ομίλου «Αριστερά Σήμερα» (πλατφόρμα του ΣΥΝ) ανταπέδωσε, παρουσιάζοντας την επίσημη θέση των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ απέναντι στις κινητοποιήσεις όσων αντιδρούν στο νέο νόμο - πλαίσιο. Γράφει σε άρθρο της στα ΝΕΑ: «Η ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτόγνωρης επίθεσης (...) απροκάλυπτης βίας (...) αυτό που συμβαίνει προσβάλλει τα δημοκρατικά ήθη (...) αυτό που διακυβεύεται έχει να κάνει με το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο και στη βάση ποιων κανόνων. Είναι με αυτήν την έννοια θέμα λειτουργίας του πολιτεύματος και υπεράσπισης θεμελιακών δημοκρατικών αξιών».

Μία μέρα πριν ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΝ Δ. Τζανακόπουλος γράφει στην «ΑΥΓΗ» για διάφορους που «θέλουν να παρουσιάσουν τον Συνασπισμό και τη νεολαία του χωρισμένους δήθεν στα δύο, αλλά και τα σχόλια περί "ιδεολογικού αχταρμά" στις τάξεις μας». «Η απάντηση σε όλα αυτά δίνεται από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς του Συνασπισμού που καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα (...) αυτή τη στιγμή να συγκροτήσουμε αγωνιστικά πλαίσια (...) με στόχο την κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των υπό κατάληψη σχολών», γράφει ο ίδιος.

Για να τον συμπληρώσει η κ. Ρεπούση: «Η ρητορική της καθολικής απόρριψης του νόμου στερεί την πανεπιστημιακή κοινότητα από τον διάλογο (...) για να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση (...) οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα επεισόδια που παρακολουθούμε (...) γίνονται για να συνεχίσουν οι μειοψηφίες να έχουν τον έλεγχο».

... . η αποκάλυψη του οπορτουνισμού

Οποιος βλέπει αντίφαση ανάμεσα στις θέσεις της Ρεπούση κι αυτές του Τζανακόπουλου, δε γνωρίζει από ΣΥΝ και γενικά από οπορτουνισμό. Και ο ένας και η άλλη είναι κορυφαίες εκφράσεις του. Οπως έλεγε ο ίδιος ο Τσίπρας λίγες μέρες πριν, «όλα αυτά είναι η δύναμή μας». Οτι αυτή η δύναμη είναι οπορτουνισμός στο τετράγωνο, είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά αυτός είναι ο ΣΥΝ. Κι αυτές οι θέσεις του, έτσι ακριβώς η μία δίπλα στην άλλη πρέπει να τοιχοκολληθούν έξω από κάθε αμφιθέατρο, δίπλα στο κείμενο με τις 28 τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ΣΥΝ στο νόμο πλαίσιο όταν είχε πάει στη Βουλή.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις τοποθετήσεις και όποιου άλλου από τη «δύναμη του ΣΥΝ» επιθυμεί να συνεισφέρει στο διάλογο... Υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάμεσα στο «και έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα»...

Δημοσκοπήσεις και πραγματικότητα

Στο ΣΥΡΙΖΑ έδεσαν κόμπο τις δημοσκοπήσεις. Εφτασε να δηλώνει χτες ο επικεφαλής του Αλ. Αλαβάνος (Ρ/Σ ΑΛΦΑ), αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, πως το κόμμα του «με μια σταθερότητα σ' αυτά τα διψήφια ποσοστά έχει καταφέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Ακυρώνει τον εκλογικό νόμο που δίνει αυτοδυναμία κι έτσι ανοίγει εξελίξεις για την πολιτική ζωή ώστε να φύγει από το τέλμα»! Δε διευκρίνισε αν αναφέρεται σε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία... Θα απαντήσουμε στον Αλ. Αλαβάνο με τα δικά του λόγια, όπως ακριβώς τα εξέφρασε, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο προεκλογικά, στις 30 Αυγούστου 2007: «Πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας σήμερα και το ξέρει ο καθένας από τον περίγυρό του».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα ολοκληρωτική επίθεση

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έβαλαν, για μια ακόμη φορά, τη σφραγίδα τους στα πλέον αντεργατικά σχέδια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Η θετική ψήφος τους στις «Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2008 - 2010», που ψήφισαν μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη, δεν αποτελεί μια τυπική σύμπραξη στη διαμόρφωση ενός ακόμα κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα άλλα κόμματα των πολυεθνικών σε όλα τα κράτη - μέλη, δεσμεύτηκαν ότι, απ' όποια θέση κι αν υπηρετούν το κεφάλαιο, είτε από αυτήν της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να αυξηθεί η κερδοφορία του και να ενισχυθεί η θέση των ευρωενωσιακών επιχειρήσεων στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Το πώς θα γίνει αυτό, περιγράφεται με τον πιο αναλυτικό τρόπο στις Κατευθυντήριες Γραμμές. Πρόκειται για κατευθύνσεις που στόχο έχουν να δώσουν ώθηση στη στρατηγική της Λισαβόνας, όπως αυτή επαναδιατυπώθηκε στην Εαρινή Σύνοδο του 2005. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν υπέρ της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Υπέρ της καθολικής επικράτησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Συνομολόγησαν στα σχέδια για κατάργηση του κατώτερου μισθού, για την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της εκπαίδευσης στο άρμα της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Εξέφρασαν και μ' αυτόν τον τρόπο την πλήρη συμφωνία τους στη στρατηγική του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις που αφορούν σε επουσιώδεις, διαχειριστικές πλευρές αυτής της στρατηγικής.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ο στρατηγικός του προσανατολισμός στον ευρωμονόδρομο και η προσπάθεια εξωραϊσμού του καπιταλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, η αθώωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και η στήριξη των δυνάμεών του στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμβάλλουν στην υπονόμευση των εργατικών αγώνων. Φρενάρουν τη ριζοσπαστικοποίηση και την πολιτικοποίηση της πάλης και διευκολύνουν την εφαρμογή όσων απεργάζονται το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνέπραξε με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου, βάζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο πλάτη στην προώθηση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από θέση αρχής αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό της χαρακτήρα. Χωρίς περιστροφές, λέει στους εργαζόμενους ότι η απόσπαση κατακτήσεων στο επίπεδο του κράτους - μέλους προϋποθέτει την ανυπακοή και τη σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται σε κάθε κράτος από τα κόμματά της. Σ' αυτόν το δύσκολο, αλλά αναγκαίο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν το ΚΚΕ. Αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα τους από τις συνέπειες που είχε και έχει στη ζωή και στα δικαιώματά τους η πολιτική της ΕΕ. Ενας τέτοιος αγώνας σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά αναχώματα στις επερχόμενες ανατροπές. Μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ