Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα ολοκληρωτική επίθεση

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έβαλαν, για μια ακόμη φορά, τη σφραγίδα τους στα πλέον αντεργατικά σχέδια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Η θετική ψήφος τους στις «Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2008 - 2010», που ψήφισαν μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη, δεν αποτελεί μια τυπική σύμπραξη στη διαμόρφωση ενός ακόμα κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα άλλα κόμματα των πολυεθνικών σε όλα τα κράτη - μέλη, δεσμεύτηκαν ότι, απ' όποια θέση κι αν υπηρετούν το κεφάλαιο, είτε από αυτήν της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να αυξηθεί η κερδοφορία του και να ενισχυθεί η θέση των ευρωενωσιακών επιχειρήσεων στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Το πώς θα γίνει αυτό, περιγράφεται με τον πιο αναλυτικό τρόπο στις Κατευθυντήριες Γραμμές. Πρόκειται για κατευθύνσεις που στόχο έχουν να δώσουν ώθηση στη στρατηγική της Λισαβόνας, όπως αυτή επαναδιατυπώθηκε στην Εαρινή Σύνοδο του 2005. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν υπέρ της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Υπέρ της καθολικής επικράτησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Συνομολόγησαν στα σχέδια για κατάργηση του κατώτερου μισθού, για την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της εκπαίδευσης στο άρμα της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Εξέφρασαν και μ' αυτόν τον τρόπο την πλήρη συμφωνία τους στη στρατηγική του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις που αφορούν σε επουσιώδεις, διαχειριστικές πλευρές αυτής της στρατηγικής.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ο στρατηγικός του προσανατολισμός στον ευρωμονόδρομο και η προσπάθεια εξωραϊσμού του καπιταλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, η αθώωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και η στήριξη των δυνάμεών του στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμβάλλουν στην υπονόμευση των εργατικών αγώνων. Φρενάρουν τη ριζοσπαστικοποίηση και την πολιτικοποίηση της πάλης και διευκολύνουν την εφαρμογή όσων απεργάζονται το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνέπραξε με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου, βάζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο πλάτη στην προώθηση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από θέση αρχής αντιπαλεύει την πολιτική της ΕΕ, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό της χαρακτήρα. Χωρίς περιστροφές, λέει στους εργαζόμενους ότι η απόσπαση κατακτήσεων στο επίπεδο του κράτους - μέλους προϋποθέτει την ανυπακοή και τη σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται σε κάθε κράτος από τα κόμματά της. Σ' αυτόν το δύσκολο, αλλά αναγκαίο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν το ΚΚΕ. Αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα τους από τις συνέπειες που είχε και έχει στη ζωή και στα δικαιώματά τους η πολιτική της ΕΕ. Ενας τέτοιος αγώνας σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά αναχώματα στις επερχόμενες ανατροπές. Μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ