Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Χρησιμοποιώντας την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, η ΕΕ κατοχυρώνει ως δικαίωμά της να θεσπίζει ενιαία, για όλα τα κράτη - μέλη, ποινικά μέτρα σε όλους τους τομείς εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, γεγονός που συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών, σύμφωνα με την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του KKE Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για τη θέσπιση ενιαίων ποινικών μέτρων στην ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του KKE στη σχετική Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του KKE είπε χαρακτηριστικά: «Η πρόταση Οδηγίας ανοίγει το δρόμο για την επιβολή στα κράτη - μέλη ενιαίου ποινικού δικαίου της ΕΕ. Χρησιμοποιεί την προστασία του περιβάλλοντος και την ανησυχία των εργαζομένων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ώστε να προωθήσει τη θέσπιση κοινού ποινικού δικαίου της ΕΕ και μάλιστα καταργώντας κανόνα της ομοφωνίας των κρατών - μελών, που ισχύει μέχρι σήμερα στις ποινικές υποθέσεις. Διαμορφώνει έτσι το "κεκτημένο" που δίνει στην ΕΕ το δικαίωμα και τη δυνατότητα να θεσπίζει και να επιβάλλει ποινικές κυρώσεις για όποιο θέμα κρίνει απαραίτητο. Στην ουσία επαναφέρει σχετικές διατάξεις του "ευρωσυντάγματος" και εφαρμόζει από τώρα τη μετονομασμένη εκδοχή του, τη Συνθήκη της Λισαβόνας πριν καν επικυρωθεί και ισχύσει. Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης επισήμανε: «Απονομή αρμοδιότητας στην ΕΕ να θεσπίζει ενιαίο ποινικό δίκαιο, και μάλιστα χωρίς ομοφωνία των κρατών - μελών, συνιστά κατάλυση ενός από τα θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, να κρίνουν δηλαδή κυρίαρχα ποιες συμπεριφορές συνιστούν ποινικά αδικήματα και να ορίζουν το είδος και το ύψος των ποινών. Επιβάλλει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι των εθνικών νομοθεσιών, ακόμη και των εθνικών συνταγματικών διατάξεων, ώστε να επιβάλλεται με άμεσο τρόπο στους ευρωπαϊκούς λαούς η υψωμένη σε νόμο βούληση του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, ο δραστικός περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών των λαών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ